ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

 

 

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Ν ΣΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΗΜ. ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ : 2104110148 – 2104129496
Πειραιάς 18/04/2012
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Το Πολιτικό Γραφείο και η... παροπλισμένη προπαγάνδα
Τι αναφέρει η ΚΕ ύστερα από συνεδρίαση με θέμα τις εκλογικές αναμετρήσεις
ΚΚΕ: Το Πολιτικό Γραφείο και η... παροπλισμένη προπαγάνδα

Με έντονα τα στοιχεία αυτοκριτικής για τις αδυναμίες και τα λάθη του, το ΚΚΕ προχώρησε στην αποτίμηση της δράσης του το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως επίκεντρο τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και τη μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμής του.
Δυο είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους «πατά» η αυτοκριτική προσέγγιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από τη μια τίθενται οι αδυναμίες του ΚΚΕ στο να στηρίξει με επάρκεια τη στρατηγική του, κάνοντάς την ελκυστική και κατανοητή για να διευρυνθεί ο περίγυρος του κόμματος. Από την άλλη, είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι αστοχίες της εκλογικής τακτικής, σε μια μάχη «κόντρα στο ρεύμα» και σε συνθήκες «εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες»
Παράλληλα, διατηρώντας την πολιτική γραμμή που έχει χαράξει, και με το βλέμμα στο 19ο Συνέδριο, ο Περισσός θέτει στην αιχμή του δόρατός του, την ανάγκη παρεμβάσεων για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις «σύνθετες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού που αυξάνονται». Ιδιαίτερη εμφαση δίνεται σε μακροχρόνιες ελλείψεις στην κομματική δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η οποία για το ΚΚΕ αποτελεί στόχο πρώτης γραμμής για την επόμενη ημέρα.
Οι παρατηρήσεις των στελεχών και των μελών του, σε συζητήσεις εντός των κομματικών οργάνων, αλλά και φίλων του ΚΚΕ, σε συσκέψεις που έγιναν, αποτέλεσαν τον «καμβά» της απόφασης που εξέδοσε η Κεντρική Επιτροπή, ύστερα από συνεδρίασή της (9 Ιουλίου 2012), με θέμα τα συμπεράσματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.Στο κείμενό της, η ΚΕ του ΚΚΕ κρίνει θετικά τη γενική πολιτική γραμμή με την οποία δόθηκε η εκλογική μάχη. Ομως, προσδιορίζει ως «το πρόβλημα» ότι δεν εντόπισε έγκαιρα «το βάθος της συνολικής μείωσης των δυο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠαΣοΚ, καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο επίθεσης στο Κόμμα».

Αστοχίες στην εκλογική τακτική
Στον Περισσό παραδέχονται ότι μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση διαπίστωσαν την «απότομη στροφή» του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΚΚΕ.
Οπως τονίζεται, «η ουσία είναι ότι η ΚΕ δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπροστά στον δοκιμαζόμενο λαό έμπαινε ζήτημα να επιλέξει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση στη βάση της ΝΔ ή του ΠαΣοΚ από τη μια, ή μια κυβέρνηση της λεγόμενης «αριστερής συνεργασίας» με ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ και μάλιστα με το ψεύτικο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεονέκτημα των 50 εδρών».
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να καθορίσει το πλαίσιο της πρώτης εκλογικής μάχης στο ίδιο πνεύμα που το επεξεργάσθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου, δηλαδή «να προτάξει το μέτωπο στην αυταπάτη της "αριστερής κυβέρνησης" με επεξεργασία και κωδικοποίηση κατάλληλων συνθημάτων».
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι δεν ανέδειξε έγκαιρα το ΣΥΡΙΖΑ ως «νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας», δεν έδωσε έγκαιρα απάντηση πώς βλέπει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης της λαϊκής εξουσίας, πώς θα φθάσει ο πολιτικός αγώνας σε μια τέτοια έκβαση και με ποιες προϋποθέσεις, ώστε να κατανοηθεί γιατί το ΚΚΕ «δεν μετέχει σε κυβέρνηση «αστικής διαχείρισης της κρίσης, σε κυβέρνηση που πολιτεύεται στα πλαίσια του συστήματος, στο έδαφος δηλαδή του καπιταλισμού».
Πάντως, η ΚΕ του ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν σημαίνει ότι αν στην πρώτη προεκλογική περίοδο είχε χαραχθεί εύστοχη εκλογική τακτική θα ήταν δυνατόν να ανατραπεί «το ρεφορμιστικό ρεύμα υπέρ κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης, η ανάπτυξη του οποίου έχει αντικειμενική βάση, πατά στις ανάγκες της αστικής εξουσίας». Όμως , σημειώνει, είναι πολύ πιθανό να είχε λιγότερες απώλειες, κυρίως να αποτρεπόταν ένα πνεύμα απογοήτευσης ιδιαίτερα στο χώρο των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ «που δικαίως προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι ορισμένοι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, αλλά «και ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών» υποστήριξαν ότι θα αφαιρούνταν η πρωτοβουλία κινήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΚΚΕ κατά τη διερευνητική εντολή έκανε μια κυβερνητική πρόταση - την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέρριπτε- θέτοντας το ζήτημα της αποδέσμευσης, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της ρήξης με τις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι σωστά δεν μπήκε το ΚΚΕ στη λογική συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διερευνητική εντολή. «Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το χαρακτήρα αυτού του φορέα ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης», σημειώνει.

Οργανωτικές αδυναμίες
Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Επιτροπής, δεν ανέδειξε μόνο αστοχίες στην τακτική. Ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην κομματική δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών, ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που απορρέουν από τις αντικειμενικές εξελίξεις.
Η Κεντρική Επιτροπή αποδέχεται ότι έχει ευθύνες γιατί δεν μπόρεσε να προσανατολίσει πρακτικά «όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια». Επίσης, όσον αφορά στην οικοδόμηση στενών ιδεολογικοπολιτικών δεσμών με τους φίλους και οπαδούς, δίνει έμφαση στο ότι θα πρέπει το κομματικό δυναμικό να αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα στην εκλαΐκευση των θέσεων του ΚΚΕ, της στρατηγικής του.

Το Πολιτικό Γραφείο, η… παροπλισμένη προπαγάνδα και ο ρόλος του Διαδικτύου
Είναι αξιοσημείωτο ότι επιρρίπτονται ευθύνες, ιδιαίτερα στο Πολιτικό Γραφείο, γιατί τις ανάγκες της προπαγάνδας τις αντιμετώπισε «αδύνατα και πίσω από τις απαιτήσεις», με συνεχείς επεξεργασίες ώστε «η ταξική συνείδηση να μην εκτρέπεται σε ανώδυνους δρόμους σε συνθήκες που οι μηχανισμοί χειραγώγησης και επηρεασμού είναι πολλοί, πολυπλόκαμοι».
Ευθέως αναφέρεται ότι η προπαγάνδα για τις θέσεις και τη στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και στον κάθε κλάδο. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης: «Δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα μας ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα. Το θέμα της προπαγάνδας δεν είναι ζήτημα γενικά "επικοινωνιακής πολιτικής" και μάλιστα με κριτήριο το πώς διεξάγεται ο τηλεοπτικός διάλογος. Η αυτοκριτική της ΚΕ στο επίπεδο της προπαγάνδας αναφέρεται στις μορφές ζωντανής προπαγάνδας, που διευκολύνει τον διάλογο, τη συμμετοχή, και όχι την παθητική παρακολούθηση των λεγόμενων τηλεοπτικών εκπομπών που δεν μπορούν να δώσουν τον πλούτο των θέσεών μας, την τεκμηρίωση, τα κριτήρια».
Επίσης σημειώνεται ότι υποτιμήθηκε ο ρόλος του Διαδικτύου «στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα».

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00πμ στο ΠΕΡΑΜΑ
(κτίριο Ρουσσάκη - Μπροστά στις δεξαμενές)
Με θέματα:
ü Απολογισμός δράσης πρώτου τριμήνου του 2012
ü Προγραμματισμός δράσης επόμενου διαστήματος
ü Υπογραφή Σ.Σ.Ε. – πάλη ενάντια στην κατάργηση των συμβάσεων
ü Μέτωπο πάλης για την σωτηρία της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 2μμ η Εκδήλωση
των Σωματείων της Ν/ΖΩΝΗΣ ¨ΠΑΣΧΑ ΑΝΕΡΓΩΝ¨
Με Συναυλία αλληλεγγύης στους άνεργους της Ζώνης
Ψήσιμοαρνιών/κρασί Λαϊκό γλέντι
Συνάδελφοι
Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ να εξασφαλίσουμε την ενότητα και την ενιαία δράση του Συνδικάτου μας σαν βάση για την ανάπτυξη αγώνων με τα αιτήματά μας για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και του δικαιώματός μας να έχουμε δουλειά με αξιοπρέπεια .
Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες με τις πολιτικές τους να χαρατσώνουν τους εργαζόμενους για να χρηματοδοτούν στο όνομα της ανάπτυξης της ισχυρής Ελλάδας, Βιομηχάνους – Εφοπλιστές – Τραπεζίτες , δημιούργησαν την κρίση την οποία με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές τώρα την φορτώνουν στην πλάτη μας .
Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα για το Συνδικάτο μας να αξιοποιήσει την πείρα των αγώνων μας μέχρι σήμερα και να οργανώσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία της Ν/ΖΩΝΗΣ πλατύ άνοιγμα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συλλόγους των Γυναικών ,στα σχολεία και φυσικά τα σωματεία και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με στόχο την δημιουργία μετώπου συμμαχιών στην βάση των κοινών αναγκών και συμφερόντων. Ένα λαϊκό μέτωπο που θα ρίξει νέες δυνάμεις στον αγώνα για να μην πληρώνει την κρίση ο λαός.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ–ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

ΚΚΕ

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ
ΨΗΦΙΖΝΤΑΣ ΜΑΖΙΚΑ ΚΚΕ
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ11:00 π.μ.
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ (ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΖΑΑΕ)
ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ & ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

 

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μας λένε; εμείς φταίμε γιατί εδώ και 40 χρόνια με τα λάθει μας και με τον δόλο μας που φτάσαμε ως εδώ άλλα εσείς θα τα πληρώσετε. Ε όχι ρε πηγαίνετε στο διάολο σας μάθαμε ποια, ακόμα και αυτοί που δεν σας ξέρανε τώρα σας μάθανε ήρθε η ώρα όχι άλλο αίμα στο βωμό του καιφαλαιου που έχετε και θράσος να μας ζητάτε τον ψήφο μας αλήτες για να συνεχίσετε φτάνει ποια
0

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012


Δημοσκόπηση της Pulse δείχνει πτώση του δικομματισμού

Δημοσιεύθηκε: 22/03/2012 18:39 | Τελευταία Ανανέωση: 25/03/2012 21:27

Νέα δημοσκόπηση της Pulse για το Ποντίκι δείχνει πτώση του δικομματισμού, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν μαζί, ποσοστό της τάξης του 27%, με την Νέα Δημοκρατία πρώτη, ενώ και τα μικρότερα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Αριστερά, αρχίζουν να παρουσιάζουν δείγματα φθοράς.

Δημοσκόπηση της Pulse δείχνει πτώση του δικομματισμού

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση θέλει εκτός βουλής την Δημοκρατική Συμμαχία, τους Οικολόγους και το Άρμα πολιτών.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι:
ΠΑΣΟΚ 10%
Νεά Δημοκρατία 17%
ΚΚΕ 9,5%
ΛΑΟΣ 3%
ΣΥΡΙΖΑ 9,5%
ΔΗΜΑΡ 8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%
ΔΗΣΥ 2%
Χρυσή Αυγή 3,5%
Οικ. Πράσινοι 2%
Αξιολόγηση:
(0 Ψήφοι)

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα στη σελίδα του Newsbomb.gr.

49K

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

(Αγανακτισμένοι) Το μεγάλο Κόλπο του Συστήματος!!

χωρίς σχόλιαΠαρασκευή, 3 Ιουνίου 2011


Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

(Αγανακτισμένοι) Το Μεγάλο Κόλπο του συστήματος

Αρχικα να σας πω οτι ειμαι και γω ενας απο τους χιλιαδες ελληνες που νιωθω αηδεια για το πολιτικο συστημα και κατεβαινω στη πλατεια...
Με εκπληξη τελευταια βλεπω ολα τα ΜΜΕ να αβανταρουν τους αγανακτισμενους με λογια θαυμασμου κ.τ.λ. και αρχιζω σιγα σιγα να σκεφτομαι διαφορα..

Αρχικα ας δουμε τι συνεβαινε το τελευταιο καιρο ή καλυτερα τα τελευταια χρονια..τα δυο μεγαλα κομματα εχαναν με σταθερο ρυθμο ολο και περισσοτερους ψηφους πεφτωντας κατω απο 30% μεχρι που επεσαν και κατω απο 20%.Ο δικομματισμος κατερρεε και τα 2 μεγαλα κομματα φτασανε σε σημειο που ακομα και με συνεργασια ισως να μη βγαζανε 42% οσο χρειαζεται δλδ για αυτονομη κυβερνηση.


τωρα εχουμε το κινημα των αγανακτισμενων, το οποιο σε καμια περιπτωση δε λεω πως υποκινιθηκε απο τα 2 μεγαλα κομματα.. ηταν αυθορμητο, ομως το πανουργο συστημα δεν αφηνει τιποτα ανεκμεταλλευτο!Ετσι τα ΜΜΕ κανουν πλεον οτι μπορουν να ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΟΥΝ καθημερινα και συνεχως οτι οι αγανακτισμενοι δεν ανηκουν σε κανενα κομμα, οτι τους εχουν σιχαθει ολους, ολα τα κομματα κ.τ.λ. εκφραζουν βεβαια και το φοβο τους δηθεν μηπως και καποιο κομμα προσπαθησει να τους καπελωσει τους καημενους και κερδισει τους ψηφους τους!


τωρα γιατι το λεω αυτο..στη τελευταια δημοσκοπηση της VPRC βλεπουμε τα 2 μεγαλα κομματα να ειναι στο 30% και παραπανω!μα καλα πως γινεται αυτο αναρωτιεστε..αυτο γινεται απλα διοτι η ιδια δημοσκοπηση λεει οτι η προθεση των ψηφοφορων για αποχη/ακυρο/λευκο φτανει στο 50,9%!!!!!


Οι ανθρωποι απλα ειναι πανεξυπνοι, το συστημα ειναι παντα 10 βηματα μπροστα απο μας!το μονο που μπορει να σωσει το δικοματισμο και το σαπιο πολιτικο τοπιο, πραγματικα το μοναδικο πραγμα, ειναι οσο το δυνατον περισσοτεροι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ!το γιατι το παραθετω παρακατω σε αρθρο απο αλλη ιστιοσελιδα


ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Πολλοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι, αποφασίζουν να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό ή ακόμα και να μην πάνε στις κάλπες, με σκοπό να τιμωρήσουν έτσι, τα μεγάλα κυρίως κόμματα, ως υπεύθυνα για την κατάντια της χώρας.


Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μεγαλύτερο ΔΩΡΟ που μπορούν να κάνουν στα δύο μεγάλα κόμματα. Στις παρακάτω γραμμές θα εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται, ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολία, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ να υπάρχει μεγάλο ...


ποσοστό Λευκών/Άκυρων/Αποχής, ώστε να αυξήσουν τα δικά τους ποσοστά.


Αν υποθέσουμε ότι το σύνολο των ψηφοφόρων είναι 100 (ποσοστό 100%), τότε με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, για να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση, χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 42% από τα ΕΓΚΥΡΑ ψηφοδέλτια. Να το ψηφίσουν δηλαδή στο παράδειγμά μας 43 άτομα.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια σταθερή βάση ψηφοφόρων (ψηφοφόρους που θα τα ψήφιζαν ακόμα και αν γύριζε η γη ανάποδα, της τάξης του 20% περίπου το κάθε ένα. Με αυτά τα δεδομένα, όποιο κόμμα κατορθώσει να πείσει άλλους 23 ψηφοφόρους να το
ψηφίσουν,συγκεντρώνει το ποσοστό που απαιτείται και σχηματίζει κυβέρνηση.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι από τους 100 ψηφοφόρους του συνόλου, οι 25 δεν πάνε να ψηφίσουν, έχουμε δηλαδή αποχή 25%.


Από τους 75 που πάνε στις κάλπες, οι 8 ψηφίζουν λευκό και οι 7 ζωγραφίζουν μία μούντζα στο ψηφοδέλτιο πριν το ρίξουν (άκυρο).

Έχουμε λοιπόν ποσοστό 15% λευκά/άκυρα.
Αυτό σημαίνει ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 60 από τα 100 άτομα του συνόλου.
Το 42% του 60 είναι 26. Οι 20 οπαδοί του κάθε κόμματος θα τα ψηφίσουν ότι και αν γίνει. Επομένως,όποιο κόμμα μαζέψει άλλες 6 (ολογράφως ΕΞΙ) ΜΟΝΟ ψήφους σχηματίζει
κυβέρνηση!.
Στην περίπτωση δηλαδή, που δεν έχουμε αποχη/λευκά/άκυρα, το πρώτο κόμμα χρειάζεται να πείσει 23 ακόμα ψηφοφόρους να το ψηφίσουν, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, με ποσοστό 25% αποχή και 15% λευκά/άκυρα, χρειάζεται μόνο 6.


Με απλά λόγια:

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΧΗΣ/ΛΕΥΚΩΝ/ΑΚΥΡΩΝ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Πόσο λιγότερες; Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για το 2007 είναι 9.824.223.


Το 42% αυτών είναι 4.126.174. Με τα ποσοστά του προηγούμενου παραδείγματος 25% αποχή και 15% λευκά/άκυρα το 42% γίνεται 2.475.705. Δηλαδή το πρώτο κόμμα χρειάζεται να μαζέψει 1.650.469 λιγότερες ψήφους.

(Στην πράξη λόγω του εκλογικού συστήματος - κατανομή εδρών, εκλογικές περιφέρειες κλπ.- είναι ακόμα λιγότερες).
Σκεφτείτε το λοιπόν ξανά όσοι σκέφτεστε να ρίξετε λευκό, άκυρο ή να μην ψηφίσετε καθόλου. Εκτός αν δεν σας πειράζει να αποφασίσουν 2 εκατομμύρια οπαδοί του ενός ή του άλλου κόμματος, ΠΟΙΟΣ και κυρίως ΠΩΣ, θα κυβερνήσει τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων. Δεν πιστεύω όμως πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το blog.
Πώς να εκφράσετε τη διαμαρτυρία σας; Ψηφίστε οποιοδήποτε μικρό κόμμα νομίζετε πως σας εκφράζει καλύτερα. Και περησοτερο στο ΚΚΕ


Δώστε τη δυνατότητα σε πολλές διαφορετικές φωνές αντιπολίτευσης, να ελέγχουν και να υποχρεώνουν την κυβέρνηση που θα προκύψει, να ακούσει τη θέληση του λαού. Μη δώσετε κι άλλη ευκαιρία στους ανεπάγγελτους, με μόνο προσόν το όνομα του πατέρα ή του θείου τους, να σας εκμεταλλευτούν για άλλη μια φορά, για να ικανοποιήσουν τους χρηματοδότες

και τους φίλους τους. Δώστε στη βουλή τη δύναμη που πρέπει να έχει. Τη δύναμη να
εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα συμφέροντά τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συστημα βρηκε διεξοδο για αλλη μια φορα και μαλιστα εκει που ολοι το νομιζανε πεθαμενο..στις επομενες εκλογες που θα γινουν συντομα λογικα, αν το ποσοστο αποχης/λευκο/ακυρο φτασει το 45-50% που προβλεπεται αφου τα ΜΜΕ μας θαυμαζουν για το οτι ειμαστε ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ και γνησιοι και μπλα μπλα μπλα, θα δειτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εχουν απο 32-33% κανα ΛΑΟΣ να εχει κανα 8-10% και εδεσε το γλυκο..Ο κολοτουμπας θα συνεργαστει με εναν απ τους 2 για το "καλο της Πατριδας" και εσεις θα αναρωτιεστε τι εγινε και μαλιστα θα βριζετε τους υπολοιπους ελληνες που ψηφισαν τα 2 μεγαλα κομματα γιατι στην ουσια πολυ λιγοι γνωριζουν πως ακριβως βγαινουν τα ποσοστα στο εκλογικο μας συστημα!

προς θεου δε λεω να τους αγανακτισμενους να πανε με το ζορι σε καποιο κομμα, αλλα αν τυχον γινουν εκλογες η πρεπει να επαναστατησουμε ωστε να μη γινουν με το υπαρχον εκλογικο συστημα ή διαφορετικα θα πρεπει να παμε να ψηφισουμε οποιοδηποτε απ τα μικρα κομματα..εχει τοσα αγνωστα μικρα, δωστε τα ολα απο 1-2% δε ξερω...


διαδωστε το ωστε να το γνωριζουν ολοι κα ιαπο κει και περα ο καθενας οτι θελει κανει..πρεπει να ξερουν ολοι ομως οτι αν δεν αλλαξει το συστημα το εκλογικο, αποχη/λευκο/ακυρο = ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!


Αναγνώστης

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

 

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012


Εκλογές 2012, Ημερομηνία | Παπαρήγα: 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου


Τις δύο υποψήφιες ημερομηνίες για τις εκλογές 2012, αποκάλυψε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε τον κ. Παπαδήμο. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«E, περίπου ξέρετε τις ημερομηνίες, δεν μπορώ να δεσμευτώ εγώ και να ερμηνεύσω. Αυτές που γράφουν όλες οι εφημερίδες. Έχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα είναι 29 Απριλίου ή αν θα είναι 6 Μαΐου; Εμείς θέλουμε όσο γίνεται (νωρίτερα) – και 29 Απριλίου να γίνουν – αλλά τελικά δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τα πράγματα, τις διαδικασίες της Βουλής και πότε θα γίνουν».
Πάτως διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός δεν της έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Εμείς ζητήσαμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνουν οι εκλογές, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να μη χαθεί άλλος χρόνος. Το κυριότερο όμως είναι άλλο: Ώσπου να γίνουν οι εκλογές θα υπάρχουν νομοσχέδια αντιλαϊκά – αντεργατικά που θα ψηφίζονται απ’ τη Βουλή και επιπλέον τρέχουν σοβαρά προβλήματα, που εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στη μάχη για την ψήφο, αλλά μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα προσπαθούμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε τους αγώνες».


Read more: http://www.neolaia.gr/2012/03/23/ekloges-2012-papariga-hmeromina/#ixzz1pxYvnwFI

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7 Μαρ 2012


Η Φινλανδία ξεμπροστιάζει τον Βενιζέλο! Αποκαλύπτεται ο ρόλος του για την προστασία των τραπεζών!


Η Ελλάδα ζήτησε από την Φινλανδία να μην δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη διμερή τους συμφωνία στο θέμα παροχής εγγυήσεων!

Ο λόγος;

Να προστατευθούν οι ελληνικές τράπεζες που είχαν άμεση συμμετοχή!

Το θέμα προέκυψε όταν το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών” ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να δώσει στη δημοσιότητα της λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, ειδάλλως απείλησε......
να φέρει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του η βουλευτής του κόμματος Pirkko Ruohonen-Lerner επικαλείται την άποψη του καθηγητή νομικής Olli Maenpaa ο οποίος θεωρεί πως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι αντίθετη στους κανονισμούς.

Από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομικών απαντά πως οι ενέργειες του είναι νόμιμες και πως οι λεπτομέρειες κρατήθηκαν μυστικές έπειτα από αίτημα της Ελλάδας ώστε να προστατευθούν οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα την υπέγραφε.

Το θέμα θα το σχολιάσει ο κ. Βενιζέλος;

Τι κρύβει η συμφωνία και γιατί καλύπτει και πάλι τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας;

olympia.gr
Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΚΕ

Ηρθε η ώρα ο Έλληνας να βγάλει το κόμπλεξ και να ψηφίσει ΚΚΕ δεν έχει να φοβηθεί και να χάσει τίποτα ότι ήταν να χάσει το έχει χάσει στο κάτω κάτω τι θέλουν το κακό τους; Για το καλό του λέει να αντισταθούν σε αυτούς που τόσα χρόνια θέλανε το καλό τους. Τόσα χρόνια θέλανε το καλό τους; τους είδαμε. Η Έλληνες μια Ζωή είχαν αντιστασιακές τάσεις τώρα τι έχουν πάθει; κοτεπσανε; και τους έχουν κάτσει στο σβέρκο οι δοσηλογοι και οι προδότες και κάνουν και τους πατριώτες. Μιλάνε για πατριωτισμό και για πατρίδα οι κομμουνιστές είναι ποιο πατριώτες και έχουν χύσει το αίμα τους γι αυτήν την πατρίδα ας μην μιλάνε για πατριωτισμό. Το ΚΚΕ τους λέει για αντίσταση και για ανυπακοή γιατί αυτή ξέρουν από αντίσταση και ανυπακοή και το λένε στους Έλληνες που η πλειοψηφία ξέρει να κάνει αντίσταση και ανυπακοή και ηρθε η ώρα να το ξανά κάνουν στην κατοχή της πλουτοκρατίας και τον ξένων συμφερόντων. Κατοχή δεν έχουμε; κατοχή δεν είναι όταν η πλουτοκρατία και οι πολυεθνικές περνάνε τους δικούς τους νόμους με την κυβέρνηση "Τσολάκογλου" που έχουμε σε βάρος του εργαζόμενου Ελληνικού λαου και στην συνέχεια στους υπόλοιπους λαούς; Έτσι δεν ξεκίνησαν όλοι οι πόλεμοι; Ηρθε τώρα η ώρα να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να ψηφίσουμε ΚΚΕ
0Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φεβρουαρίου 28, 2012

Δελτίο Γιουχαισμάτων (Χ4): 1.βουλευτής ΝΔ Πλακιωτάκης (κράξιμο, αυγά, κέρματα-Αγ. Νικόλαος,Κρήτη) 2.βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας (κράξιμο & φυγάδευση από ταβέρνα-Νάουσα) 3.βουλευτής ΠΑΣΟΚ Έβρου Γιώργος Ντόλιος (πέσιμο & ξύλο με πατερίτσα-Έβρος) 4.βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χ.Καστανίδης (κράξιμο μέσα στο αεροπλάνο για Θεσ/νίκη, ταξίδευε Α’ θέση)

από ΒlackΜediterraneanPirate
BlackMediterraneanPirate 28-02-2012
short link wp.me/pPn6Y-d3S
Δεν τολμούν να ξεμυτίσουν…
Σε λίγο δεν θα μπορούν να βγουν ούτε απ΄το σπίτι τους…
Κράξιμο 1.
βουλευτής Ν.Δ Γιάννης Πλακιωτάκης, Αγ. Νικόλαος-Κρήτη

*
Σήμερα το πρωί (Καθαρά Δευτέρα) στον Αγ. Νικόλαο στην Κρήτη ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Πλακιωτάκης πήγε να πιει καφέ σε μία καφετέρια της πόλης
0

 

 

 

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέβαλε μαθητές διότι πήγαν σε συλλαλητήριο

Αποβολή 68 μαθητών επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση. Διαβάστε για το περιστατικό
Δεν γνωρίζουμε ε εάν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Όμως, είναι αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο πως ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Κιλκίς απέβαλε 68 μαθητές του σχολείου.
Οι 68 συμμετείχαν σε συλλαλητήριο το οποίο διοργανώθηκε από φορείς στο Κιλκίς ενάντια στη δημιουργία μεταλλείων στο νομό.
Το γεγονός, σύμφωνα με το "Ποντίκι", αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο διευθυντής απέβαλε τους μαθητές που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο που συνδιοργανωτής ήταν ο δήμος Κιλκίς, αντί να τους επιβραβεύσει για την ενέργεια τους.
Την αντίδραση του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς ζητώντας από το διευθυντή να ανακαλέσει την απόφαση του, ενώ οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας για το εάν προτίθεται να πάρει μέτρα, ώστε να ανακληθεί η άδικη και εκδικητική "ποινή" που επιβλήθηκε.
Πηγή: Το Ποντίκι

0
 

 

 

 

 

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα «κουρέψουν» τους μισθούς
(0)

Οι επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου σταθμίζονται από εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς, ενώ το υπουργείο Εργασίας συντάσσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, με τις οποίες επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες των μέτρων.

Οι άμεσα ορατές ανατροπές στον εργασιακό τομέα που συνδέονται με τη μείωση των αμοιβών και την αλλαγή στις κλαδικές συμβάσεις αφορούν τα εξής:

Πρώτον
, από 1η Μαρτίου μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.

Δεύτερον
, οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επίδομα ανεργίας, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στη μείωση του κατώτατου μισθού.

Τρίτον
, οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η «μερική – σε χρόνο αλλά και σε περιεχόμενο - διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%.Ενδεικτική των σαρωτικών επιπτώσεων που σημαίνουν οι αλλαγές είναι αναφορά της ΓΣΕΕ σε ενημερωτική εγκύκλιό της προς τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, στην οποία σημειώνει ότι «η κρατική παρέμβαση στην εθνική σύμβαση διαλύει τα γενικά κατώτατα όρια προστασίας συμπαρασύροντας καθοδικά μια σειρά παροχών συνδεδεμένων με αυτά». Εκτιμά ακόμη ότι «η δραματική μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τις κλαδικές και τις υπόλοιπες συμβάσεις και θα αναιρέσει τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
0

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012


Κατά της μούντζας οι "πράσινοι" καθηγητές

Κάθετα αντίθετη στον τρόπο διαμαρτυρίας των μαθητών στην παρέλαση, η ΠΑΣΚ καθηγητών Ιωαννίνων. Προτείνει αντιμετώπιση με παιδαγωγικό τρόπο
GFI FaxMaker - Fax Server
Fax enable 2007, 2010, Exchange & Mail Servers. Download Free Trial!
FaxMaker.GFI.Com
Μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας για τη μούντζα των μαθητών στην παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ακολούθησε ανακοίνωση από την ΠΑΣΚ Ιωαννίνων.
Οι καθηγητές εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους για τον τρόπο και τον τόπο με τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι μαθητές και σημειώνουν ότι "στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα οι ύβρεις και χειρονομίες".
Επίσης, στην ανακοίνωση προτείνεται να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα με παιδαγωγικό τρόπο.
Τέλος, οι καθηγητές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με την παρουσία δυνάμεων καταστολή στον χώρο της παρέλασης.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ καθηγητών Ιωαννίνων
Βιώνουμε μια παρά πολύ δύσκολη συγκυρία. Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας ισοπεδώνεται. Όνειρα και προσπάθειες δεκαετιών εκμηδενίζονται. Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα καταργούνται. Κεκτημένα που κατακτήθηκαν με αγώνες δέχονται ανάλγητη επίθεση. Εξοντώνονται οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νεότεροι.
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. Ιωαννίνων είχε και έχει κινηματική αντίληψη και δράση. Πιστεύει σε ένα συνδικαλισμό διεκδίκησης αλλά και δημιουργίας, προσηλωμένο στις αρχές του σοσιαλισμού και των ανθρώπινων αξιών.
Ως ΠΑΣΚ καθηγητών Ιωαννίνων λέμε ΝΑΙ στους αγώνες της νεολαίας μας για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο αύριο.
Ωστόσο διαφωνούμε κάθετα και ως προς τον τρόπο αλλά και ως προς τον τόπο που επέλεξαν να εκδηλώσουν την αγανάκτηση τους μαθητές σχολείων της πόλης μας κατά την διάρκεια της σχολικής παρέλασης της 21ης Φεβρουαρίου. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα οι ύβρεις και χειρονομίες.
Υπάρχουν άλλα πεδία όπου η νεολαία μας μπορεί να αμφισβητήσει και να εκδηλώσει την αγανάκτηση της , να δώσει στο στίγμα της για νέα οράματα.
Κι αυτό αν θέλετε είναι απαραίτητο. Όσον αφορά το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε να αντιμετωπιστεί με καθαρά παιδαγωγικό τρόπο.
Τέλος εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας με την έντονη παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων στο χώρο της παρέλασης.
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012ΧΟΥΝΤΑ
Δελτία τύπου | 16/02/2012
Για τα σχέδια απαγόρευσης των λαϊκών κινητοποιήσεων
«Άκρα του τάφουσιωπή» επιδιώκει να επιβάλει στην εργατική τάξη και τον λαό το μαύρο μέτωπο τηςκυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές που σαρώνουν όλα τα δικαιώματα της εργατικήςτάξης.

Το σχέδιό τουςείναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, των λαϊκών κινητοποιήσεων.Πρόσχημα και βούτυρο στο ψωμί τους οι προβοκάτσιες των στημένων μηχανισμών τουκράτους και του παρακράτους που θαυμάσια τους υπηρετεί.

Σε ρόλο λαγού, τωνπιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων, η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας,αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ο οποίος ανοιχτά υποστηρίζει το σχέδιοπου από καιρό ζητούν να εφαρμοσθεί οι καπιταλιστές, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και οιμεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.

Πρόκειται για ταμαύρα κοράκια της ολιγαρχίας του πλούτου που έχουν πέσει πάνω στην εργατικήτάξη, εξαπολύοντας έναν χυδαίο πόλεμο και ωμές λυσσαλέες επιθέσεις, ενάντιαστις λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με ψεύτικα και χυδαίαεπιχειρήματα.

Στόχος τους είναινα σκύψει με κάθε τρόπο η εργατική τάξη και ο λαός το κεφάλι και νααποδεχθούν τα ποιο βάναυσα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα,προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη μια χούφτας πλουτοκρατών.

Να είναι όμωςσίγουροι ότι τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία ναεμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στο κίνημα πουαποτελεί την μαμή της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, που όσα εμπόδια καιαν μπήκαν στην μακρόχρονη πορεία του κανένας δεν μπόρεσε να το σταματήσεικαι δεν θα το σταματήσει.

Όσοι στηρίζουν ένασύστημα άδικο εκμεταλλευτικό που γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικώνδυνάμεων και στέλνει την Ε.Τ στην ανεργία την φτώχια την εξαθλίωση, θαγκρεμισθούν και η Εργατική τάξη και ο λαός θα πάρουν στα δικά τους χέρια ταπαραγωγικά μέσα και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει.
www.pamehellas.gr
0Αναρτήθηκε από foyrtoynas στις 6:30:00 πμ Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΑ
Αντιδράσεις:
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΣύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση


Ανακοινώσεις | 17/02/2012
Νέο τσεκούρι για να σωθεί η πλουτοκρατία Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Δεν έχουν φρένο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΝέο τσεκούρι για να σωθεί η πλουτοκρατία

Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Δεν έχουν φρένο.Αν δεν τους σταματήσουμε, θα τα πάρουν όλα. Καμιά υποταγή στους νόμους τους. Νομοθετούν χωρίς διάλειμμα το τσάκισμα της ζωής μας. Η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, από 1η Μαρτίου, φέρνει νέες μειώσεις σε συντάξεις, περικοπές στην υπερωριακή αμοιβή για νοσοκομειακούς γιατρούς και επιπλέον περικοπές στην Υγεία και στο φάρμακο.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Στην τακτική τους “σοκ και δέος” να απαντήσουμε με πόλεμο. Προβλέπουν νέα μείωση κατά 10% των κύριων συντάξεων από 1.300 ευρώ και πάνω. Είναι μέτρο που αθροίζεται στα προηγούμενα δηλαδή στο τσάκισμα κατά 15% των επικουρικών συντάξεων, στη μείωση κατά 7% στις συντάξεις των ναυτικών (ΝΑΤ) , στη μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων των Ταμείων ασφάλισης των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Τραπεζών και «Ολυμπιακής» για το τμήμα της σύνταξης από 1.300 και πάνω.Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Να καταγγείλουν τη νέα σφαγή των συντάξεων και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.Όλοι στο δρόμο για να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης, τρόϊκας, βιομηχάνων.Τίποτα δεν τελείωσε!

Εμείς έχουμε τη δύναμη.

Εμείς θα τους ανατρέψουμε!
Όσα η εργατική τάξη με αγώνες και θυσίες κατέκτησε σε έναν αιώνα ισοπεδώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες από το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ – Κεφαλαίου – ΝΔ και ΛΑΟΣ. Οι νέοι φόροι, τα χαράτσια, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι εφεδρείες, οι απολύσεις, το τσεκούρι στις παροχές υγείας, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, δε γίνονται για να σωθεί η χώρα.ΑΡΝΗΣΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, η 48ωρη απεργία και τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας στις 12 Φλεβάρη, δείχνουν τον δρόμο. Η μαζικότητα, η οργάνωση, η ατσάλινη πειθαρχία απέναντι στο κράτος των μονοπωλίων και των μηχανισμών του, τους τρομάζει. Το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, η οργάνωση των εργατών, η αποφασιστικότητα, η αναπόφευκτη σύγκρουση με την εργοδοσία, μπορεί να ματαιώσει κάθε μέτρο που παίρνουν.Φεβρουάριος 2012 www.pamehellas.gr


                          Το κόστος που αναλαμβάνουν οι πολίτικοι αυτό είναι? Αυτό το κόστος μαζί με τους μισθούς και της συντάξεις εμείς το πληρώνουμε αυτοί πότε θα πληρώσουν? Τώρα είναι η ώρα να τους στείλουμε στα τσακίδια μαζί με την τρόικα τους και τα μνημόνια τους.                                                    ΚΚΕ: Σάλπισμα αντεπίθεσης και ανατροπής από το Βράχο της Ακρόπολης
«Κάτω η δικτατορία μονοπωλίων - Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αυτό το σύνθημα «κάλυψε» χτες το Βράχο της Ακρόπολης. Οι κομμουνιστές έστειλαν μήνυμα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων στο λαό μας και στους ευρωπαϊκούς λαούς.
«ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»
Κάλεσμα του ΚΚΕ από το Βράχο της Ακρόπολης

«Κάτω η δικτατορία μονοπωλίων - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αυτό το σύνθημα «κάλυψε» χτες το Βράχο της Ακρόπολης, μετά από μια δυναμική και μαχητική ενέργεια μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με αυτόν τον τρόπο, από αυτό το συμβολικό μέρος, οι κομμουνιστές έστειλαν μήνυμα ανατροπής στο λαό της χώρας, αλλά και στους ευρωπαϊκούς λαούς, καλώντας τους σε αγώνα και ρήξη απέναντι στις πολιτικές που τους μαυρίζουν τη ζωή.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ έγινε νωρίς το πρωί, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθούν οι μαζικές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες γειτονιές της Αττικής, για τη διαφώτιση των λαϊκών στρωμάτων για τα νέα σαρωτικά μέτρα που είναι προ των πυλών και μόνο ο ξεσηκωμός του λαού μπορεί να τα σταματήσει. Τις ώρες που παρέμειναν στην Ακρόπολη οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, καλώντας το λαό να «σηκώσει κεφάλι» και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ: «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» κ.ά.
Ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Το ΚΚΕ με αυτή τη συμβολική κινητοποίηση που κάνει σήμερα εδώ στην Ακρόπολη καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε γενικό συναγερμό - ξεσηκωμό. Ολοι να βγουν στους δρόμους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν τη ζωή της εργατικής τάξης στην εξαθλίωση. Ολοι οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες να ενωθούν κάτω από το σύνθημα: Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Ολοι να βγουν στους δρόμους, να παλέψουμε για τη ζωή μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας στη βάση των αναγκών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝΠειραιάς 30/1/2012Α.Π. 23/2012ΠΡΟΣ : Ναυτιλιακές ΕταιρείεςΚύριοι,

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δέχονται μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική -και όχι μόνο- επίθεση , από μερίδα Εργολάβων της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

Οι συγκεκριμένοι Εργολάβοι , ενεργώντας καθαρά με βάση προσωπικά – ιδιοτελή συμφέροντα , θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

Κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες της κρίσης , που δεν αφορά μόνο τη Ν/ ΖΩΝΗ , όπου καθημερινά αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους Κλάδους , αλλά και πιο ιδιαίτερα , όλους τους επιμέρους τομείς της Ναυτιλίας , επιτίθενται στα Σωματεία μας , με πλήθος ψέματα , μεταφέροντας προς τις Ναυτιλιακές Εταιρείες εικόνα πολέμου , αστάθειας κ.λ.π. , ζητώντας να μην επιλέξουν τη Ν/ ΖΩΝΗ .

Σας ενημερώνουμε ότι το αίτημα των Σωματείων μας είναι ο σεβασμός και για το 2012 των Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από το 2010. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται είναι ψέματα και αποσκοπούν αλλού .

Σας ενημερώνουμε ότι δεκάδες Επιχειρήσεις , βλέποντας θετικά την κίνηση μας αυτή, έχουν υπογράψει μαζί μας Επιχειρησιακή Σύμβαση . Πολλές δε από αυτές τις Επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμφωνία , χωρίς να έχουν προγραμματισμένες κάποιες εργασίες (αυτό για κάποιους που μιλάνε για εκβιασμούς) .

Οι συγκεκριμένοι Εργολάβοι , που παίζουν επικίνδυνα και περίεργα παιχνίδια , κρύβουν το μέγα πολιτικό παιχνίδι , το οποίο παίζεται σε βάρος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας μας , με πιο χαρακτηριστική της υπόθεση με το εμπορικό τμήμα του Σκαραμαγκά (έκλεισε για 15 χρόνια με απόφαση στη Βουλή στις 30-9-2011 από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ) .

Το Πέραμα δεν θα κλείσει , όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν , για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα .

Το εγγυώνται τα Σωματεία μας και δεκάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις .

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ΖΩΝΗΣ Πειραιάς 26/01/2012μεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςτώρα για να κάνεις μπάνιο στην παραλία βοτσαλακια Πειραιά θα πρέπει να έχεις φουσκωμένο πορτοφόλι αφού θα δοθούν σε ιδιώτες φιλέτο καντίνα με ξαπλώστρες και ομπρέλες μαζί θερινό σινεμά και παρκιν 500 τετραγωνικών μέτρων φυσικά θα υπάρχει και ελεύθερος χώρος παράπλευρα που είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μπάνιο αφού υπάρχουν βράχια


εδώ ήταν το τελευταίο χτύπημα στον μενιοH Κίνηση «Μαζί ενάντια στην βαρβαρότητα» με τους απεργους στη Ναυπογοεπισκευαστική του ΠέραματοςΑγωνιστική αλληλεγγύη καλλιτεχνών στους απεργούς της Ναυτικοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα. Μια πρωτοβουλία της Κίνησης «Μαζί ενάντια στην βαρβαρότητα».Ηθοποιοί και τραγουδιστές/ μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό και ποιητικό πρόγραμμα την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 μ.μ. στην Αποθήκη Ρουσάκη, Πύλη Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος σε συνεργασία με τα σωματεία της Ζώνης. Η εκδήλωση γίνεται για να εκφράσει την αγωνιστική αλληλεγγύη των καλλιτεχνών στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και όλος ο κόσμος της Ναυπηγοεπισκευαστικής και να στηρίξει την απεργία που ξεκινά την επομένη, στις 17.1.2012.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΓΕΝΑΡΗ


Εντείνονται οι προετοιμασίες - γενικεύονται οι κινητοποιήσεις

«Κανένας διάλογος, καμιά συζήτηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης», τονίζει το ΠΑΜΕ με χτεσινή του ανακοίνωσηΕντείνουν την προετοιμασία τους οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην Παναττική απεργία στις 17 Γενάρη. Σε κάθε κλάδο, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συζήτηση εργάτη τον εργάτη, δίνεται η μάχη για την επιτυχία της, ενώ και σε άλλες πόλεις της χώρας, προετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις (βλ. διπλανό ένθετο) ενάντια στα νέα εφιαλτικά μέτρα που δρομολογούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες.Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη σε γενικό ξεσηκωμό, τα συνδικάτα να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της παννατικής απεργίας και της συγκέντρωσης στην Ομόνοια στις 11 π. μ. και να απορρίψουν το «διάλογο» - απάτη που μεθοδεύουν κυβέρνηση - μεγαλοεργοδοσία κι εργατοπατέρες.Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Κανένας διάλογος, καμιά συζήτηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Εχουν πικρή εμπειρία οι εργαζόμενοι από τους κοινωνικούς διαλόγους που έστησαν ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και που οδήγησαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο κρεβάτι του Προκρούστη, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει ελάχιστα.Οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία να απαιτήσουν: Στοπ στην εξαθλίωση. Να μην παρθεί κανένα νέο μέτρο και να παρθούν πίσω όλα τα βάρβαρα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη στήριξη και τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. και κάνουν τη ζωή τους κόλαση.Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς την ανάγκη απέναντι στην ενιαία επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης και τρόικας να απαντήσουν το επόμενο διάστημα με κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να απαντήσουν τώρα με ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, των άγριων χαρατσιών και της φοροληστείας. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα. Εκλογές τώρα! Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και να πληρώσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.».Αγώνας μακρύς και δύσκολος

Προχτές Κυριακή, το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, προχώρησε σε σύσκεψη μελών των ΔΣ των Σωματείων και εργαζομένων από χώρους δουλειάς. Εκεί, επισημάνθηκε πως «ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μακρύς και χρειάζεται υπομονή και σχέδιο». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημείωσαν εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, ότι τα προβλήματα που είχαν ήταν πριν την κρίση, και πως «πρέπει να ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι συνεχόμενος, ότι δε θα σταματήσει και αυτό πρέπει να το λέμε στους εργάτες».Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης στον κλάδο. Να μπουν στόχοι για: εγγραφές από χώρους δουλειάς, δημιουργία επιτροπής ανέργων, ποια νέα σωματεία και χώροι δουλειάς θα έρθουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην απεργία. Στην πρώτη γραμμή μπαίνει η υπεράσπιση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. «Να απαιτήσουμε την υπογραφή Σύμβασης στον Κλάδο, να αποτρέψουμε την πλήρη διάλυση των δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, να αποτρέψουμε τις απολύσεις. Κάθε εργοστάσιο να γίνει κάστρο αντίστασης και ο οργανωτής μαζί με το Συνδικάτο αγώνων ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση της εργοδοσίας», τονίστηκε εισηγητικά.Ταυτόχρονα, γενικές συνελεύσεις προετοιμάζουν:Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Τετάρτη 11 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Πέμπτη 12 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας» την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος).

Στον Πειραιά

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, προετοιμάζοντας με πολύμορφη δράση και μέσα από συλλογικές διαδικασίες την παναττική απεργία. Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Τα ναυτεργατικά σωματεία για την περιφρούρηση της απεργίας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και στις 11 στη συγκέντρωση στην Ομόνοια.Επίσης, σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας.Παράλληλα, με τη συμμετοχή στην παννατική απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα σωματεία της Ζώνης ξεκινούν γενικές συνελεύσεις, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.Η απεργία στις 17 Γενάρη σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πάλης και για μια σειρά εργασιακούς χώρους του Πειραιά όπου οι εργαζόμενοι σε αυτούς είναι ήδη επί ποδός δίνοντας τη μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τέτοιοι χώροι είναι οι επιχειρήσεις ΟΙΚΟΜΕΤ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ (καθαρισμού), το ΜΠΟΥΛΙΓΚ, η επιχείρηση ΒΟΜΒΥΛΑΣ (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων) και δύο ακόμα επιχειρήσεις μετάλλου, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Ναυτιλιακών υπαλλήλων διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 12 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά.Παρέμβαση ΝΔ για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
25/10/2011
16:45Τελευταία Ενημέρωση: 16:45 25/10/2011Κωστής Χατζηδάκης

προηγούμενο1 από 2επόμενο--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Στην κρίση που βιώνουν οι επιχειρήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αναφέρθηκαν με κοινή δήλωσή τους οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί ότι θα τις ενισχύσει μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.Αναλυτικά οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:«Οι επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος βιώνουν, εδώ και καιρό, ιδιαίτερα έντονα την κρίση. Κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής. Το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει, μήνες τώρα, δεσμευθεί ότι θα τις ενισχύσει μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Βασικό ζητούμενο είναι το όποιο σχέδιο να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και στη τρέχουσα οικονομική συγκυρία.Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θέλουν να καταστήσουν την όποια ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ πράγματι λειτουργική και χρήσιμη. Είναι έτοιμες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που ήδη διαθέτουν, να αναπτύξουν προϊόντα τα οποία θα αποτελέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τις ίδιες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και θα εξασφαλίσουν οφέλη για την τοπική κοινωνία. Προϊόντα καινοτόμα, που προωθούν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την έξυπνη διαχείριση υδάτινων πόρων.Παραδείγματα τέτοιων δράσεων είναι η ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομων οικολογικών μονάδων αφαλάτωσης, κατά τα πρότυπα της πλωτής μονάδας που ήδη έχει εγκατασταθεί στην περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, η κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών για την παραγωγή ενέργειας, η κατασκευή πλοίων διαχείρισης απορριμμάτων νησιών. Αναμένουν όμως ακόμα την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.Αναμένουν την υλοποίηση προγραμμάτων που θα απαντούν πράγματι στις ανάγκες τους. Να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού. 'Ώστε να μην μεταβληθούν τα προγράμματα σε “ασκήσεις επί χάρτου”. Να πιάσουν τόπο οι ενισχύσεις. Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό, ζητώντας να εξεταστούν οι προτάσεις των επιχειρήσεων και να δοθεί ουσιαστική λύση σε προβλήματά τους».  τελικα νιαζονται για τους εργοδοτες της νεζ και οχι για τους εργαζομενουςΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ


Ν.ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΗΜ. ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ε.Κ.Π.

ΤΗΛ: 2104110148 – 2104129496 FAX : 2104178307

Πειραιάς 8/11/2011

Α.Π. 171/2011

ΠΡΟΣ : ΚΕΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

• Δήμο Πειραιά

Υπηρεσία Πολεοδομίας (Υπ’ όψιν κ. Δημητρίου)

Κύριοι,

Η Υπηρεσία σας στις 25/7/2011 πραγματοποίησε έλεγχο στην Επιχείρηση MERSEN HELLAS S.A. Φαλήρου 31 Ρέντης καθώς και : η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος Υδροοικονομίας Πειραιά (20-9-2011 σχετικά έγγραφα Α.Π. 76834/5417/11 , 821027/5892/11, 74552/5171/11) , όπου προέβησαν σε υποδείξεις – παρατηρήσεις .

Η παραπάνω Επιχείρηση τον τελευταίο καιρό έχει μεταφέρει βαριές κολώνες γραφίτη στην ταράτσα και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τις κατεβάσουν , κουβαλώντας με τα χέρια τους για να κοπούν στην κορδέλα , με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί σοβαρό ατύχημα .

Ζητάμε να γίνει έλεγχος στο ξύλινο πατάρι της αποθήκης γιατί έχουν αποθηκεύσει το τελευταίο διάστημα πολλά και βαριά υλικά . Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί αν προστατεύονται οι εργαζόμενοι από πτώση καθώς και από την σκάλα που ανεβοκατεβαίνουν με τα υλικά .

Σας ενημερώνουμε ότι ο συνάδελφος Αποστολόπουλος Κώστας είχε ατύχημα στο δεξί του χέρι στις 22/2/2011 .

Θα πρέπει ακόμα να ελεγχθεί εάν οι υποδείξεις – παρατηρήσεις της Υπηρεσίας σας έγιναν πράξη .

Ζητάμε για όλους τους παραπάνω λόγους να γίνει επανέλεγχος σύμφωνα με τον νόμο και να μας απαντήσετε εγγράφως για οτιδήποτε διαπιστωθεί καθώς και για τις κυρώσεις που τυχόν επιβληθούν .

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ ΖΩΝΗΣ Πειραιάς 28/11/2011


Ανακοίνωση

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10.30 π.μ., στον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ - ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων

ΟΛΟΙ στον αγώνα, όλοι στη μάχη. 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ κανείς στη δουλειά. Να νεκρώσουν τα εργοστάσια, τα γραφεία, τα λιμάνια. Μηχανή να μην δουλέψει. Προπέλα να μη γυρίσει. Σε κάθε χώρο δουλειάς αποφασιστικά για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην κλιμάκωση του αγώνα.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Να δυναμώσει παντού η αλληλεγγύη ανάμεσα στην εργατική τάξη.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όχι στις μειώσεις μισθών. Να καταργηθούν τώρα οι αντεργατικοί νόμοι για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Να γενικευτεί το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια. Να μην πατήσει πόδι στις γειτονιές, συνεργείο της ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα. Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις. Να μην πληρωθούν οι δανειστές, να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Αφορολόγητο όριο 40.000€ για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια και επιπλέον 5.000€ για κάθε παιδί.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε να δουλεύουμε μόνιμα για 500 και 300 ευρώ, μισοάνεργοι και χωρίς δικαιώματα για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και η ΕΕ ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Μαζί με το ΠΑΜΕ για ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα λιμάνια, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, απέναντι στον πόλεμο εργοδοσίας – κυβέρνησης - ΕΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ένα ρωμαλέο, αποφασισμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αισιόδοξο από τη νέα κυβέρνηση. Αντιθέτως, πρέπει να δυναμώσει το σύνθημα “ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ”. ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.

Ούτε μια ώρα να μην τους χαριστούμε. Στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ είναι να περάσουν και νέα βάρβαρα μέτρα, να συρρικνωθούν παραπέρα οι μισθοί, οι συντάξεις, να ξεχαρβαλωθούν κι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, να επιβληθούν νέοι φόροι στο λαό. Να θυσιαστούν τα πάντα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Να αξιοποιηθεί η θετική εμπειρία της 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Οκτώβρη. Αυτός ο αγώνας έφερε σε δύσκολη θέση και οδήγησε σε ανατροπή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να απορριφθούν τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Ε.Ε. Να απορριφθούν οι πολιτικές που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εκμετάλλευση.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, η φτωχή αγροτιά να δυναμώσουν τους ταξικούς αγώνες και τη συμμαχία τους. Να βάλουν ως στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.

Ή εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Καμία ανοχή, καμία συναίνεση, καμία καθυστέρηση. Ο λαός μπορεί να απαντήσει αγωνιστικά στο μαύρο μέτωπο, να αποκρούσει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ ΖΩΝΗΣ


Λαϊκή επιτροπή τώρα και Νέο Φάληρο Καμίνια σήμερα Δευτέρα 28/11/2011 στης 6,30 μαζευόμαστε στο Γ' διαμέρισμα Νέου Φαλήρου Πειραιά για να συγκροτήσουμε λαϊκή επιτροπή για να αντισταθούμε στα μέτρα και τα χαρατσια και αυτά που μας βάλανε και αυτά που έρχονται μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και όχι ο καθένας μόνος του


ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ ΖΩΝΗΣ


Πειραιάς 22/11/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ανακοίνωση – δελτίο τύπου των σωματείων μας στις 21/7/2010 καταγγέλλαμε: «Η Κυβέρνηση , συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική , βρισκόμενη σε διατεταγμένη υπηρεσία να προωθήσει τις αξιώσεις και τις ανάγκες του Κεφαλαίου , για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του , στέλνει στο «απόσπασμα» όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης , που με αγώνα και αίμα κατακτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια .

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφασή της να καταργήσει με Νόμο , τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου , για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στέλνοντας στην κυριολεξία στο «απόσπασμα» τους ίδιους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος .

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από την επομένη ακριβώς ημέρα της υλοποίησης αυτής της απόφασης , η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να μετατραπεί σε «κρεματόριο» όπως και παλιότερα , σε ένα εργασιακό χώρο χωρίς κανένα μέτρο και κανόνα ασφαλείας και οι εργαζόμενοι της Ν/ ΖΩΝΗΣ , τα πληρώματα των Πλοίων να παραδοθούν στους Εργοδότες και τους Εφοπλιστές , σαν «φτηνό κρέας».

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα, μετά την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης να καταργήσει τον ένα και μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές , δηλαδή τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ;

Στις 2/6/11 στην Επισκευαστική βάση του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, τμήμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνάδελφος λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, «λαμπάδιασε», στη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στο Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «VEMAOIL XXV» της εταιρείας QUEENSWAY NAVIGATION CO LTD και λίγες μέρες μετά, άφησε την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Πριν από μία βδομάδα στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, εργάτης, μέλος του συνεργείου «Νεοδόχος», σμπαράλιασε το χέρι του στο επισκευαζόμενο επιβατηγό πλοίο «ΨΑΡΑ - ΓΚΛΟΡΙ» όταν τον χτύπησε κομμάτι λαμαρίνας που μετέφερε γερανός.

Το Σάββατο,19/11/11 στο μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, εργαζόμενος, μέλος του συνεργείου «ΧΑΡΗΣ» των εργολάβων Χρήστου - Ζαμπατιώτη, γλίτωσε με μερικά κατάγματα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν τον στρίμωξε καπάκι αμπαριού σε επισκευαζόμενο πλοίο της MSC.

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει σήμερα στην εντατική του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου βρίσκεται σε καταστολή από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 18/11/11 ο 41χρονος συνάδελφος Γιάννης Καραγιάννης μέλος του συνεργείου «Ηλεκτροϋδραυλική» το οποίο είχε αναλάβει εργασίες στο υπό κατασκευή πλοίο «ΚΥΒΕΛΗ» στο καρνάγιο ΨΑΡΡΟΣ στο Πέραμα. Όπως διαπιστώθηκε, το συνεργείο δεν είχε άδεια εργασιών, δηλαδή οι εργασίες που έκανε εκεί ήταν παράνομες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και χωρίς να βρίσκεται παρών τεχνικός ασφαλείας.

Προκαλεί πάντως σωρό από ερωτήματα ότι από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού (δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), όταν έγινε το εργατικό ατύχημα, διαδιδόταν ότι ο εργαζόμενος είχε πάει στο πλοίο ως επισκέπτης. Επιπρόσθετα χτες στη διάρκεια αυτοψίας στο πλοίο από τις αρχές, απαγορεύτηκε η παρουσία εκπροσώπων των σωματείων μας.

Μήπως Ζούμε Άλλη Μια Επιχείρηση Να Βγουν Λάδι Οι Υπεύθυνοι Όπως Σχεδόν Σε Όλες Τις Ανάλογες Περιπτώσεις Μέχρι Σήμερα;

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται , ότι η έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας οδηγεί μαθηματικά σε εγκλήματα σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Τις διαστάσεις του εγκλήματος αυτού μπορεί να τις αντιληφτεί κάποιος μόνο αν λάβει υπ όψιν του ότι αυτή την στιγμή, λόγο της τεράστιας ανεργίας δεν δουλεύουν πάνω από 200 - 250 εργαζόμενοι. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα η Ν/ ΖΩΝΗ μαστίζεται από την ανεργία , αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κρίσης , η οποία πλήττει και τη χώρα μας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι μη βρίσκοντας να κάνουν παρά ελάχιστα μεροκάματα το χρόνο οδηγούνται καθημερινά στην εξαθλίωση .

Το μεγαλύτερο κομμάτι του Κλάδου είναι άνεργο , τα προς το ζην πλέον δεν εξασφαλίζονται και οι διακοπές στο ρεύμα και το νερό είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο .

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις επιδιώξεις του, επιβάλλει όρους και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, υποτάσσοντας τα πάντα στην αύξηση της κερδοφορίας του. Σ αυτήν την προσπάθεια, τα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μεταφράζονται σε κόστος και σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όποια επιχείρηση δεν τα τηρεί.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους με όχημα την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Με όπλο την παρατεταμένη ανεργία και τον φόβο των εργαζομένων ότι αν μιλήσουν θα χάσουν την δουλειά τους και θα κάνουν καιρό να ξαναδούν μεροκάματο, μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε σύγχρονα Κάτεργα.

Παράλληλα στις λίγες δουλειές που μπαίνουν, οι Εργολάβοι οι οποίοι τις αναλαμβάνουν, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της ανέχειας που έχει επιβληθεί στο εργατικό δυναμικό , για να μειώσουν το κόστος καταστρατηγούν με προκλητικό τρόπο , κατά κόρον , τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας , μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε «ωρολογιακή βόμβα» , αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τον ένα και μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές , δηλαδή τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη .

Εμπόδιο στα σχεδία Κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που οργανώνουν τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Είναι εμπόδιο κάθε εργαζόμενος που αρνείται να υποτάξει την ζωή του στην λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Γι αυτό είμαστε ΣΤΟΧΟΣ τους και θέλουν να μας διαλύσουν.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα μας και να δυναμώσουν τον αγώνα μας. Όλοι αυτοί που φωνάζουν να παραδώσουμε τις κατακτήσεις μας και να κάνουμε σκόντο σε ότι ζητάμε για να μπει καμιά δουλίτσα αποκαλύπτονται σήμερα , γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις φανερώνεται με τον χειρότερο τρόπο το τι μας περιμένει αύριο, αν επικρατήσει η λογική τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΤα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν διαμορφώσει τις προτάσεις τους για την σωστή τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με δεδομένο ότι ο Κλάδος μας είναι από την φύση του ανθυγιεινός και επικίνδυνος και η Εργοδοσία (Πλοιοκτήτες και Εργολάβοι) απολαμβάνει από όλες τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις πλήρη κάλυψη ασυδοσίας με αποτέλεσμα κάθε τόσο να θρηνούμε θύματα , όπως έγινε και πρόσφατα .1. Επαναλειτουργία των δύο Μικτών Επιτροπών Ελέγχου και Στελέχωση του ΣΕΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ με Τεχνικούς Επιθεωρητές , Ναυπηγούς και Μηχανολόγους ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους

και το Σαββατοκύριακο αλλά και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες .

2. Οι Τεχνικοί Ασφαλείας να παρευρίσκονται στα επισκευαζόμενα Πλοία όλες τις ώρες κατά τις οποίες εκτελούνται εργασίες , με αυξημένες αρμοδιότητες και με συγκεκριμένες ευθύνες . Επίσης όπου εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες , με πάνω από 100 εργαζόμενους αλλά και πέραν του ωραρίου εργασίας (στην βάρδια) να ορίζεται και δεύτερος Τεχνικός Ασφαλείας .

3. Να δημιουργηθεί Μητρώο Τεχνικών Ασφαλείας και ο διορισμός τους να γίνεται με λίστα από το Λιμεναρχείο .

4. Να στελεχωθούν οι Μικτές Επιτροπές Ελέγχου με Χημικούς Ναυτιλίας διότι αυτοί που σήμερα υπάρχουν στις Επιτροπές δεν είναι Χημικοί Ναυτιλίας με αρμοδιότητα επανελέγχου gas free και δεν συμμετέχουν στις Επιτροπές Ή να δημιουργηθεί στα πλαίσια του Υ.Ε.Ν. Υπηρεσία επανελέγχου gas free με την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται , ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ , αλλά και όταν ζητηθεί από τις 5μελείς Μικτές Επιτροπές άμεσα να μπορούν να κάνουν επανέλεγχους των gas free που ισχύουν .

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

το παρακράτος σε όλο του το μεγαλείο  πράγματι μέχρι της 5 δεν ρίξανε τα ματ δακρυγόνα ποιος τα έριξε άραγε?

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

Ν.ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΗΜ. ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ε.Κ.Π.

ΤΗΛ: 2104110148 – 2104129496 FAX : 2104178307

Στο internet: «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΗ»

www.metallergatis.blogspot.com

Πειραιάς 13/10/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι στην Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας

την ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10/2011

στις 10 το πρωί στο ΠΕΡΑΜΑ(πρώην Κτίριο Ρουσσάκη , μπροστά στις δεξαμενές) με Θέματα:

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Εξελίξεις στην Ναυπηγική Βιομηχανία

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Η Αντιλαϊκή επίθεση και η συμβολή μας στο κίνημα ανυπακοής

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Προγραμματισμός δράσης

Συνάδελφοι Μεταλλεργάτες ,

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης στο Συνδικάτο μας , προϋπόθεση από εδώ και πέρα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ . Εάν χθες υπήρχε ένας λόγος να παλέψουμε μέσα από την οργάνωσή μας , σήμερα υπάρχουν χίλιοι λόγοι.

Καμία αυταπάτη ότι μπορεί κάποιος , σε αυτές τις συνθήκες να τα βγάλει πέρα μόνος του. Το Συνδικάτο μας μαζικό είναι η δύναμη κρούσης που θα δώσει τη μάχη για την προστασία της οικογένειάς μας .

Στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων να συγκροτήσουμε το στρατόπεδο που σε ρήξη με τις δυνάμεις της Εργοδοσίας και των κομμάτων της θα ανατρέψει τις πολιτικές που μας θέλουν πεινασμένους ,για να είμαστε το φθηνό εργατικό δυναμικό των Εργοδοτών – Εφοπλιστών – Βιομηχάνων – Τραπεζιτών .

Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη , οι εργάτες δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τους Μεγαλοεργοδότες , την Ε.Ε. και τα κόμματα που την υπηρετούν .

Οι προβλέψεις μας (όταν ήταν ακόμα νωρίς) για τον χαρακτήρα της κρίσης και τι θα φέρει για τους εργαζόμενους δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο . Η κρίση θα βαθύνει κι άλλο . Οι Κεφαλαιοκράτες σφάζονται για το ποιος θα βγει κερδισμένος από την κρίση . Ακόμα και αν χάσουν κάποια Κεφάλαια , ποντάρουν ότι θα τα βγάλουν διπλά και τρίδιπλα όταν θα έρθει ξανά ανάπτυξη , αφού θα έχουν εξασφαλίσει έναν λαό να δουλεύει σαν σκλάβος για πάρτη τους . Αυτή είναι η ανάπτυξή τους , όλα για τα κέρδη των Εφοπλιστών , των Βιομηχάνων , των Τραπεζιτών .

Μέσα από τα Συνδικάτα μας , ενιαία – οργανωμένα – ταξικά να προετοιμαστούμε για τη δική μας απάντηση : ανάπτυξη της οικονομίας , με την παραγωγή οργανωμένη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και εξασφαλισμένα τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα .

Ο Λαός , οι Εργάτες δεν έχουν μιλήσει ακόμα . Εμείς θα μιλήσουμε τελευταίοι .

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

Δεν έχουμε - Δεν μπορούμε - Δεν θέλουμε

Δεν θα Πληρώσουμε Εμείς την Κρίση Τους

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣ


Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στον Βενιζέλο: «Αρνούμαι να… πλη�


Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στον Βενιζέλο: «Αρνούμαι να… πληρώσω!»

Διαβάστε την επιστολή, που έστειλε Έλληνας φορολογούμενος στον κ. Ε. Βενιζέλο και το Υπουργείο Οικονομικών. Επειδή νομίζουμε ότι μας εκφράζει όλους το ίδιο, την παραθέτουμε αυτούσια…
Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο Οικονομικών: «Αρνούμαι να…πληρώσω!!!»
Με την παρούσα επιστολή μου, σας γνωστοποιώ την πρόθεση μου, να μην πληρώσω την συμμετοχή μου στην κρίση που περνάει η χώρα μου.
Οι λόγοι είναι απλοί:

Εσείς
οι πολιτικοί, αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί σας, είχατε την ευκαιρία, αλλά και την εντολή από τον ελληνικό λαό, να διαχειριστείτε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, όσο και των κοινοτικών κονδυλίων από το 1981 και μετά. Να τα διαχειριστείτε με τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε η χώρα να έχει ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές. Στα 30 χρόνια αυτό που καταφέρατε είναι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ίδιο όφελος, παραπλάνηση του λαού για δήθεν κοινωνικές παροχές και διόγκωση του δημοσίου τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Καταφέρατε μία χώρα, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν υπερήφανη και δεν υποδουλωνόταν σε ξένους κατακτητές, εσείς με τις πράξεις σας να την ξανά-υποδουλώσετε.
Το σύνταγμα της χώρας μου μιλάει για την ισότητα των Ελλήνων. Άραγε για ποιά ισότητα μιλάμε; Το συνάδελφο σας κύριο Μαντέλη, τον καταδικάσατε σε φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ποινή που αφορούσε δωροδοκία, ψευδή φορολογική δήλωση και τέλος για ζημία, την οποία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εγώ, ο Ελληνικός λαός). Γιατί δεν του δεσμεύσατε την περιουσία του; Στο πρόσωπο του κυρίου Μαντέλη, αναφέρομαι και σε όλα τα λαμόγια πολιτικούς και μη, που κλέψανε τον ιδρώτα μου.
Αναρωτιέμαι, εγώ που δεν θα σας πληρώσω τα 500-1000 ευρώ της εφορίας, τί ποινή θα μου επιβάλλετε, σε σχέση πάντα με την ποινή που επιβάλατε στον κύριο Μαντέλη και στον κάθε κύριο Μαντέλη. Πολύ θα ήθελα να με δικάσει ο δικαστής που δίκασε τον κύριο Μαντέλη και να μου απαγγείλει κατηγορία.
Δεν σας πληρώνω
, αφού δεν φορολογείτε, δεν εισπράττετε και δεν δεσμεύετε τις περιουσίες αυτών που φοροδιαφεύγουν. Μέχρι σήμερα τα κανάλια αναφέρονται σε 37 δισεκατομμύρια από ανείσπρακτους φόρους, τους οποίους δεν μπορείτε και δεν θέλετε να εισπράξετε. Προχθές ο κύριος Ρακιτζής, αναφέρθηκε σε κρατικό υπάλληλο, η οποία υπεξαίρεσε 16 εκατομμύρια ευρώ και της επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης διακοπής από την εργασία της. Και για όλα αυτά ζητάτε να πληρώσω εγώ ο μισθωτός;
Δεν σας πληρώνω
, γιατί αποτύχατε εδώ και 30 χρόνια να φτιάξετε την υγεία, την παιδεία και γενικά όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κράτος.
Δεν σας πληρώνω, γιατί αναλάβατε την διακυβέρνηση με ψέματα και συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα.
Δεν σας πληρώνω
, , γιατί δεν έχετε εντολή από τον λαό, να υπογράφετε τέτοιου είδους μνημόνια.
Δεν σας πληρώνω
, γιατί αρνούμαι να ταϊζω 301 ανθρώπους και την κλίκα τους, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προδίδουν τα όνειρα του λαού και να ζούν εις βάρος του.
Θα πληρώσω
την συμμετοχή μου στο κράτος, όταν αυτό αποφασίσει να γίνει δίκαιο και να κατανέμει τα βάρη δίκαια.
Θα πληρώσω
, όταν το κράτος θα λειτουργήσει σαν κράτος και όχι σαν κομματική επιχείρηση με τα «δικά τους» παιδιά.
Θα πληρώσω
, όταν αυτοί που μας κυβερνάνε και οι δημόσιοι λειτουργοί θα λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον και όχι για να φτιάξουν περιουσία.
Τελειώνοντας, θέλω να σας τονίσω ότι ο πολιτικός σας χρόνος (αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα) τελείωσε. Ο Ραγιάς ξύπνησε, από εδώ και στο εξής θα ακούτε και θα νοιώθετε μόνο την οργή του.
Υποδουλώσατε τα όνειρα μου και το μέλλον των παιδιών μου. Πιστέψτε με, δεν έχω τίποτα να χάσω.
Κωνσταντίνος Κυρίας

ΠΗΓΗ:omospondiadaniolipton.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ marakes ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ.Αναδιοργάνωση: Απαιτείται συναίνεση για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα στον κλάδοΧωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό παραμένει η ναυπηγοεπισκευήΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011Εκτύπωση

Αποστολή

Φυλάξτε το

Μέγεθος

Ακούστε τοΚλειστό παραμένει το εμπορικό τμήμα του Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η μεγάλη δεξαμενή του ναυπηγείου που αποτελεί «κράχτη» για μεγάλα και μικρά πλοία.

Στην «εντατική» βρίσκεται η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα, αφού παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται πλήρης στασιμότητα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών.Σε μία περίοδο που όλοι αναζητούν τρόπους για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη, ένας κλάδος με τεράστιες δυνατότητες, αφού υπό προϋποθέσεις υπάρχει η δυνατότητα να έχει τη στήριξη της μεγαλύτερης ναυτιλίας του κόσμου, της ελληνόκτητης, συνεχίζει να «αιμορραγεί».Μάλιστα από πλευράς κυβέρνησης φαίνεται ότι η υπόθεση αναζήτησης και εφαρμογής σχεδίου διάσωσης του κλάδου φαίνεται ότι έχει «παγώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις, τελικά δεν συζητήθηκε.Επίσης σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με φορείς της ναυπηγοεπισκευής, στελέχη του Υπουργείου αποκάλυψαν ότι ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι, όπως τόνισαν κύκλοι της ναυπηγοεπισκευής στη «Ν», «να ξεκινήσουν από το μηδέν».Αυτή τη στιγμή το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου Σκαραμαγκά με απόφαση της Ε.Ε. παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα η μεγάλη δεξαμενή που αποτελεί «κράχτη», για μεγάλα και μικρά πλοία να μη λειτουργεί.Ταυτόχρονα τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν μπει στο άρθρο 99, ενώ μέσα στο καλοκαίρι η μεγάλη τους δεξαμενή «βούλιαξε» και δεν έχει ακόμα επιδιορθωθεί.Αυτό επηρεάζει άμεσα και τη ναυπηγοεπισκευή, η οποία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων.Παράλληλα και τα σχέδια για αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έχουν «μπει σε βαθιά κατάψυξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη «Ν» παράγοντες του κλάδου.Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, όπου Ελληνες εφοπλιστές που θέλουν να φέρουν τα πλοία τους στη χώρα για επισκευές να μην μπορούν να βρουν δεξαμενή για να τα «ανεβάσουν».Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα στη διάρκεια του οποίου έχει παρατηρηθεί ταυτόχρονα αύξηση του ενδιαφέροντος του ελληνικού εφοπλισμού να φέρει πλοία στη χώρα για επισκευές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ο μεγάλος κερδισμένος να είναι τα ανταγωνιστικά ναυπηγεία της Τουρκίας τα οποία εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.Το σχέδιοΗ πλειονότητα των εμπλεκομένων με το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας φορέων συμφωνεί ότι μοναδική λύση για να καταστεί εφικτή η σωτηρία του κλάδου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα περιλαμβάνει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και, αφού πρώτα ξεπερασθούν όμως τα προβλήματα που υπάρχουν, να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για το πώς θα λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας.Επίσης να υπάρξει μέριμνα σε συμφωνία με την Ε.Ε. για την επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος του Σκαραμαγκά, για τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και για επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, σε εξοπλισμό και κυρίως σε πλωτές δεξαμενές, και για τη μετατροπή της σε Βιομηχανικό Πάρκο στα πρότυπα του ΒΙΠΑΣ Σχιστού στο οποίο έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.Οι νέες προοπτικέςΧαρακτηριστική της κατάστασης είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Μπεγλίτη, που ανέφερε ότι «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε -και το λέω αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια- μόνο με τις προμήθειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τις βιομηχανίες και τα ναυπηγεία», τόνισε.Για την υποστήριξη της ναυπηγικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και να ξανακατασκευαστούν πλοία στη χώρα μας χρειάζονται πέραν της αναδιοργάνωσης του κλάδου και πολιτικές ενίσχυσης. Πολιτικές όπως η στήριξη με κρατικές εγγυήσεις των δανείων υπέρ των ναυπηγείων, όπως γίνεται νόμιμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ναυπηγική βιομηχανία.Οι εφοπλιστέςΧαρακτηριστικές της άποψης του ελληνικού εφοπλισμού ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος όταν έγινε η τελετή ονοματαδοσίας του πλοίου του ομίλου «Ian M» στο λιμάνι του Πειραιά.«Στα 30 μου ναυπηγούσαμε βαπόρια στην Ελλάδα. Ας ξανακάνουμε όραμά μας να μας αξιώσει ο Θεός σύντομα να βαφτίζουμε και να υψώνουμε τη σημαία μας σε πλοία που να χτίζονται πάλι από Έλληνες σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πραγματοποίηση του ονείρου αυτού είναι χρέος μας εθνικό και επαφίεται στη συναίνεση και τον πατριωτισμό μας. Το οφείλουμε και πιστεύω απόλυτα, πως το μπορούμε», είχε τονίσει.ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.grΠαρασκευή, 26 Αυγούστου 2011ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΛΙΩΝΑΝ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ


του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μια γενιά που ζει από τους παππούδες της.

Στο δυτικότερο άκρο της Αθήνας, το Πέραμα, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει αντίστροφα. Πόλη της ναυτοσύνης, όπως την έχουν αποκαλέσει, πήρε το όνομά της από τους «περαματάρηδες» που μετέφεραν παλαιότερα κόσμο από και προς Σαλαμίνα. Σήμερα στο Πέραμα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (Ν.Ζ.) συγκεκριμένα, με την ανεργία εκεί να ξεπερνάει το 90%, ανατριχιάζουν οι ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από την επιφάνεια στον πάτο.

Αρκετοί κλέβουν το ρεύμα, κάποιοι αυτοκτονούν, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για καφέ, χάνουν κιλά λόγω πείνας και πολλοί δεν σηκώνουν το τηλέφωνο με το φόβο ότι τους καλεί η τράπεζα που χρωστάνε. Οι νεότεροι επιβιώνουν με τις συντάξεις των παππούδων ή των γονιών τους, ενώ άλλοι επιστρέφουν στα χωριά τους για να έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνεργοι θυμούνται τότε που το Πέραμα ήταν εξοχή. «Εδώ που πατάμε τώρα ήταν θάλασσα» λένε. «Ερχόμασταν τις Κυριακές για εκδρομή». Μετά ήρθε η «ανάπτυξη» και αργότερα οι καλές εποχές της Ν.Ζ. Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό, κατασκευές, επισκευές, πολλοί, όπως λένε, έχτισαν τα σπίτια τους στο Πέραμα για να είναι κοντά στη δουλειά. Τον Αύγουστο του '08 εργάζονταν στη Ζώνη περισσότεροι από 6.500 χιλιάδες άνθρωποι. Μετά ήρθε η κρίση, «τα μεγάλα συμφέροντα που πήραν τα πλοία από εδώ» και τώρα οι δουλειές είναι, στην καλύτερη, με το σταγονόμετρο. Οι λίγοι που απέμειναν, περνάνε λίγο από τη Ζώνη, «μια περατζάδα κάνουμε μήπως υπάρχει καμιά δουλειά και μετά ψάχνουμε αλλού. Δουλειές του ποδαριού κυρίως».

Εξω από τα γραφεία των συνδικαλιστικών σωματείων της Ν.Ζ., κολλημένες οι τελευταίες ανακοινώσεις. Αναφέρουν τις άκαρπες συναντήσεις με υπουργούς, τις επιδοτήσεις εκατομμυρίων σε εφοπλιστές με λεφτά του ελληνικού λαού «για να χτίζουν τα βαπόρια τους στην Κίνα», «συμβάσεις τύπου COSCO των 500 ευρώ με ισοπεδωμένα δικαιώματα» κ.ά. Μέσα, σε έναν πίνακα, γραμμένο με κιμωλία ένα ακρωνύμιο που λέει ΠΑΣΟΚ αλλά: «Πατέρα Αναπαύσου Συνεχίζω Ολοκληρωτική Καταστροφή». Δίπλα, μια ζωγραφισμένη γελοιογραφία με τον Στρος-Καν να κυνηγάει την καμαριέρα φωνάζοντάς της: «Καμ του δώθε μωρή να σου δείξω τι έκανα στο Ελλάντα!».

Οπως και η καμαριέρα στον πίνακα, έτσι και η φιγούρα της γυναίκας στο τατουάζ του εξηντατριάχρονου Παναγιώτη Αγγελάκη δεν έχουν ρούχα. Ο ίδιος, μηχανικός εφαρμοστής -όταν υπάρχει δουλειά-, προσπαθεί ακόμα να εργάζεται προκειμένου να μαζέψει τα ένσημα που του χρειάζονται για να βγει στη σύνταξη. Του υπολείπονται γύρω στα 1.000 και για να μπορέσει να βγει στη σύνταξη θα χρειαστεί, όπως λέει, για τα επόμενα τρία με τέσσερα έτη να κολλάει 300 ένσημα το χρόνο. Φέτος όμως έχει κολλήσει μόνο 13, ενώ πέρσι 34. Με τρεις κόρες, η μία απολύθηκε πρόσφατα, θεωρεί τον εαυτό του προνομιούχο σε σχέση με άλλους συναδέλφους του. Και αυτό γιατί «δουλεύει ακόμα η γυναίκα μου και υπάρχει ένα σταθερό εισόδημα. Για τα απαραίτητα μόνο. Φως, νερό, τηλέφωνο». Στη λαϊκή πηγαίνει μετά τις δύο «επειδή τότε είναι πιο φτηνά και μπορείς να πάρεις κάνα κιλό παραπάνω». Ομως «έτσι πάει εδώ. Πώς θα επιβιώσουμε ακόμα μια μέρα, γιατί δεν ξέρουμε αν τον άλλο μήνα θα κάνουμε δύο ή πέντε μεροκάματα. Αυτή είναι η ζωή στη Ζώνη που πάνε συστηματικά να σβήσουν για να κατεβάσουν το εργατικό κόστος στα κινέζικα δεδομένα που είναι φτηνότερα».

Δίπλα, ένας νεότερος συνάδελφός του λέει πως «ξέρεις πόσοι εδώ περιμένουμε τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας, τους πατεράδες μας, να πάρουν τη σύνταξή τους, να πάρουμε και μεις κάνα δυο κατοστάρικα». «Εμένα με βοηθάει η κόρη μου που δουλεύει σε σουπερμάρκετ» λέει κάποιος άλλος.

Ο Θανάσης Τζιόμπρας, 47, ελασματουργός και με δύο παιδιά, έχει δουλέψει τους τελευταίους τρεις μήνες μόνο έξι μεροκάματα. Η γυναίκα του δεν δουλεύει. Θεωρεί ωστόσο τον εαυτό του τυχερό που χρωστάει στις τράπεζες «μόνο» 20 χιλιάδες ευρώ από κάτι στεγαστικά δάνεια που είχε πάρει παλαιότερα. «Αλλοι συνάδελφοί μου χρωστάνε πολύ περισσότερα και τα χρέη ξεπερνούν τη δυνατότητά μας να τα αποπληρώσουμε». Τυχερός επίσης γιατί «εγώ ακόμα μπορώ να είμαι εδώ. Να έχω ακόμα ρεύμα. Να έχω ακόμα νερό και να μπορώ να κινούμαι για να βρω δουλειά. Αυτοί που έχουν φύγει και έχουν επιστρέψει στα χωριά τους είναι που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα. Αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να επιστρέψουν για να έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ από τους γονείς τους» λέει.

Οπως ένας φίλος και συνάδελφός του που έφυγε μόνιμα για Καρδίτσα. «Δεν είχε ούτε για βενζίνη λεφτά και έτσι βάλαμε όλοι ρεφενέ. Λεφτά για διόδια ασφαλώς δεν είχε και έτσι σήκωνε τις μπάρες. Τον σταμάτησε όμως η αστυνομία και του έκοψε κλήση. Είναι 55 χρόνων, έχει ένα παιδί και τον ταΐζει η θεία του».

«Εγώ», συνεχίζει ο Θανάσης Τζιόμπρας, «ψάχνω να βρω δουλειά οπουδήποτε, αλλά το πρόβλημα με εμάς είναι ότι μετά από κάποια ηλικία δυσκολευόμαστε να βρούμε». Ακούγοντας το «κάποια ηλικία», ο κ. Θανάσης, 56, εργαζόμενος στη Ζώνη ως ηλεκτρολόγος, διακόπτει και λέει: «Εφτασα να βάζω μέσο για να πάω να δουλέψω ως σερβιτόρος μόνο για να μου λένε εκεί, "56 ετών; Θα μπορείς να σηκώσεις το δίσκο;"»

Δυστυχώς, η απελπισία και τα χρέη έχουν οδηγήσει κάποιους στην αυτοκτονία. Από το Πάσχα μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τέσσερις αυτοκτονίες. «Παίρνεις ένα πιστόλι, καραμπίνα μάλλον επειδή είναι φτηνότερη και πιο εύκολο να τη βρεις. Ξέρω συναδέλφους που αυτοκτόνησαν. Πας στα σπίτια τους. Οι συγγενείς λένε πως "δεν είναι ανακοινώσιμο". Υπάρχει θρησκοληψία στις οικογένειες. Μην ακουστεί ότι αυτοκτόνησαν. Οι τέσσερις ωστόσο επιβεβαιωμένες αυτοκτονίες είναι μόνο από τους περίπου 1.500 με 2.000 που έχουμε απομείνει εδώ. Ετσι το μαθαίνουμε. Και είναι μόνο η αρχή. Πολλοί φοβούνται ότι από Σεπτέμβριο θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες γιατί τα καλοκαίρια, ακόμα και τις καλές εποχές, υπήρχε μια κάμψη στις δουλειές. Αρκετοί ακόμα ελπίζουν ότι από Σεπτέμβριο κάτι μπορεί να γίνει».

Ο Παύλος, 28, δεν μπορούσε να περιμένει άλλο για κάποια δουλειά που ενδεχομένως να μην ερχόταν και ποτέ. Πήρε τη γυναίκα του, τα δύο παιδιά του ηλικίας δύο και τριών ετών και πήγαν στο σπίτι των πεθερικών του στη Χίο. Για να τα ταΐσει, όταν δεν υπάρχει φαγητό (σχεδόν καθημερινό φαινόμενο), παίρνει τους δρόμους και μαζεύει φρούτα. Κυρίως σύκα και βατόμουρα. Οταν επιστρέφει: «Κοκόνες μου σας έφερα γλυκά να φάτε», και προσπαθεί να τις πείσει ότι από επιλογή τρέφονται έτσι. Την ιστορία του Παύλου διηγήθηκε ο εξίσου άνεργος αδερφός του.

Πάρα πολλοί αναγκάζονται να κλέψουν ρεύμα. «Είμαστε σε τρία σπίτια, οι παππούδες μου, οι γονείς μου και εγώ. Ολοι παίρνουμε ρεύμα από ένα ρολόι. "Αντάρτικο πόλεων" το λέμε. Οποτε βέβαια βάζει η γιαγιά πλυντήριο, εγώ δεν έχω τηλεόραση. Με τέτοιες πουστ... αναγκαζόμαστε να ζούμε. Οχι μόνο εγώ. Ολοι. Αλλοι βέβαια που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα, πηγαίνουν με τη βοήθεια των ηλεκτρολόγων της Ζώνης και το ξανασυνδέουν».

Ο Πέτρος Πουντίδης, 30, μανουβραδόρος, θυμάται τον εαυτό του πιτσιρικά στη Ν.Ζ. να παίζει μπάλα. Ερχόταν με τον πατέρα του που δούλευε ως ηλεκτροσυγκολλητής. Ολόκληρο το 2011 έχει δουλέψει εννέα μεροκάματα που ισοδυναμούν με 71.80 ευρώ τη μέρα. «Αμα δεν έχεις παππούδες να παίρνουν καμιά σύνταξη, κάνα μπάρμπα να τσοντάρει, δεν ζεις» λέει. «Στα 30 σου υποτίθεται ότι ανοίγεις φτερά. Ερχεσαι όμως εδώ και κοιτάς να βρεις κάποιον με ένα ευρώ να σε κεράσει καφέ» συνεχίζει, αραιώνοντας ξανά και ξανά τον κερασμένο καφέ του με νερό. «Εμείς τα όρια της εξαθλίωσης τα έχουμε περάσει προ πολλού. Αμα τώρα φτάσουμε στα όρια της εξαθλίωσης, θα πει ότι υπάρχει βελτίωση».

«Η πολιτική βούληση για εδώ είναι να μας ξεκληρίσουν. Δεν τους ενδιαφέρουν οι χιλιάδες οικογένειες που θα μείνουν στο δρόμο. Θέλουν να κάνουν εδώ πέρα αποθήκη για κοντέινερ και να πουλήσουν το λιμάνι στους Κινέζους. Αυτός είναι ο πολιτικός τους στόχος. Εμείς όμως θα μείνουμε εδώ. Θα προσπαθούμε να τους απωθούμε για να μην έρθουν και κάνουν κατάληψη στο λιμάνι, κατάληψη στα όνειρά μας».

Στο σπίτι μαγειρεύει νερόβραστα βλίτα και κολοκυθάκια. «Τρία βλίτα, δύο κολοκύθια. Αυτή είναι η διατροφή μου. Εχω χάσει 20 κιλά. Στην κοπελιά μου λέω να κάνει υπομονή. "Βρε κούκλα μου, να έχω δουλειά, να έχω ένα εικοσάευρω, να σε πάω τότε για ποτάκι". Δεν ντρέπονται, δίνουν πόσα εκατομμύρια, από τους φόρους μας, στους εφοπλιστές για τις άγονες γραμμές και αυτοί πάνε και επισκευάζουν τα καράβια τους στο εξωτερικό. Αμα βγει ένας νόμος που θα λέει ότι το 1% των επισκευών ή κατασκευών θα πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα, δεν θα φτάνουμε για να δουλέψουμε».

«Βγαίνουν μετά κάποια κανάλια και μας αποκαλούν "εργατική αριστοκρατία". Οτι παίρνουμε πολλά. Νομίζουν ότι καθόμαστε σε κάποιο γραφείο, πατάμε κάποια κουμπάκια και τα σίδερα επισκευάζονται μόνα τους. Παλεύουμε με τα σίδερα και συνήθως τα σίδερα νικούν. Με τους ανθρώπους τα βάζουμε πιο εύκολα. Στην τελευταία μας κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, οι αστυνομικοί έπαιζαν ντραμς στην πλάτη και το κεφάλι μου με τα κλομπ. Μια φορά, κουτούλησα σε ένα σίδερο μέσα σε καράβι και με πόνεσε περισσότερο».

Τέλος, κάποιος άλλος λέει: «Ξέρεις πότε ένιωσα απόλυτο μηδενικό; Πραγματική ξεφτίλα; Είχε αδειάσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου. Δεν το κουνούσα γιατί δεν είχα λεφτά να το γεμίσω. Ούτε μέχρι τη μέση. Η κοπέλα μου δεν το ήξερε. Μου το ζήτησε μια μέρα για να πάει μέχρι το σουπερμάρκετ. Αυτή είχε δουλειά και πληρωνόταν. Δεν της είπα ότι είναι άδειο για να αναγκαστεί να το γεμίσει αυτή». * πηγη  enet.gr


Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΚ. ΕΓΚΑΤ. ΠΛΟΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ Πειραιάς 17/8/2011

Α.Π. 143/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σωματεία μας κατέθεσαν σήμερα εγγράφως σε ΥΠΑΝ , ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ , Ο.Α.Ε.Δ και Ο.Λ.Π. , τις θέσεις μας σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη . Με έγγραφό μας αποκαλύπτουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης να συρρικνώσει περαιτέρω τη Ν/ ΖΩΝΗ , παραδίδοντας ένα μέρος της σε ομάδα 14 υμετέρων Επιχειρήσεων(οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μονοπώλιο , επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα) και αλλάζοντας χρήση στο υπόλοιπο .

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι το κλείσιμο των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από το δικαίωμα στην εργασία .

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ν/ ΖΩΝΗΣ , τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους χιλιάδες συναδέλφους που ενδιαφέρονται πραγματικά , συνολικά για την σωτηρία και την ανασυγκρότηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας , με στόχο την εξασφάλιση μόνιμα και σταθερά δουλειάς για όλους , με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα , σε επαγρύπνηση , συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα για ενιαία αντιμετώπιση στην επίθεση που πρόκειται να δεχτούμε το επόμενο διάστημα .

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ο.Α.Ε.Δ.

ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο.Λ.Π.

Σας καταθέτουμε κείμενο θέσεων των Σωματείων μας συνοδευόμενο με σειρά εγγράφων από φορείς , Συνδικάτα , Κυβερνητικά όργανα από τα οποία προκύπτει το ορθό των προτάσεων μας και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας

για να συζητήσουμε διεξοδικότερα το περιεχόμενο του

Πραγματοποιήθηκε την ΤΡΙΤΗ 19 Ιουλίου 2011 σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των κ.κ. Χρυσοχοίδη , Κουτρουμάνη και Ξυνίδη , στο τέλος της οποίας εξαγγέλθηκαν μια σειρά μέτρων για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συγκεκριμένα :

-Διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων .

-Κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας.

-Ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό.

-Ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Χρηματοδότηση της ναυπήγησης μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο.

Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα σκοπό έχουν την περαιτέρω συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας της χώρας μας , όπως αυτή συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες με τις πολιτικές που ασκούνται στον χώρο από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και την Ε.Ε.

Το νέο που έχουμε σήμερα σε σχέση με τις προσπάθειες του παρελθόντος είναι ότι επιχειρείτε να κάνετε και τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνένοχους στο έγκλημα μέσω δήθεν Επιτροπής όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των εργαζομένων) , η οποία θα συνεργάζεται με το ΥπΑΑΝ και θα αναλάβει να διερευνήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις .

Παράλληλα σχεδιάζετε ένα «φαγοπότι» άνευ προηγουμένου με ομάδα 14 Επιχειρήσεων του χώρου , οι οποίες με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον έχουν συμφωνήσει με την Κυβέρνηση , να μονοπωλήσουν τη Ν/ ΖΩΝΗ , πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους .

Α) Όσον αφορά τη διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων:

- Κάθε Ναυπηγοεπισκευαστική Επιχείρηση , από τις εκατοντάδες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Ν/ ΖΩΝΗ , το 80% των εργαλείων που χρησιμοποιεί αφορούν τις ανεπαρκείς σήμερα υποδομές του Ο.Λ.Π. και το 20% τα ατομικά της εργαλεία .

- Με βάση τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης πρόκειται να δοθεί «ζεστό» χρήμα για να εκσυγχρονιστεί δήθεν το 20% των εργαλείων μιας μικρής ομάδας υμετέρων Εργολάβων .

- Εμείς με γνώμονα το συμφέρον συνολικά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (καθώς επίσης και πολλών εκατοντάδων Επιχειρήσεων που ζουν έμμεσα από τη Ν/ Βιομηχανία της χώρας) , των χιλιάδων εργαζομένων και της Ελληνικής Οικονομίας , προτείνουμε τα χρήματα αυτά (100 εκατομμύρια ευρώ , σαν αρχή και εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό των πρόσθετων απαραίτητων χρημάτων για τη συνέχεια) να κατευθυνθούν σε υποδομές του Ο.Λ.Π. , εκσυγχρονίζοντας έτσι το 80% των εργαλείων όλων των Επιχειρήσεων της Ν/ ΖΩΝΗΣ . Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι υποδομές , που θα δώσουν τη δυνατότητα άσκησης άλλης πολιτικής , όπου η Ν/ Βιομηχανία της χώρας θα μπορεί να καλύπτει με αυτάρκεια τις ανάγκες για επισκευή – μετασκευή – κατασκευή και συντήρηση Πλοίων όλων των τύπων .

- Σας παραθέτουμε παρακάτω ποια είναι τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν και με σειρά προτεραιότητας , τα οποία προκύπτουν από δεκάδες μελέτες , αποφάσεις διυπουργικών οργάνων όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών , προτάσεις Φορέων,Επιμελητηρίων , Σωματείων (δειγματοληπτικά για να έχετε μια εικόνα σας επισυνάπτουμε μερικά από αυτά) .

1. Κατασκευή και εγκατάσταση δύο δεξαμενών ΠΑΝΑΜΑΞ στην περιοχή της ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

2. Κατασκευή και εγκατάσταση πλωτής προβλήτας καθ’ όλο το μήκος της Κυνοσούρας στην περιοχή που εκτελούνται σήμερα εργασίες .

3. Εγκατάσταση αναγκαίων δικτύων (σε ΠΕΡΑΜΑ – ΔΕΗ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ) , νερού – ρεύματος – αέρα – πυρασφάλεια .

4. Άμεση επισκευή και λειτουργία των υφιστάμενων γερανών με προσθήκη νέων όπου χρειάζεται .

5. Επισκευή φθαρμένων ντόκων και δαπέδων σε όλους τους χώρους της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

6. Σε συνεργασία με τις Εργοδοτικές Ενώσεις και τους ιδιοκτήτες των μικρών Ναυπηγείων του Περάματος και της Σαλαμίνας , να οριστικοποιηθούν οι χώροι και να εγκατασταθούν ναυπηγικές κλίνες για ναυπήγηση διαφόρων κατηγοριών Πλοίων .

Υποσημείωση : Με την υλοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση προγράμματος κατασκευής υποδομών θα εξασφαλιστεί εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χιλιάδες εργαζόμενους .

Β) Όσον αφορά τη κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας και την ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό :

- Απόδειξη ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας είναι αυτές οι δύο εξαγγελίες . Ρίχνετε στάχτη στα μάτια των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων , προσπαθώντας να χρυσώσετε το χάπι . Τους τάζετε «πενταροδεκάρες» για να μη δουν ότι τους κλείνετε. Έχετε προαποφασίσει την παράδοση του κομματιού που σκέφτεστε να αφήσετε από τη σημερινή Ν/ ΖΩΝΗ σε μια μικρή ομάδα Επιχειρήσεων , η οποία θα επιβάλλει καθεστώς μονοπωλίου και εργασιακού μεσαίωνα .

- Τέτοιες πολιτικές είναι καταστροφικές για τις εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις . Δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το μέλλον της Επιχείρησης της Ν/ ΖΩΝΗΣ η αλλαγή αντικειμένου και η φυγή .

- Η μικρομεσαία Επιχείρηση για να έχει μέλλον χρειάζεται μια πολιτική που θα συνδέει τις τεράστιες πραγματικές ανάγκες της χώρας για Πλοία (ακτοπλοΐα – Πολεμικό Ναυτικό – θαλάσσιες μεταφορές κ.λ.π.) και άλλες μεταλλικές κατασκευές (ανεμογεννήτριες , πλωτές εξέδρες – δεξαμενές , άμυνα κ.λ.π.) , με τη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας . Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η τεράστια τεχνογνωσία , που έχει κατακτηθεί στη Ναυπηγική τέχνη μέσα στα χρόνια.

Γ) Όσον αφορά την ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης η οποία δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης :

- Καταγγείλαμε ήδη την προσπάθεια που γίνεται μέσω Υπουργείου Εργασίας και Ο.Α.Ε.Δ. για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις ανέργων μέσω αδιαφανών διαδικασιών και ανύπαρκτων φορέων , με σκοπό μέρος του ποσού να φαγωθεί από κάποιους επιτήδειους και το υπόλοιπο να μοιραστεί σε ανέργους με τη μορφή του πελατολογίου .

-Απαιτούμε τα χρήματα να διατεθούν απευθείας μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. με διαφανείς διαδικασίες και ενιαία κριτήρια για όλους τους ενδιαφερομένους ανέργους της Ν/ ΖΩΝΗΣ , σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά του Ο.Λ.Π. και να διασφαλίζεται η πραγματική κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού , η οποία θα αποδεικνύεται και από την σχετική πιστοποίηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ.

-Σας παραθέτουμε ολόκληρη την πρότασή μας σε επισυναπτόμενο έγγραφο για την εκπαίδευση – πιστοποίηση του εργατικού δυναμικού της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

Δ) Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο :

-Πάγια θέση των Σωματείων μας είναι η άσκηση κλαδικής πολιτικής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, η οποία θα στηρίζεται σε έναν ενιαίο 100% Δημόσιο φορέα Ν/ Βιομηχανίας , που σκοπό θα έχει να καλύπτει παραγωγικά , μέσα από κεντρικό σχεδιασμό τις τεράστιες και πραγματικές ανάγκες της χώρας για κατασκευή – επισκευή – μετασκευή και συντήρηση κάθε είδους Πλοίων .

-Είναι απαράδεκτο , αδιανόητο , μια χώρα σαν τη δική μας , με αυτές τις ανάγκες για θαλάσσιες μεταφορές – συγκοινωνίες , να μην έχει ισχυρή Ναυπηγική Βιομηχανία .

ΤΕΛΟΣ και ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Καμία προοπτική ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις χωρίς την μέγιστη αξιοποίηση των υποδομών , της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων των μεγάλων Ναυπηγικών Επιχειρήσεων της Ελευσίνας , του Σκαραμαγκά , της Σύρου και της Χαλκίδας . Μόνη λύση για να εξασφαλιστεί αυτό είναι να περάσουν άμεσα σε κρατικό έλεγχο (ώστε να ανοίξει και το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) .

Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια , συγκαλυμμένη ή μη , για συρρίκνωση ή κλείσιμο της Ν/ Βιομηχανίας θα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους .

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το σύνολο των εργαζομένων και των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά , που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από αυτές τις πολιτικές και θα τους καλούμε σε ενιαίο αγώνα αντίστασης και ανατροπής των κυβερνητικών σχεδιασμών .

Τα Σωματεία μας προειδοποιούν και όποιον «καλοθελητή» προσπαθήσει να υποκαταστήσει τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων , όπως αυτοί εκφράζονται δημοκρατικά μέσα από τα Σωματεία μας , για να φανεί ότι δήθεν το θύμα δέχεται να χριστεί ιδανικός αυτόχειρας αγκαλιά με τον θύτη .

Υ.Γ.1: Σας επισυνάπτουμε κείμενα με τις συνολικές μας θέσεις για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία .

Υ.Γ.2: Σας επισυνάπτουμε επίσης κείμενα άλλων φορέων , μελέτες , εξαγγελίες διυπουργικών οργάνων , όπου διαχρονικά και παρά την όποια διαφορετική προσέγγιση ή αντίληψη , προκύπτει συμφωνία σε βασικά ζητήματα τα οποία σας παραθέτουμε ως επιχειρήματα για την ορθότητα των σκέψεων μας .

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣΠειραιάς 16/8/2011


Α.Π. 142/2011

ΠΡΟΣ : Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Μ.

Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής από εμπλεκόμενους φορείς για τη Ν/ ΖΩΝΗ , στην οποία ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχει και η Π.Ο.Ε.Μ.

Τα Σωματεία μας έχουν ήδη καταγγείλει τις προθέσεις της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την εν λόγω Επιτροπή για να χρίσει τους εργαζόμενους συνένοχους στο έγκλημα που ετοιμάζει σε βάρος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας .

Έχουμε αποκαλύψει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει η μέχρι σήμερα καταστροφική πολιτική που έχουν εφαρμόσει οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η Ε.Ε. , αλλά να δώσει τη χαριστική βολή .

Ο τρόπος που σχεδιάζεται να δοθεί η χαριστική βολή είναι με το να κλείσουν οι περισσότεροι χώροι της Ν / ΖΩΝΗΣ και το κομμάτι που θα απομείνει να δοθεί προίκα σε 14 Επιχειρήσεις , οι οποίες θα λειτουργήσουν μονοπωλιακά .

Άμεσο αποτέλεσμα , εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να βάλουν «λουκέτο» και χιλιάδες εργαζόμενοι εκτός δικαιώματος στην εργασία .

Τα Σωματεία μας αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να γίνουν συμμέτοχοι - συνένοχοι στα καταστροφικά αυτά σχέδια .

Σας ενημερώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάρετε μέρος σε αυτή την Επιτροπή και σας καλούμε να απέχετε .

Σε αντίθετη περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα αναλάβετε τις ευθύνες σας στο πλάι όλων αυτών που απεργάζονται τα σχέδια που υπονομεύουν την ίδια τη ζωή των χιλιάδων εργαζομένων στη Ν/ ΖΩΝΗ .

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ


Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΚ. ΕΓΚΑΤ. ΠΛΟΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ Πειραιάς 17/8/2011

Α.Π. 143/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σωματεία μας κατέθεσαν σήμερα εγγράφως σε ΥΠΑΝ , ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ , Ο.Α.Ε.Δ και Ο.Λ.Π. , τις θέσεις μας σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη . Με έγγραφό μας αποκαλύπτουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης να συρρικνώσει περαιτέρω τη Ν/ ΖΩΝΗ , παραδίδοντας ένα μέρος της σε ομάδα 14 υμετέρων Επιχειρήσεων(οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μονοπώλιο , επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα) και αλλάζοντας χρήση στο υπόλοιπο .

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι το κλείσιμο των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από το δικαίωμα στην εργασία .

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ν/ ΖΩΝΗΣ , τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους χιλιάδες συναδέλφους που ενδιαφέρονται πραγματικά , συνολικά για την σωτηρία και την ανασυγκρότηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας , με στόχο την εξασφάλιση μόνιμα και σταθερά δουλειάς για όλους , με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα , σε επαγρύπνηση , συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα για ενιαία αντιμετώπιση στην επίθεση που πρόκειται να δεχτούμε το επόμενο διάστημα .

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ο.Α.Ε.Δ.

ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο.Λ.Π.

Σας καταθέτουμε κείμενο θέσεων των Σωματείων μας συνοδευόμενο με σειρά εγγράφων από φορείς , Συνδικάτα , Κυβερνητικά όργανα από τα οποία προκύπτει το ορθό των προτάσεων μας και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας

για να συζητήσουμε διεξοδικότερα το περιεχόμενο του

Πραγματοποιήθηκε την ΤΡΙΤΗ 19 Ιουλίου 2011 σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των κ.κ. Χρυσοχοίδη , Κουτρουμάνη και Ξυνίδη , στο τέλος της οποίας εξαγγέλθηκαν μια σειρά μέτρων για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συγκεκριμένα :

-Διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων .

-Κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας.

-Ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό.

-Ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Χρηματοδότηση της ναυπήγησης μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο.

Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα σκοπό έχουν την περαιτέρω συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας της χώρας μας , όπως αυτή συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες με τις πολιτικές που ασκούνται στον χώρο από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και την Ε.Ε.

Το νέο που έχουμε σήμερα σε σχέση με τις προσπάθειες του παρελθόντος είναι ότι επιχειρείτε να κάνετε και τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνένοχους στο έγκλημα μέσω δήθεν Επιτροπής όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των εργαζομένων) , η οποία θα συνεργάζεται με το ΥπΑΑΝ και θα αναλάβει να διερευνήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις .

Παράλληλα σχεδιάζετε ένα «φαγοπότι» άνευ προηγουμένου με ομάδα 14 Επιχειρήσεων του χώρου , οι οποίες με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον έχουν συμφωνήσει με την Κυβέρνηση , να μονοπωλήσουν τη Ν/ ΖΩΝΗ , πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους .

Α) Όσον αφορά τη διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων:

- Κάθε Ναυπηγοεπισκευαστική Επιχείρηση , από τις εκατοντάδες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Ν/ ΖΩΝΗ , το 80% των εργαλείων που χρησιμοποιεί αφορούν τις ανεπαρκείς σήμερα υποδομές του Ο.Λ.Π. και το 20% τα ατομικά της εργαλεία .

- Με βάση τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης πρόκειται να δοθεί «ζεστό» χρήμα για να εκσυγχρονιστεί δήθεν το 20% των εργαλείων μιας μικρής ομάδας υμετέρων Εργολάβων .

- Εμείς με γνώμονα το συμφέρον συνολικά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (καθώς επίσης και πολλών εκατοντάδων Επιχειρήσεων που ζουν έμμεσα από τη Ν/ Βιομηχανία της χώρας) , των χιλιάδων εργαζομένων και της Ελληνικής Οικονομίας , προτείνουμε τα χρήματα αυτά (100 εκατομμύρια ευρώ , σαν αρχή και εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό των πρόσθετων απαραίτητων χρημάτων για τη συνέχεια) να κατευθυνθούν σε υποδομές του Ο.Λ.Π. , εκσυγχρονίζοντας έτσι το 80% των εργαλείων όλων των Επιχειρήσεων της Ν/ ΖΩΝΗΣ . Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι υποδομές , που θα δώσουν τη δυνατότητα άσκησης άλλης πολιτικής , όπου η Ν/ Βιομηχανία της χώρας θα μπορεί να καλύπτει με αυτάρκεια τις ανάγκες για επισκευή – μετασκευή – κατασκευή και συντήρηση Πλοίων όλων των τύπων .

- Σας παραθέτουμε παρακάτω ποια είναι τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν και με σειρά προτεραιότητας , τα οποία προκύπτουν από δεκάδες μελέτες , αποφάσεις διυπουργικών οργάνων όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών , προτάσεις Φορέων,Επιμελητηρίων , Σωματείων (δειγματοληπτικά για να έχετε μια εικόνα σας επισυνάπτουμε μερικά από αυτά) .

1. Κατασκευή και εγκατάσταση δύο δεξαμενών ΠΑΝΑΜΑΞ στην περιοχή της ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

2. Κατασκευή και εγκατάσταση πλωτής προβλήτας καθ’ όλο το μήκος της Κυνοσούρας στην περιοχή που εκτελούνται σήμερα εργασίες .

3. Εγκατάσταση αναγκαίων δικτύων (σε ΠΕΡΑΜΑ – ΔΕΗ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ) , νερού – ρεύματος – αέρα – πυρασφάλεια .

4. Άμεση επισκευή και λειτουργία των υφιστάμενων γερανών με προσθήκη νέων όπου χρειάζεται .

5. Επισκευή φθαρμένων ντόκων και δαπέδων σε όλους τους χώρους της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

6. Σε συνεργασία με τις Εργοδοτικές Ενώσεις και τους ιδιοκτήτες των μικρών Ναυπηγείων του Περάματος και της Σαλαμίνας , να οριστικοποιηθούν οι χώροι και να εγκατασταθούν ναυπηγικές κλίνες για ναυπήγηση διαφόρων κατηγοριών Πλοίων .

Υποσημείωση : Με την υλοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση προγράμματος κατασκευής υποδομών θα εξασφαλιστεί εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χιλιάδες εργαζόμενους .

Β) Όσον αφορά τη κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας και την ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό :

- Απόδειξη ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας είναι αυτές οι δύο εξαγγελίες . Ρίχνετε στάχτη στα μάτια των εκατοντάδων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων , προσπαθώντας να χρυσώσετε το χάπι . Τους τάζετε «πενταροδεκάρες» για να μη δουν ότι τους κλείνετε. Έχετε προαποφασίσει την παράδοση του κομματιού που σκέφτεστε να αφήσετε από τη σημερινή Ν/ ΖΩΝΗ σε μια μικρή ομάδα Επιχειρήσεων , η οποία θα επιβάλλει καθεστώς μονοπωλίου και εργασιακού μεσαίωνα .

- Τέτοιες πολιτικές είναι καταστροφικές για τις εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις . Δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το μέλλον της Επιχείρησης της Ν/ ΖΩΝΗΣ η αλλαγή αντικειμένου και η φυγή .

- Η μικρομεσαία Επιχείρηση για να έχει μέλλον χρειάζεται μια πολιτική που θα συνδέει τις τεράστιες πραγματικές ανάγκες της χώρας για Πλοία (ακτοπλοΐα – Πολεμικό Ναυτικό – θαλάσσιες μεταφορές κ.λ.π.) και άλλες μεταλλικές κατασκευές (ανεμογεννήτριες , πλωτές εξέδρες – δεξαμενές , άμυνα κ.λ.π.) , με τη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας . Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η τεράστια τεχνογνωσία , που έχει κατακτηθεί στη Ναυπηγική τέχνη μέσα στα χρόνια.

Γ) Όσον αφορά την ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης η οποία δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης :

- Καταγγείλαμε ήδη την προσπάθεια που γίνεται μέσω Υπουργείου Εργασίας και Ο.Α.Ε.Δ. για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις ανέργων μέσω αδιαφανών διαδικασιών και ανύπαρκτων φορέων , με σκοπό μέρος του ποσού να φαγωθεί από κάποιους επιτήδειους και το υπόλοιπο να μοιραστεί σε ανέργους με τη μορφή του πελατολογίου .

-Απαιτούμε τα χρήματα να διατεθούν απευθείας μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. με διαφανείς διαδικασίες και ενιαία κριτήρια για όλους τους ενδιαφερομένους ανέργους της Ν/ ΖΩΝΗΣ , σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά του Ο.Λ.Π. και να διασφαλίζεται η πραγματική κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού , η οποία θα αποδεικνύεται και από την σχετική πιστοποίηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ.

-Σας παραθέτουμε ολόκληρη την πρότασή μας σε επισυναπτόμενο έγγραφο για την εκπαίδευση – πιστοποίηση του εργατικού δυναμικού της Ν/ ΖΩΝΗΣ .

Δ) Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο :

-Πάγια θέση των Σωματείων μας είναι η άσκηση κλαδικής πολιτικής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, η οποία θα στηρίζεται σε έναν ενιαίο 100% Δημόσιο φορέα Ν/ Βιομηχανίας , που σκοπό θα έχει να καλύπτει παραγωγικά , μέσα από κεντρικό σχεδιασμό τις τεράστιες και πραγματικές ανάγκες της χώρας για κατασκευή – επισκευή – μετασκευή και συντήρηση κάθε είδους Πλοίων .

-Είναι απαράδεκτο , αδιανόητο , μια χώρα σαν τη δική μας , με αυτές τις ανάγκες για θαλάσσιες μεταφορές – συγκοινωνίες , να μην έχει ισχυρή Ναυπηγική Βιομηχανία .

ΤΕΛΟΣ και ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Καμία προοπτική ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις εκατοντάδες μικρομεσαίες Επιχειρήσεις χωρίς την μέγιστη αξιοποίηση των υποδομών , της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων των μεγάλων Ναυπηγικών Επιχειρήσεων της Ελευσίνας , του Σκαραμαγκά , της Σύρου και της Χαλκίδας . Μόνη λύση για να εξασφαλιστεί αυτό είναι να περάσουν άμεσα σε κρατικό έλεγχο (ώστε να ανοίξει και το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) .

Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια , συγκαλυμμένη ή μη , για συρρίκνωση ή κλείσιμο της Ν/ Βιομηχανίας θα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους .

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το σύνολο των εργαζομένων και των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά , που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από αυτές τις πολιτικές και θα τους καλούμε σε ενιαίο αγώνα αντίστασης και ανατροπής των κυβερνητικών σχεδιασμών .

Τα Σωματεία μας προειδοποιούν και όποιον «καλοθελητή» προσπαθήσει να υποκαταστήσει τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων , όπως αυτοί εκφράζονται δημοκρατικά μέσα από τα Σωματεία μας , για να φανεί ότι δήθεν το θύμα δέχεται να χριστεί ιδανικός αυτόχειρας αγκαλιά με τον θύτη .

Υ.Γ.1: Σας επισυνάπτουμε κείμενα με τις συνολικές μας θέσεις για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία .

Υ.Γ.2: Σας επισυνάπτουμε επίσης κείμενα άλλων φορέων , μελέτες , εξαγγελίες διυπουργικών οργάνων , όπου διαχρονικά και παρά την όποια διαφορετική προσέγγιση ή αντίληψη , προκύπτει συμφωνία σε βασικά ζητήματα τα οποία σας παραθέτουμε ως επιχειρήματα για την ορθότητα των σκέψεων μας .

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ
Αναπτυξιακές δράσεις για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Tue, 19/07/2011 - 22:06 — Mediasoup

Ευρεία σύσκεψη για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σ. Ξυνίδης, η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, κα. Γ. Ζεμπιλιάδου, οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά, κ.κ Δ. Καρύδης, Δ. Μανωλάκου, Γ. Νιώτης, Δ. Λιντζέρης, Γ. Τραγάκης, Π. Λαφαζάνης, οι δήμαρχοι Σαλαμίνας, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά. Παράλληλα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων.Όπως επισήμανε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χρυσοχοϊδης, «στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός για την οικονομική ανάκαμψη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης με αναπτυξιακές δράσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της».Μετά το πέρας των τοποθετήσεων όλων των πλευρών, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης μιας διαρκούς επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους και των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων και θα συνεργάζεται στενά με το ΥπΑΑΝ. Η επιτροπή, όπως τόνισε ο υπουργός, θα αναλάβει να διερευνήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός κατέθεσε δέσμη τεσσάρων δράσεων που το υπουργείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει άμεσα για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη:1. Διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.2. Κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας.3. Ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό.4. Ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόθεση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία αλλά και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο.Κλείνοντας, ο υπουργός ζήτησε να ενημερώσουν το υπουργείο μέχρι την Παρασκευή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τους εκπροσώπους τους που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, ενώ έθεσε τα τέλη Αυγούστου ως χρονική προθεσμία για την κατάθεση ολοκληρωμένης κοινής πρότασης από το υπουργείο και την επιτροπή.(Πηγή φωτογραφίας: eurokinissi)

Average:

Select ratingPoorOkayGoodGreatAwesomePoorOkayGoodGreatAwesome.

No votes yet

..Συντάκτης: Mediasoup

Ετικέτες: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ΕΣΠΑ

Κατηγορία: Οικονομία15/06/1945 - Ο Άρης Βελουχιώτης παγιδευμένος από την Εθνοφυλακή αυτοκτονεί. Αποκεφαλίζεται και 3 ημέρες αργότερα το κεφάλι του, μαζί μ' αυτό του συντρόφου του Τζαβέλα, βρίσκονται στα Τρίκαλα όπου και κρέμονται σε έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας σε δημόσια θέα για 2 ημέρες.

Θέλετε να συνεισφέρετε; Δείτε τον οδηγό για νέους χρήστες.Άρης Βελουχιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το άρθρο ή τμήμα του μπορεί να βελτιωθεί.Μπορείτε να το επεκτείνετε ή να το βελτιώσετε με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτει το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το.

Ο Άρης Βελουχιώτης μιλά σε συγκέντρωση στην Λαμία στις 19 Οκτωβρίου του 1944, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.

O Άρης Βελουχιώτης (Λαμία, 27 Αυγούστου 1905 - Μεσούντα Αχελώου, 16 Ιουνίου 1945) (πραγματικό όνομα Αθανάσιος Κλάρας) ήταν ηγετικό στέλεχος («καπετάνιος») του ΕΛΑΣ και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Υπήρξε ο ουσιαστικός αρχηγός του ΕΛΑΣ και μία τραγική φιγούρα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη] 1 Βιογραφία

2 Ιστορία

3 Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη (1945)

4 Το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη

5 Μετά τον Αρη

6 Είπαν για τον Άρη

7 Βιβλιογραφία - Πηγές

8 Παραπομπές - Σημειώσεις

9 Προτεινόμενη βιβλιογραφία

10 Εξωτερικές συνδέσεις

[Επεξεργασία] ΒιογραφίαΓεννήθηκε στη Λαμία σε εύπορη και ευυπόληπτη οικογένεια της ρουμελιώτικης αυτής πόλης. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε ως λοχίας πυροβολικού. Τον Ιανουάριο του 1942, κατόπιν έγκρισης του ΚΚΕ, προωθήθηκε στο βουνό για τη συγκρότηση αντάρτικων ομάδων. Υπήρξε ηγέτης του ΕΛΑΣ (του αντάρτικου σώματος του ΕΑΜ) κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τις απαρχές του Εμφυλίου που ακολούθησε ανάμεσα στους αριστερούς αντιστασιακούς και τους δεξιούς και βασιλόφρονες.Σημαντικό μέλος του ΚΚΕ, ήλθε σε ρήξη μαζί του εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τα όπλα μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας για να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο Βελουχιώτης και ύστερα από την σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε την δράση του. Η δράση αυτή, η οποία έδινε βάση για κτύπημα εναντίον του ΚΚΕ, επειδή παραβίαζε τη συμφωνία της Βάρκιζας, δεν επέτρεπε καμία καθυστέρηση για την ανοιχτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Η στάση του αυτή τελικά τον οδήγησε στον θάνατο. Οι διαφορετικές απόψεις για το πρόσωπό του μέσα στην τότε ελληνική αριστερά, η απόφασή του να μην παραδώσει τα όπλα, ο επεισοδιακός του θάνατος, αλλά και η εμφυλιοπολεμική του δράση και η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε τους Έλληνες αντιπάλους του τον έκαναν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής του.[Επεξεργασία] ΙστορίαO Άρης Βελουχιώτης ήταν ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ελλάδας, ιδρυτής του ΕΛΑΣ και στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, από τους πιο επίμονους υπέρμαχους για τον αντιστασιακό αγώνα και την ελεύθερη διενέργεια δημοψηφίσματος μετά την απελευθέρωση, που θα αποφάσιζε για την επιστροφή του βασιλιά και τον τύπο του πολιτεύματος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Κλάρας και το αντικατέστησε με το ψευδώνυμο Βελουχιώτης από τον Νοέμβριο του 1941 όταν, ως στέλεχος του ΕΑΜ προετοίμαζε τον ένοπλο αγώνα στη Ρούμελη εναντίον των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Σπούδασε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας από το 1924 και οπότε εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία και αφοσιώθηκε στον αγώνα για τη διάδοση των αρχών του κομμουνισμού.Φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές ως το 1940 και κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου πολέμησε στο μέτωπο, αφού προηγουμένως είχε υπογράψει δήλωση με την οποία αποκήρυσσε τις ιδέες του. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, άρχισε την παράνομη αντιστασιακή δράση του και τον Φεβρουάριο του 1942 είχε συγκροτήσει ένοπλη ομάδα από 15 άνδρες και άρχισε τον αγώνα από το χωριό Δομνίστα της Ευρυτανίας. Με την αύξηση της δύναμης του ΕΛΑΣ ο Βελουχιώτης ανέλαβε ηγετική θέση και η φήμη του εδραιώθηκε μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου τη νύχτα 25-26 Νοεμβρίου 1942, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ υπό τον Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα και Άγγλων αξιωματικών.Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 1942 η επιτυχία του κατά τη σύγκρουση του με ιταλικό σύνταγμα στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας και σειρά άλλων επιχειρήσεων. Μετά την επιτυχία που είχε η συνεργασία των ανταρτικών ομάδων στην ανατίναξη του Γοργοπόταμου, καταβλήθηκε προσπάθεια για την εδραίωση της συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων και ομάδων. Οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν και η αποτυχία επισφραγίστηκε ύστερα από μια άκαρπη συνάντηση του Βελουχιώτη με τον Ζέρβα και τον υπαρχηγό της βρετανικής αποστολής, Κρις Γούντχαουζ στη Ροβελίστα της Ηπείρου (Δεκέμβριος του 1942). Η αποτυχία αυτή είχε ως επακόλουθο την ένταση μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτικών ομάδων, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η δολοφονία του συνταγματάρχη της ΕΚΚΑ Δημήτριου Ψαρρού από στέλεχος του ΕΛΑΣ.Γενικά παραμένει άγνωστο το αν ο φόνος του αιχμάλωτου Ψαρρού έγινε με οδηγίες του Βελουχιώτη ή του Γιώργου Σιάντου ή ήταν δολοφονία εν βρασμώ ψυχής. Ωστόσο, για το έγκλημα αυτό θεωρήθηκε από πολλούς υπεύθυνος ο Βελουχιώτης, αν και είναι βέβαιο ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ήταν παρών στη δολοφονία.[1][2] Από τη Ρούμελη ο Βελουχιώτης στάλθηκε στην Πελοπόννησο και πολέμησε επικεφαλής του ΕΛΑΣ της περιοχής εναντίον των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, που αποτελούσαν τις δυνάμεις ασφαλείας των κατοχικών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα αιματηρές για τα Τάγματα Ασφάλειας ήταν οι συγκρούσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου μετά τον Σεπτέμβριο του 1944 όταν άρχισαν να αποχωρούν οι Γερμανοί.Στο τέλος Σεπτεμβρίου 1944, ο Βελουχιώτης, με τη μεσολάβηση του υπουργού της εξόριστης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, δέχθηκε να αναστείλει τη λειτουργία των έκτακτων στρατοδικείων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και έφυγε για τη Ρούμελη τον επόμενο μήνα, τις μέρες της αποχώρησης των Γερμανών από την Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1944 σε σύσκεψη καπετάνιων του ΕΛΑΣ πρότεινε να ετοιμαστεί ο ΕΛΑΣ για την αναμενόμενη σύγκρουση με τους Άγγλους:

«Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει.»Αντικρούστηκε όμως από τον καπετάνιο της Ομάδας Μεραρχιών της Μακεδονίας, Μάρκο Βαφειάδη και τελικά ο Βελουχιώτης δεν έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά. Ο Βελουχιώτης, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (12 Φεβρουάριου 1945) υπέγραψε με τον στρατιωτικό αρχηγό του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη, την αποστράτευση των ανταρτικών ομάδων, κατηγόρησε όμως με δριμύτητα την πολιτική ηγεσία του ΕΑΜ για την εσφαλμένη τακτική της, που, κατά την άποψη του, οδηγούσε στην εγκαθίδρυση των Άγγλων στην Ελλάδα και στη δίωξη των αγωνιστών του ΕΑΜ. Έτσι στο Γαρδίκι, παρά την αρχική αποδοχή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, διακήρυξε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του νέου ζυγού, η ενέργειά του όμως αυτή προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας του ΚΚΕ, που τον αποκήρυξε.[3]Το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη στην Καλοσκοπή Φωκίδας.

[Επεξεργασία] Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη (1945)Στις 15 Ιουνίου 1945 ο Άρης Βελουχιώτης είχε κυκλωθεί στη Χαράδρα του Φάγκου (Αχελώος Ποταμός) στο χωριό Μεσούντα του Ν. Άρτας, δυτικά από ομάδες της "Εθνοφυλακής", που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Βόιδαρο (120 άτομα)[4], και ανατολικά τον καταδίωκε τμήμα του Εθνικού Στρατού, ειδικά επιλεγμένο από μέλη του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε ο Ρίζος Μπόκοτας[5]. Μέχρι το 2004, στην επίσημη ιστοριογραφία υπήρχαν διχογνωμίες αν ο Άρης Βελουχιώτης αυτοκτόνησε ή αν εκτελέστηκε από το απόσπασμα καταδίωξης. Το ιστορικό αυτό κενό λύθηκε όταν ο εκδότης των εκδόσεων Φιλίστωρ, Χαράλαμπος Γραμμένος (Μπάμπης Γραμμένος) το 2004 ανακάλυψε από πληροφορίες στην Μεσούντα Άρτας, ότι «πριν από 21 χρόνια κάποιος νεαρός αγροτικός ιατρός στην Ελάτη Άρτας πήρε πολλές συνεντεύξεις από επιζώντες αντάρτες του αποσπάσματος Βόιδαρου» (οπλαρχηγός του Ναπολέοντα Ζέρβα). Ανακάλυψε τον ιατρό αυτό και ιδού η συνέχεια. Η μοναδική υπάρχουσα μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Άγγελου Λύκκα από την Ελάτη Άρτας, για τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, καταγράφηκε το έτος 1982 σε συνέντευξη στον Χαράλαμπο Γκούβα και έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο του ΓΓ του ΕΑΜ, Νίκου Αποστόλου «Ο Άρης Βελουχιώτης όπως τον γνώρισα», εκδόσεις Φιλίστωρ το έτος 2004 [6]. Ακολούθησε αναδημοσίευση σε άλλα βιβλία, στο «Βήμα», τα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία», το διαδίκτυο, κ.λπ.: Η μαρτυρία του Άγγελου Λύκκα (1924-1990) είναι φρικιαστική: «Ήταν καλοκαίρι 1945 και ήμασταν στη χαράδρα του Φάγκου στη Μεσούντα… Έπεφταν σποραδικοί πυροβολισμοί και ξαφνικά ακούστηκε έκρηξη χειροβομβίδας. Τελικά τους περικυκλώσαμε και όταν φτάσαμε κοντά ακούστηκε ο Δράκος να λέει: "Μην πυροβολάτε ορέ παιδιά", ενώ λίγο παραπέρα με το κεφάλι προς την κατηφόρα ήταν ο Άρης μέσα στα αίματα και τα έντερα έξω από την κοιλιά. Είχε τραβήξει χειροβομβίδα ακουμπισμένη στην κοιλιά. Αηδίασα και πήγα παραπέρα να κάνω εμετό. Ο Βόιδαρος όλο χαρά, διέταξε το Δράκο να κόψει το κεφάλι του Άρη με το σχιά (= σουγιά) για αποδεικτικό στοιχείο. Έβγαλε ένα σχιά ο Δράκος απ’ αυτά που διπλώνουν στα δυό και πήγε να το κόψει, αλλά δεν έκοβε και ταλαιπωρήθηκε ο έρμος. Δεν μπορούσα να βλέπω και πήγα παραπέρα, δεν αισθάνομαν καλά, ήθελα να κάνω εμετό, αλλά πρέπει νάκανε πάνω από 15 λεπτά, δυσκολεύτηκε εκεί που είναι τα νεύρα. Το κεφάλι το πήρε ο Βόιδαρος απ' τα μαλλιά, το σήκωσε ψηλά να το ιδούν και οι άλλοι και έσταζε αίματα ακόμα. Το αλάτισαν μετά και τόβαλαν στον τορβά να το πάνε στη Διοίκηση του ΕΔΕΣ στο Βουργαρέλι». [7], [8][Επεξεργασία] Το κεφάλι του Άρη ΒελουχιώτηΓια την ιστορία αναφέρουμε ότι το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη και του «Τζαβέλλα» μετά τη Μεσούντα Άρτας μεταφέρθηκαν «σε τορβά» στο Βουργαρέλι Άρτας και από εκεί μέσα από τα βουνά της Νότιας Πίνδου, στα Τρίκαλα. Εκεί κρεμάσθηκαν από τους οπαδούς του ΕΔΕΣ σε φανοστάτη και στήθηκε γλέντι με νταούλια και κλαρίνα. Στη συνέχεια ήρθε στα Τρίκαλα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ναπολέων Ζέρβας (ξυρισμένος πλέον, χωρίς μούσι) για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα (είχαν μακρινή συγγένεια)[9], και στη συνέχεια τα κεφάλια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και είναι άγνωστο τι απέγιναν[10]. Για το γεγονός αυτό πέραν της φωτογραφίας που είναι διαθέσιμη, κάνει αναφορά με ειδική σκηνή ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία του «Ο Θίασος» (1976). Υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ταριχευμένα κεφάλια μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και αργότερα στο Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στην Έδρα Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γουδί. Όμως σε επιτόπια επίσκεψη του Χαράλαμπου Γκούβα το 1981 στο εν λόγω Μουσείο (κλειστό για το κοινό) δεν υπήρχε εκεί κεφάλι Άρη Βελουχιώτη ή Τζαβέλα, ενώ υπήρχαν τα κεφάλια των ληστών Γιαγκούλα, Νταβέλη κ.λπ.[11][Επεξεργασία] Μετά τον ΑρηΤην ίδια ημέρα του θανάτου του Άρη Βελουχιώτη, η εφημερίδα Ριζοσπάστης δημοσίευσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη διαγραφή του Βελουχιώτη από το κόμμα. Το κείμενο έχει ως εξής: «Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στο "Ριζοσπάστη", της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατό λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξανα...στρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τούδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία» [12]. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του δεν ήταν γνωστές μέχρι το 2004. Η Εθνοφυλακή αποκεφάλισε το πτώμα του και κρέμασε το κεφάλι του στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων την μεθεπόμενη ημέρα. Το όνομα του Βελουχιώτη έγινε συνώνυμο με τη δράση του ΕΛΑΣ και οι απόψεις για τη δράση του υπήρξαν ποικίλες και συχνά αντιφατικές. Πολλά επίσης υπήρξαν τα δημοσιεύματα για τον Βελουχιώτη, εκτός από την αναφορά σε γενικά έργα.[Επεξεργασία] Είπαν για τον ΆρηΝαπολέων Ζέρβας: Ένα τέρας με ηγετικάς και οργανωτικάς ικανότητας αληθινά υπερφυσικάςΑλφόνσο Ινφάντε (Ιταλός στρατηγός): Από όλους τους αρχηγούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που γνώρισα, και γνώρισα πολλούς, μόνον ο Άρης μου έκαμε εντύπωση. Ήταν δυνατός, στοχαστικός, είχε λεπτότηταΚρις Γούντχαουζ: Ήταν η μεγαλοφυΐα του ΕΛΑΣΔημήτρης Δημητρίου (Νικηφόρος): Ήταν ένας άνθρωπος εκρηκτικής ιδιοσυστασίας. Κυριολεκτικά μια φυσική δύναμη. Ήταν έξω από τα ανθρώπινα, τα συνηθισμέναΝικόλαος Καστανάς (Συνταγματάρχης): Από τας πρώτας στιγμάς διησθάνθην ότι απέναντί μου είχα άνδρα γεννημένον να άρχει. Ηδύνατο τα πάντα να δημιουργήσει εκ του μηδενός. (...) Μοναδικός λαϊκός ηγέτης και έξοχος πολιτικοστρατιωτικός νους[Επεξεργασία] Βιβλιογραφία - Πηγές

Άγγελος Λύκκας: "Οι Τελευταίες στιγμές του Άρη Βελουχιώτη", Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Γκούβα, Ελάτη Άρτας, 1982

Α. Ζωγράφου: Άρης Βελουχιώτης και η αλήθεια για το Γοργοπόταμο, 1982

Άρης Βελουχιώτης, ο πρώτος του αγώνα: δύο τόμοι, 1964

Ασημάκης Γκιούσας: Άρης Βελουχιώτης και το ματωμένο Κρίκελο, Αθήνα, 1972

Γεώργιος Κοτζιούλας: Όταν ήμουν με τον Άρη. Αναμνήσεις 1965

Δημήτρης Χαριτόπουλος: Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, Αθήνα 2003

Νίκος Αποστόλου: "Ο Άρης Βελουχιώτης όπως τον γνώρισα", εκδόσεις Φιλίστωρ, 2004, περιέχει τη συνέντευξη του Άγγελου Λύκκα στον Χαράλαμπο Γκούβα (1982)

Ρίζος Μπόκοτας: «Κυνηγώντας τον Άρη», Εκδόσεις Γλάρος, Αθήνα, 1984

Ρίζος Μπόκοτας: "Ποιος κρύβει το κεφάλι του Άρη;", εκδόσεις Γλάρος, Αθήνα 1987

Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Μουσείου Τεχνών Επιστημών, 2009, ISBN 978-960-97328-2-7

Χαράλαμπος Κλάρας (Μπάμπης): Ο αδελφός μου ο Άρης Αθήνα, 1983[Επεξεργασία] Παραπομπές - ΣημειώσειςΣτα Βικιφθέγματα υπάρχει υλικό σχετικό με το άρθρο:

Άρης Βελουχιώτης1.↑ Ενα φιλόδοξο εγχείρημα που απέτυχε, Καθημερινή, 16/01/2011.

2.↑ Δημήτριος Ψαρρός: η χαμένη ευκαιρία, Τα Νέα, 5/05/2007.

3.↑ Σε άρθρο του Ριζοσπάστη που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1945 με τίτλο «Το ΚΚΕ καταγγέλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη», αναφέρονται τα εξής:«Ο σ. Ζαχαριάδης μάς ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχωδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).»Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.»Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη. Ριζοσπάστης (12/06/45) (ανακτήθηκε 09/01/27 )

4.↑ Αγγελος Λύκκας (μέλος εθνοφυλακής): "Συνέντευξη στον αγροτικό γιατρό Ελάτης Χαράλαμπο Γκούβα (1982)"

5.↑ Ρίζος Μπόκοτας:"Κυνηγώντας τον Άρη", εκδόσεις Γλάρος,1984

6.↑ Νίκος Αποστόλου:"Ο Άρης Βελουχιώτης όπως τον γνώρισα", εκδόσεις Φιλίστωρ, 2004

7.↑ Νίκος Αποστόλου:"Ο Άρης Βελουχιώτης όπως τον γνώρισα", εκδόσεις Φιλίστωρ, 2004, Eμπεριέχει τη συνέντευξη Αγγελου Λύκκα στόν Χαράλαμπο Γκούβα (1982)

8.↑ Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση 2009, ISBN 978-960-97328-2-7

9.↑ Ρίζος Μπόκοτας: «Κυνηγώντας τον Άρη», Εκδόσεις Γλάρος, 1984

10.↑ Ρίζος Μπόκοτας: "Ποιός κρύβει το κεφάλι του Άρη;", εκδόσεις Φιλίστωρ, 1987

11.↑ Χαράλαμπος Γκούβας: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση 2009, ISBN 978-960-97328-2-7

12.↑ Δημοσίευμα του Ριζοσπάστη σχετικά με τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη: Η προδοσία του Βελουχιώτη. Ριζοσπάστης (45/06/16) (ανακτήθηκε 09/01/27 )

[Επεξεργασία] Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Νίκος Κοταρίδης, Η ιστορία και η σύγκρουση στο Λόγο της Λαμίας του Άρη Βελουχιώτη, Τα Ιστορικά, τομ.12, τ/χ.23, (Δεκέμβριος 1995),σελ.381-406[Επεξεργασία] Εξωτερικές συνδέσεις

Ντοκιμαντέρ: Οι δικοί μας Τσε (προβολή) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Κατηγορίες: Κομμουνιστές
Έλληνες στρατιωτικοί
Λαμιώτες
Γεννήσεις το 1905
Θάνατοι το 1945
Έλληνες ΑντιστασιακοίΔημιουργία Λογαριασμού/Είσοδος

Άρθρο

Συζήτηση

Ανάγνωση

Επεξεργασία

Προβολή ιστορικούΚύρια πύλη

Κατάλογος άρθρων

Αξιόλογα άρθρα

Τρέχοντα γεγονότα

Τυχαία σελίδα

ΣυμμετοχήΠύλη Κοινότητας

Αγορά

Πρόσφατες αλλαγές

Βοήθεια

Επικοινωνία

Δωρεές

Εκτύπωση/εξαγωγή

Εργαλειοθήκη

Άλλες γλώσσεςDeutsch

English

Español

Français

‪Norsk (bokmål)‬

РусскийΤελευταία τροποποίηση 20:50, 12 Ιουνίου 2011.

Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την Creative Commons Attribution/Share-Alike License· μπορεί να ισχύουν και πρόσθετοι όροι. Δείτε τους Όρους Χρήσης για λεπτομέρειες.

Πολιτική προσωπικών δεδομένων

Για τη Βικιπαίδεια

Αποποίηση ευθυνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ΖΩΝΗΣ

15/7/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγέλλουμε τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας των ναυπηγείων Ελευσίνας για την ελλιπή συντήρηση των εγκαταστάσεων ενός από τα δυο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας που οδήγησε στη σημερινή βύθιση της δεξαμενής νούμερο 3 των ναυπηγείων.

Αναδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο το που οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων –ΕΕ για την απαξίωση και συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ζωές συναδέλφων όταν κατά την ώρα του δεξαμενισμού πλοίου ,σήμερα το πρωί, ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε η Νο. 3 δεξαμενή του ναυπηγείου.

Μετά και τη συμφωνία για το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος του Σκαραμαγκά , συμφωνία ταφόπλακα συνολικά για τον κλάδο, και το σημερινό γεγονός βρισκόμαστε μπροστά την κατάσταση, η χωρά μας με στρατηγικές ανάγκες στην εξυπηρέτηση πλωτών μέσων να βρίσκεται χωρίς ουσιαστικά τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις κάθε είδους ανάγκες της χώρας αλλά και για τις χιλιάδες εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας συνολικά που ματώνουν από την ανεργία, την απληρωσιά και την αβεβαιότητα για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε μπαίνει στην πρώτη γραμμή η μοναδική ρεαλιστική λύση που με επίμονη προβάλλουν τα σωματεία μας εδώ και χρόνια.

Άμεση κρατικοποίηση των ναυπηγείων και λειτουργία τους κάτω από έναν 100% κρατικό ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας που θα συνδέεται με τις τεράστιες ανάγκες του λάου της χώρας μας για πλωτά μέσα.

Έχουμε πια τεραστία εμπειρία από το που οδήγησε τόσα χρόνια η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της βιομηχανίας της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην ναυπηγική βιομηχανία να συγκροτήσουν τη συμμαχία που θα εμποδίσει τον κατήφορο και θα βάλει στόχο την οριστική λύση των προβλημάτων των εργαζομένων.

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καθολικό όχι με γενική απεργία στο φριχτό «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα": Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όλοι και όλες στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού μνημονίου. Κανένας να μην παγιδευτεί. Το «μεσοπρόθεσμο» της λαϊκής εξαθλίωσης δεν παίρνει βελτίωση. Να «νεκρώσουμε» εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, λιμάνια, καράβια, τα πάντα".


Τίποτα δεν έχει τελειώσει . Ο αγώνας συνεχίζεται


Συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες μεταλλεργάτες που αυτές τις μέρες έστειλαν ένα αποφασιστικό μήνυμα αγώνα από την πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στον Πειραιά.

Ένα ενωτικό μήνυμα αγώνα και αξιοπρέπειας σε όλες τις κατευθύνσεις, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά, για τη σωτηρία του κλάδου. Ενάντια στα Μνημόνια και στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, την τρόικα και το ΔΝΤ.

Η παρουσία μας όλες αυτές τις μέρες στην πλατεία ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στον αγώνα μας. Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι-άνεργοι της Ν/Ε Ζώνης βγήκαμε από τον «κλειστό» εργασιακό μας χώρο.

· Δώσαμε δημοσιότητα στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας για τη σωτηρία της Ν/Ε ζώνης. Καθημερινές και κυριακάτικες εφημερίδες έκαναν αφιερώματα στον αγώνα μας. Εκατοντάδες ήταν οι καταχωρήσεις στο διαδίκτυο. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία από Γερμανία, Γαλλία Αγγλία και Ιαπωνία ήρθαν στην πλατεία και συζήτησαν μαζί μας, κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ.

· Με παρέμβασή μας σε ανοιχτή σύσκεψη με τη διοίκηση της εργοδοτικής ένωσης συμφωνήθηκε ότι «για τη σωτηρία της ζώνης είναι απαραίτητη η ύπαρξη τοπικής συλλογικής σύμβασης». Δημιουργήθηκε επιτροπή εργασίας για τη συλλογική σύμβαση και στο βαθμό που θα προκύψει ουσιαστική λύση για υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης, τότε οι μεταλλεργάτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου.

· Επιδιώξαμε και έγινε ενημέρωση και συζήτηση στα Δημ. Συμβούλια Κερ/νίου-Δραπ/νας, Κορυδαλλού και Πειραιά, όπου βγήκαν ψηφίσματα στήριξης των αιτημάτων μας. Έγιναν ενημερωτικές συναντήσεις με τους δημάρχους Νίκαιας, Περάματος και Σαλαμίνας.

· Ενημερώθηκαν για τις θέσεις μας όλοι οι βουλευτές Α΄και Β΄ Πειραιά απαιτώντας να πάρουν θέση γι’ αυτές και είχαμε συνάντηση με τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας,.

· Η επιτροπή για τη σωτηρία της ζώνης συναντήθηκε με την ΠΟΕΜ.

· Ενημερώσαμε αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία της ευρύτερης περιοχής και είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση τους και αναπτύξαμε κοινή δράση.

· Η άμεση δημοκρατία, της συμμετοχής στη συζήτηση και στις αποφάσεις όλων των συναδέλφων, είναι το «οξυγόνο» του αγώνα μας. Αποδεικνύει ότι ο γραφειοκρατικός, κομματικός συνδικαλισμός έχει ξεπεραστεί και χρειάζεται η συμμετοχή και η δράση όλων των συναδέλφων.

Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας και με άλλους κλάδους εργαζομένων όπως οι Λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συνειδητοποίηση απ΄ όλους μας για την ανάγκη αυτής της κοινής μας δράσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του πολυήμερου αγώνα μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

· Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ που θα διαμορφώσει άλλες προοπτικές για να έρθει δουλειά στη ζώνη. Γνωρίζουμε βέβαια ότι μόνο αυτό δε φτάνει γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο προς την κυβέρνηση της ακυβερνησίας και του ξεπουλήματος για να παρθούν μέτρα.

· Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στους πανεργατικούς και τους λαϊκούς αγώνες στις πλατείες βάζοντας τα δικά μας ιδιαίτερα αιτήματα. Όπως :

· Στα πλαίσια ολοκληρωμένου σχεδιασμού να παρθούν άμεσα μέτρα για την Ν/ΖΩΝΗ την παραγωγική της ανασυγκρότηση, την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, την αναπτυξιακή της προοπτική, για την διεύρυνση της απασχόλησης σε συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

• Απαιτούμε τώρα να λυθούν τα προβλήματα στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, για την ενιαία λειτουργία όλων των μονάδων και ιδιαίτερα του Εμπορικού Τμήματος που η λειτουργία του είναι απαραίτητη και για τη λειτουργία της Ν/Ε Ζώνης. Το ίδιο ισχύει και για το Ναυπηγείο της Ελευσίνας.

• Να προχωρήσει τώρα ο ΟΛΙΙ με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην κατασκευή της αναγκαίας πλωτής δεξαμενής.

• Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το πρόγραμμα κατασκευής πλοίων για την ακτοπλοΐα, να γίνει στα Ναυπηγεία της χώρας μας.

• Η τακτική επιδότηση των ανέργων της Ν/Ζώνης είναι άμεσης προτεραιότητας για να αποφύγουμε την εξαθλίωση, και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Συγκεκριμένα απαιτούμε την κάλυψη όλων των ανέργων της Ζώνης για τουλάχιστον έναν χρόνο τακτικής επιδότησης.

Απαιτούμε τη θεσμοθέτηση κάρτας του ΟΑΕΔ που θα δίνει το δικαίωμα στους ανέργους σε δωρεάν μετακινήσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μη πληρωμή στα χαράτσια για νοσοκομειακή περίθαλψη, ουσιαστικές ρυθμίσεις οφειλών και πάγωμά τους για όσο παραμένουν άνεργοι. Ο χρόνος ανεργίας να θεωρείται ασφαλιστικός για τη συνταξιοδότηση των ανέργων. Για τους μακροχρόνια άνεργους ηλικιωμένους (55 - 60 χρόνων) να υλοποιηθεί πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικής κάλυψης μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Αυτά τα αιτήματα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, αναπτυξιακής αντίληψης για την οικονομία της χώρας.

Στα πλαίσια αυτά θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, όπου θα απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα για τη σωτηρία της Ζώνης, έτσι όπως τα έχουμε καταθέσει με το υπόμνημά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να στηρίζει τις εντολές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., με τα παλιά και τα νέα μνημόνια, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και την προστασία των κοινωνικών κατακτήσεων, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Στηριγμένοι στα θετικά αποτελέσματα της 15ήμερης κινητοποίησής μας στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενωτικά, με μορφές που θα ανταποκρίνονται στις εξελίξεις. Καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επιβίωση, για δουλειά, αξιοπρέπεια, ουσιαστική κάλυψη των ανέργων με μεγαλύτερη ένταση.

ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/6 ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΆνεργοι στη Ζώνη Περάματος: "Ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, δεν χρειάζεται να τη ζεις"


Ζαγάρας Κ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/06/2011next "Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη της Ζώνης στα χέρια μας", υπογραμμίζουν οι άνεργοι- εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτη σχεδόν εβδομάδα έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά δίνοντας ουσιαστικά έναν αγώνα επιβίωσης. Οι περισσότεροι στα όρια της εξαθλίωσης από τη μακροχρόνια ανεργία, δηλώνουν: “Δεν πάει άλλο” και υπογραμμίζουν: “είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μετατρέποντας την οργή μας σε δύναμη αγώνα”.Τα ποσοστά ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις 90% - 95%. Έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν, λένε οι εργαζόμενοι

Παλεύοντας να σταματήσει η διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας και διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, οι άνεργοι σημειώνουν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας μεταξύ των 4.500 εργαζομένων -αγγίζουν το 90% με 95%- και προσθέτουν: “Έχουμε φτάσει πια στο σημείο μηδέν”.“Απ' το 2008 έχει καταρρεύσει ο κλάδος και η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγγίζει το 90% με 95%”, μας λέει ο Τάκης Καραγιαννάκης, άνεργος ο ίδιος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου. Παράλληλα μάς περιγράφει την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι άνεργοι της Ζώνης, επισημαίνοντας ότι έχουμε φτάσει “σε κατάσταση εξαθλίωσης”. Η κατάσταση αυτή είναι, λέει ο ίδιος, που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία κατάληψης της πλατείας. Ταυτόχρονα σημειώνει τις αδιέξοδες προσπάθειες και τους λανθασμένους χειρισμούς της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου, που οδήγησαν στον πλήρη εκφυλισμό τις προσπάθειες που προηγήθηκαν, ενώ συμπληρώνει ότι “με τους χειρισμούς της η πλειοψηφία έφερε την κατάσταση σε τέλμα”. Ο Τ. Καραγιαννάκης μας μίλησε επίσης για τις δημοκρατικές διαδικασίες της πλατείας και την πρωτοβουλία των από κάτω, λέγοντας ότι “θα παραμείνουμε εδώ όσο χρειαστεί”.Το δικό τους ΣύνταγμαΗ εικόνα της πλατείας έξω από τον Ηλεκτρικό του Πειραιά είναι βγαλμένη από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της πλατείας Συντάγματος, ενώ η συμμετοχή των ανέργων- εργαζόμενων της Ζώνης, αλλά και άλλων πολιτών του Πειραιά, είναι μεγάλη. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, που κι αυτοί είναι 26 μήνες απλήρωτοι, εργαζόμενοι της επιχειρηματικής μονάδας βιομηχανικών έργων και μονάδας παραγωγής τροχαίου υλικού.Μιλώντας στην “Α” ο Γ. Αλεβιζόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, τόνισε: “Η κατάστασή μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ευθύνονται για τη σημερινή τραγική κατάσταση της Ζώνης, καθώς χρόνια ολόκληρα δεν έπαιρναν κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο”. Ο ίδιος σημειώνει: “Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τις ζωές μας” και συμπλήρωσε πως “με ενότητα όλων των μεταλλεργατών μπορούμε να βρούμε βιώσιμη λύση για τη Ζώνη”.Στο πλαίσιο αυτό μας δίνει το ψήφισμα της συνέλευσης με τα αιτήματά της και υπογραμμίζει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Ζώνη και την ανασυγκρότησή της. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά για την ενιαία λειτουργία όλων των μονάδων, καθώς και του Ναυπηγείου της Ελευσίνας. Επίσης μας είπε ότι ο ΟΛΠ οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην κατασκευή της αναγκαίας πλωτής δεξαμενής και επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το πρόγραμμα κατασκευής πλοίων για την ακτοπλοΐα να γίνει στα ναυπηγεία της χώρας μας. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ιδιαιτέρως το θέμα της επιδότησης των ανέργων και συμπληρώνει: “Απαιτούμε την κάλυψη όλων των ανέργων της Ζώνης για τουλάχιστον έναν χρόνο τακτικής επιδότησης και θεσμοθέτηση κάρτας του ΟΑΕΔ”.Ο Γ. Αλεβιζόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη “στείρα κομματική αντιμετώπιση του ζητήματος από το ΠΑΜΕ” και υπογράμμισε: “έστω και τώρα ελπίζω να επανεξετάσει τη στάση του για να μείνει η Ζώνη ανοιχτή”.“Πως να ζήσεις δίχως μεροκάματο;”Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι της Ζώνης μάς περιέγραψε ο Χρύσανθος Κοσκινάς. Μεταλλεργάτης από το 1971, μας λέει πως τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει μόλις 114 ημερομίσθια, ενώ αναρωτιέται εύλογα “πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με μόλις τόσα μεροκάματα;” “Αυτό που με σώζει”, προσθέτει, “είναι ότι δεν έχω ενοίκιο και στο σπίτι έχω γονιό συνταξιούχο. Εκεί μας κατάντησαν”. Ρωτώντας από ποια εφημερίδα είμαστε, σχολιάζει, “εμένα αυτό που με τρομάζει περισσότερο δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η αδυναμία της αριστεράς να ορθώσει μια σαφή εναλλακτική πρόταση. Αν δεν το κάνει τώρα, πότε θα το κάνει;”.Από την πλευρά του ο Τάσος Αλεξανδρής, λεβητοποιός στο επάγγελμα, ανέφερε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει κάνει μετρημένα 6-7 διάσπαρτα μεροκάματα. “Χρωστάω 800 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ είμαι χρεωμένος στις τράπεζες χωρίς να έχω τη δυνατότητα να πάρω νέο δάνειο”, ανέφερε και πρόσθεσε “έφτασα 50 χρόνων για να με πετάξουν στον κάδο των αχρήστων, λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη;”. Σηκώνει το παντελόνι του και μας δείχνει σημάδια καρκίνου του δέρματος, αποτέλεσμα της συνεχούς ακτινοβολίας από τα βαριά μηχανήματα της Ζώνης. Διατηρώντας την περηφάνια του και χωρίς να ζητάει ελεημοσύνη τονίζει “από 'κει βγαίνουμε όλοι σακατεμένοι, δεν ζητάμε κάτι παράλογο” και συμπληρώνει “ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν χρειάζεται να τη ζεις, είσαι ραγιάς αλλιώς”. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση είπε ότι “δεν θέλω να φύγω από 'δώ. Είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω με απεργία πείνας τον αγώνα. Δεν έχω άλλο δρόμο”.Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται όλοι οι άνεργοι - εργαζόμενοι της συγκέντρωσης, οι οποίοι τονίζουν: “Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί για να βρούμε το δίκιο μας”, ενώ παράλληλα λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά.

Αποστολή με mail

Εκτύπωση

Διαδώστε το άρθρο

Google

Facebook

Delicious

Twitter

Stumble

Buzz

Ετικέτες άρθρου

Ανεργία

Εργασία

Κοινωνία

Οικονομική Κρίση

Οικονομική Πολιτική

Σχετικά άρθρα

Πέραμα - Ζώνη: Εκεί που η ανεργία χτυπάει 95%!

Σκαραμαγκάς: Απαξίωση και διάλυση στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της Αν. Μεσογείου.
«Δουλειά και ανάπτυξη» ζητούν οι εργαζόμενοι – άνεργοι της Ζώνης Περάματος10:56 - Σάβ 11/06/2011, tvxsteam[ - ] Μέγεθος [ + ]Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου και για ανεργεία που αγγίζει πλέον το 95%. Την προηγούμενη Τρίτη, 7 Ιουνίου, η μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων της ΝΕΖ κατέληξε στην πλατεία του τερματικού σταθμού του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Από τότε δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν εκεί διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των ναυπηγείων αλλά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζόμενων - άνεργων της ΝΕΖ Περάματος.Η Συντονιστική Επιτροπή, με τη συμμετοχή εννέα μελών του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου, αποτελεί, σύμφωνα με τα μέλη της, πρωτοβουλία εργαζομένων της Ζώνης αλλά και συλλογικοτήτων που δεν εκφράζονται στα σωματεία. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και της Πρωτοβουλίας, στο tvxs, «θεωρήσαμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες από τα συνδικάτα έως τώρα δεν απέδωσαν αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό εκατοντάδων εργαζομένων και ανέργων της ζώνης προς πιο δυναμικές κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του κλάδου και την κάλυψη των ανέργων».Η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζόμενων - άνεργων της ΝΕΖ Περάματος, «δεν αμφισβητεί το Συνδικάτο» ξεκαθαρίζει ο κ. Καραγιαννάκης. «Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του Συνδικάτου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία βρίσκεται ήδη σε ρυθμό κινητοποιήσεων. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Περάματος, «αποφασίσαμε τη μεταφορά της πιάτσας των ανέργων από το χώρο της δουλειά μας στην πλατεία του ηλεκτρικού στον Πειραιά, προκειμένου να αναδείξουμε την οξύτητα του προβλήματος και να απαιτήσουμε λύσεις. Θα παραμείνουμε στην πλατεία όσες ημέρες κριθεί αναγκαίο» επισημαίνει ο κ. Καραγιαννάκης.Η κατάρρευση της Ζώνης«Το Σεπτέμβρη του 2008 επήλθε ουσιαστικά η κατάρρευση όχι μόνο της ΝΕΖ αλλά και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η ανεργία στη ΝΕΖ, αγγίζει το 95%. Οι άνεργοι της Ζώνης έχουν εξαντλήσει και το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ξαναενταχθούν και βρίσκονται σήμερα στο έλεος του θεού» τονίζει ο κ. Καραγιαννάκης και επισημαίνοντας «σήμερα, η εξαθλίωση των ανέργων δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικό ζήτημα».Ναυπηγεία, ΝΕΖ και ΟΛΠ «συγκοινωνούντα δοχεία»«Η ΝΕΖ και οι μεγάλες μονάδες του κλάδου, όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η κυβέρνηση καταστρέφοντας το εμπορικό τμήμα των ναυπηγιών Σκαραμαγκά, κλείνοντας το για 15 χρόνια, βάζει ταφόπλακα και στη Ζώνη. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές του ναυπηγείου, ιδιαίτερα οι πλωτές δεξαμενές κι έτσι δεν μπορούμε να προσελκύσουμε εργασίες που χρειάζονται τις εν λόγω υποδομές» υποστηρίζει ο κ. Καραγιαννάκης.Σύμφωνα με τον ίδιο, το λιμάνι είναι η άλλη πλευρά του προβλήματος. «Η ΝΕΖ είναι χώρος του ΟΛΠ που παραχωρείται γι’ αυτή τη βιομηχανική δραστηριότητα. Ένα ξεπούλημα του ΟΛΠ, μια πλήρης ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση θα σημαίνει αρνητικές εξελίξεις και για τη ΝΕΖ, ενώ θα έχει και επιπτώσεις συνολικά στον Πειραιά».Διϋπουργική επιτροπή… από το υπουργείοΣτην τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων της Ζώνης με την ηγεσία του ΥΘΥΝΑΛ, στις 31 Μαΐου, η υφυπουργός Ελ. Τσουρή, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το οποίο εξαρτάται άμεσα η Ζώνη και ότι έχει συγκροτηθεί διϋπουργική επιτροπή για το ζήτημα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Μετάλλου, ζητά την ακύρωση της συμφωνίας των Ελλήνων εφοπλιστών με την Κίνα, για χρηματοδότηση τους, προκειμένου τα καράβια τους να μεταφερθούν σε κινεζικά ναυπηγεία. Επιπλέον ζητά τα πλοία και οι μεταλλικές κατασκευές που προορίζονται για την Ελλάδα να κατασκευάζονται εντός της χώρας. Πάγιο αίτημά αποτελεί να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο και μαζί με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα, ώστε να ανοίξει και το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τέλος οι εργαζόμενοι της Ζώνης ζητούν να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι χώροι της ΝΕΖ δεν θα αλλάξουν χρήση και δεν θα πουληθούν.Η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζόμενων - άνεργων της ΝΕΖ Περάματος επιδιώκει τη συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά – σωματεία, δήμους, συλλόγους, κινήσεις ανέργων και συλλογικότητες - κάτι που, όπως επισημαίνει ήδη έχει ξεκινήσει με θετικά αποτελέσματα. «Στο πλαίσιο ενός κοινού υπομνήματος με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς προτείνουμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου για να σταθεί και πάλι στα πόδια του» υπογραμμίζει ο κ. Καραγιαννάκης. «Προσπαθούμε, με πρωτοβουλίες και του Συνδικάτου Μετάλλου να συντονίσουμε τις ενέργειες μας με τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, ενώ ήδη υπάρχουν κοινές ενέργειες με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Σωματεία και εργαζόμενοι παραβρίσκονται ήδη στην κινητοποίησή μας» καταλήγει.Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη


Οι μεταλλεργάτες που συγκεντρώνονται καθημερινά στην πλατεία Ηλεκτρικού στον Πειραιά, κινητοποιούνται από έναν αριθμό με τρομακτικές συνέπειες: από τον Σεπτέμβρη του 2008 η ανεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος έχει αγγίξει το 90% μεταξύ των 4.500 εργαζομένων.
Στην πλατεία Ηλεκτρικού στον Πειραιά συγκεντρώνονται οι άνεργοι της Ζώνης έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης στο Συνδικάτο Μετάλλου. Στην πλατεία Ηλεκτρικού στον Πειραιά συγκεντρώνονται οι άνεργοι της Ζώνης έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης στο Συνδικάτο Μετάλλου. «Υπάρχουν συνάδελφοι που με παίρνουν τηλέφωνο αργά το βράδυ σε κατάσταση αμόκ. Τους βλέπεις να παραμιλάνε, να μην έχουν να πάρουν ούτε καφέ. Εγώ κοντεύω να κλείσω οκτώ μήνες χωρίς μεροκάματο. Αν δεν συντονιστούμε με τους άλλους ανέργους, θα πάμε όλοι σε τρελάδικο», λέει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Ιδίως οι εργαζόμενοι στη Ζώνη έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν. «Πάνω από το 80% είναι έκτακτης απασχόλησης, ενώ αυτοί που φέτος έχουν κάνει πάνω από 10 μεροκάματα θεωρούνται προνομιούχοι», εξηγούν οι μεταλλεργάτες.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία - κάλεσμα των εννέα μελών που εκλέχτηκαν στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, με τον συνδυασμό της Εργατικής Ενότητας (αποτελεί την αντιπολίτευση του σωματείου) στο δημαρχείο Περάματος.
«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία διαπιστώνοντας τις αδιέξοδες προσπάθειες του παρελθόντος και διαφωνώντας με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου, η οποία οδήγησε στον πλήρη εκφυλισμό τις προσπάθειες που προηγήθηκαν», λέει ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Μετάλλου.
Προσθέτει πως «υπήρξε πρωτόγνωρη συμμετοχή και ακούστηκαν οι απόψεις δεκάδων συναδέλφων όλων των ιδεολογικών, πολιτικών και παραταξιακών απόψεων. Μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις διαφωνίες και τις μικροεντάσεις, δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή για τη σωτηρία της Ζώνης, καθώς και ένα σχέδιο προτάσεων το οποίο έχουμε στείλει σε συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς ώστε να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις». Η ψυχολογική πίεση που βιώνει σε προσωπικό επίπεδο είναι αφόρητη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχω δουλέψει μόλις επτά ημέρες. Αν δεν εργαζόταν η γυναίκα μου θα είχα αυτοκτονήσει», καταλήγει. Το ίδιο κλίμα κυριαρχεί παντού.
Ο Κώστας Λιακόπουλος είναι άνεργος από τον Οκτώβριο. Ξεκαθαρίζει πως «η κινητοποίησή μας δεν αφορά μόνο τη Ζώνη. Εχουμε ανάγκη την ευρύτερη συσπείρωση των σωματείων και των φορέων. Οποιος θέλει ας έρθει να πει ελεύθερα τις απόψεις του και να μοιράσει τα κείμενά του».
Το στίγμα δίνει μία από τις ανακοινώσεις που μοιράζονται: «Υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση των εργαζομένων ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, που στις σημερινές συνθήκες μετατρέπονται σε γκέτο. Απαιτούμε άμεσο λαϊκό εργατικό έλεγχο σε κάθε θεσμό και λειτουργία της κοινωνίας».
Ποια θα είναι η συνέχεια της κινητοποίησης; Οι συγκεντρωμένοι λένε πως «θα μείνουμε στον Ηλεκτρικό όσο χρειαστεί, προβάλλοντας τα αιτήματά μας, απαιτώντας η φωνή των μεταλλεργατών να πετάξει πάνω από τα καράβια και να ακουστεί σε ολόκληρο τον Πειραιά».


Στη ζώνη της αγανάκτησης«Δεν είμαστε απλά αγανακτισμένοι, αλλά εξοργισμένοι», φωνάζουν καθημερινά έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, όπου και έχουν στήσει εδώ και μία εβδομάδα τη δική τους «πλατεία».

Ολοι τους είναι «παράπλευρες απώλειες», θύματα της πιο βαθιάς κρίσης που βίωσε ποτέ η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας μας και κατ' επέκταση η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) Περάματος, Πειραιά και Σαλαμίνας, κρίση που κορυφώθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2008.

«Τα 2,5 τελευταία χρόνια ουσιαστικά πρόκειται για κατάρρευση του κλάδου, η ανεργία στη ΝΕΖ έχει εκτιναχθεί στο 90%», λένε οι άνεργοι της ΝΕΖ, που από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται καθημερινά έξω από τον ηλεκτρικό στον Πειραιά πραγματοποιώντας συνελεύσεις, ομιλίες και ενημερώνοντας τον κόσμο.

«Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει μέτρα προσαρμογής και στήριξης του κλάδου σε παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία μαρασμού και διάλυσης του κλάδου», υποστηρίζουν.

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ανέργους της ΝΕΖ Περάματος έχασαν τη δουλειά τους από το 2008, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν ούτε καν τα 500 ευρώ -επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το οποίο δικαιούται ένας εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του, για 12 μήνες. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.

Και από το Σκαραμαγκά

Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά που κι αυτοί είναι 26 μήνες απλήρωτοι, εργαζόμενοι της επιχειρηματικής μονάδας βιομηχανικών έργων και μονάδας παραγωγής τροχαίου υλικού.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά τονίζουν ότι η συνέλευση, που πραγματοποιούν καθημερινά, όπως και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης, που έχουν συγκροτήσει, δεν έχουν πολιτικό χρώμα και ότι ο αγώνας τους δεν υποκινείται από κανένα κόμμα και καμία πολιτική σκοπιμότητα. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τον ηλεκτρικό μέχρι η κυβέρνηση να πάρει δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για την ανάκαμψη της ΝΕΖ και γενικότερα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας μας.

Οι συγκεντρωμένοι άνεργοι θεωρούν ότι η σωστή πολιτική ανάπτυξης της Ζώνης δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην αξιοποίηση των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της: γεωγραφική θέση και κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εμπειρία και την εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού.

Τι προτείνουν

Συγκεκριμένα προτείνουν: κατασκευή πλοίων ακτοπλοΐας για τις άγονες γραμμές, κατασκευή από τον ΟΛΠ αναγκαίας πλωτής δεξαμενής, να ενταχθούν η Ζώνη και τα ναυπηγεία στα προγράμματα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων του τροχαίου υλικού, όπως και να επαναλειτουργήσουν οι δεξαμενές του ναυπηγείου και να μπορούν να δεξαμενίζονται πλοία που επισκευάζονται και στο Πέραμα.

Τέλος, ζητούν την άμεση εξέταση των αιτημάτων - προτάσεών τους από διυπουργικό όργανο με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
πηγή:http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=284065Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τώρα αρχίζουν όλα.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


Οι τελευταίες ενωτικές διεργασίες στη Ζώνη, και η ελπίδα που γεννιέται σήμερα στις πλατείες όλης της χώρας δείχνει τον τρόπο και το δρόμο του αγώνα.
Οι εργαζόμενοι- άνεργοι της Ζώνης επιβάλλεται να περπατήσουν τον ίδιο αυτό δρόμο του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας.
Έχοντας βγάλει τα συμπεράσματά μας από τις μέχρι τώρα προσπάθειες, προχωράμε στην κινητοποίηση που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλεργατών και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.
Η Τρίτη 7 Ιούνη γίνεται η αρχή του αγώνα που δεν θα σταματήσει αν δεν δοθούν λύσεις στα κρίσιμα προβλήματά μας:
ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πάμε στον Ηλεκτρικό και μένουμε όσο χρειαστεί, προβάλλοντας τα αιτήματά μας απαιτώντας η φωνή των μεταλλεργατών να πετάξει πάνω από τα καράβια και να ακουστεί σε όλο τον Πειραιά.
Επιδιώκουμε να συντονίσουμε τα βήματα του αγώνα με κάθε κομμάτι εργαζομένων που πλήττονται από τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Πρώτα απ’όλα να ενώσουμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, για να μην περάσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ζώνη.
Επιδιώκουμε το συντονισμό όλων των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με θετικά αποτελέσματα. Σωματεία, δήμοι, σύλλογοι, επαγγελματίες και έμποροι ,συλλογικότητες, κινήσεις ανέργων ,μαθητές και φοιτητές, θέλουμε να ενωθούν μαζί μας όχι σαν συμπαραστάτες αλλά σαν συναγωνιστές και να απαιτήσουμε όλοι μαζί:

ΦΕΡΤΕ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ

Γιατί αργοπεθαίνοντας η ζώνη, αργοπεθαίνει οικονομικά και κοινωνικά ολόκληρος ο Πειραιάς.

ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ.

Μαχόμαστε για να σταματήσει η κυβέρνηση τη διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Τέρμα πια οι υποσχέσεις τα «θα» και κάθε είδους επιτροπές και συμβούλια που επιδιώκουν την εξαπάτηση των μεταλλεργατών μέχρι να πεθάνει η Ζώνη.
Καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε δήμους, βουλευτές και κυβέρνηση και απαιτούμε να πάρουν θέση «χθες» όχι αύριο.
Οι μεταλλεργάτες βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα «θα».
Ο καθένας θα κριθεί απ΄τη στάση του απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μεταλλεργατών.
Εκεί θα κριθεί ο κάθε συνδικαλιστικός, δημοτικός, πολιτικός, επαγγελματικός, κοινωνικός φορέας και οι μεταλλεργάτες αυτή τη φορά δεν έχουν διάθεση να ξεχάσουν και να δώσουν συγχωροχάρτια.
Γι’ αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και μέσα από διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (εργαζόμενοι, επαγγελματικές ενώσεις) να πάρει αποφάσεις άμεσης υλοποίησης για τη σωτηρία της ζώνης και πριν απ΄όλα για τη διαρκή κάλυψη των ανέργων μέχρι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να έρθει δουλειά.

Αν και αυτή τη φορά δεν ακούσουν τη φωνή των εργατών , ένα πράγμα τους υποσχόμαστε
Θα συνεχίσουμε να είμαστε στις πλατείες και τους δρόμους μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες που σήμερα απαιτούν ανθρώπινη ζωή με το σύνθημα που αγκαλιάζει όλο το λαό:

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΝΗ
ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αγώνα μας
καλούμε σε συγκέντρωση τους άνεργους συναδέλφους της ζώνης
την Πέμπτη στις 10 το πρωί στο Πέραμα,
έξω από το παράρτημα του Συνδικάτου.

Ως τότε συμμετέχουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή της Πλατείας Συντάγματος.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣάνεργοι της ζώνης περάματος στην πλατεία στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά με καλεσμένο τον Κώστα Λαμπαβιτσα για την χρεοκρατια


άνεργοι της ζώνης περάματος στην πλατεία στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά με καλεσμένο τον Κώστα Λαμπαβιτσα για την χρεοκρατια
Επικοινωνία μαζί μου

Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com
Image by FlamingText.com
Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011


Δράση ανέργων και εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.


Συντονιστική ομάδα πρωτοβουλίας εργαζομένων άνεργοι από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος σήμερα το πρωί ξεκίνησαν το δικό τους αγώνα ενάντια στην ανεργία που μαστίζει την ζώνη περάματος φτάνοντας η ανεργία το 90%.


Tον αγώνα αυτόν τον αγκάλιασαν όλοι οι φορείς του Πειραιά Δήμοι μαζί και εργαζόμενοι από το ναυπηγείο Σκαραμαγκά!
Να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση αφορά όλους τους άνεργους ακόμα και της Αττικής ,όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε σε αυτό που μας ενώνει, την εργασία μας και τα δικαιώματά μας αφήνοντας πίσω κομματικές ταυτότητες .
Μένουμε μέχρι να δικαιωθούμε!!!!!!!Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί τώρα μας ζητάτε να κάνουμε το ίδιο λάθος?
Νέα παρέμβαση στα εσωτερικά ελληνικά πράγματα με ένα ψευδοεκβιασμό από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος με μία άνευ προηγούμενου εκβιαστική δήλωση ζητεί από τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ!

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «Δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τις νέες εκλογές σύμφωνα με το Bloomberg και το ερώτημα είναι πως ανέχεται το υπουργείο Εξωτερικών τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και πως οι Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αισχρές παρεμβάσεις.

«Αν η Ελλάδα -και αυτό είναι η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων – θέλει να μείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο μνημόνιο. «Σε αντίθετη περίπτωση αυτό δεν θα είναι δυνατό. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα».

Μέρκελ: Οι Ελληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών τους

Μέρκελ: Οι Ελληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών τους


Αν και επιχείρησε να εμφανιστεί πιο συγκαταβατική και με περισσότερη κατανόηση, η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ήταν για άλλη μια φορά κάτι παραπάνω από σαφής: η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.


Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πληρώσει τα λάθη δεκαετιών των πολιτικών του, σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δήλωσε ότι καταλαβαίνει «τον πόνο των Ελλήνων».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι και οι Ελληνες θα πρέπει να καταλάβουν ότι έγιναν τεράστια λάθη στο παρελθόν τα οποία πρέπει σήμερα να διορθωθούν.

Τόνισε μάλιστα ότι σε προσωπικό επίπεδο θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα παλέψει» προκειμένου οι Ελληνες να μην εγκαταλείψουν το ευρώ.
Τρίτη, 29 Μαΐου 2012


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Επίθεση Παπαρήγα σε ΣΥΡΙΖΑ
Σε συγκέντρωση στη Δραπετσώνα μίλησε η γ.γ .του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κα. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει να ηττηθούν οι αντιμνημονιακές πολιτικές, όποιο πρόσημο κι αν έχουν αυτές.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ο κύριος φορέας, που εμφανίζεται σήμερα, για το σχηματισμό αντιμνημονιακής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πίσω κατά κράτος, λέγοντας πως θα τροποποιήσει το μνημόνιο, προτάσσοντας την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου