Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

marinaleda

« | »

Marinaleda: Tierra de utopía. (Mαριναλέδα: Γη της Ουτοπίας). Συμβουλές απ΄τον José Sánchez Gordillo. (some texts also in English / todos los documentales: en español )..

από ΒlackΜediterraneanPirate
BlackMediterraneanPirate 05-03-2011 05:03

Έχετε δει το σχετικό ρεπορτάζ / ντοκυμαντέρ για την κοινότητα της Marinaleda στην Ανδαλουσία; Την ομιλία στον “Βοτανικό” (13/09/2010), καθώς και τις συμβουλές του José Sánchez Gordillo, από την προσωπική εμπειρία, αυτού και των συντρόφων του; Αν όχι, δείτε τα επειγόντως!
Αλλά, ακόμα κι αν τα έχετε δει, ξαναρίξτε μια ματιά. Μήπως κατέβει καμιά ιδέα… Μήπως…
Για να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνιόμαστε…
Πολύ ενδιαφέρουσα και από τις μοναδικές περιπτώσεις στον κόσμο.
Μου θυμίζει την Ανάβρα, στο Βόλο (αν και η Ανάβρα, ίσως, φλερτάρει λίγο με πιο καπιταλιστικά μοντέλα). Κι εκεί, όμως, προσπάθησαν, αντιμετώπισαν τα “θηρία” και τους “δεινόσαυρους” και τα κατάφεραν. Ακόμα και στην Ελλάδα, δηλαδή, δεν είναι ανέφικτο. Το βεβαίωσε κι ο ίδιος ο Gordillo στον “Βοτανικό”. Έκαναν ένα βήμα προς την ανθρωπιά, που κάθε μέρα, 5, 10, 50, 100 αναιδέστατοι και θρασύτατοι λιμοκοντόροι μας την κλέβουν ασύστολα.


José Sánchez Gordillo-Δήμαρχος της Μαριναλέδα (Ανδαλουσία/Ισπανία).



(Από την ιστοσελίδα της Marinaleda. Πηγή: -You Tube).


Είναι κάποιος με ανάλογο θάρρος ανάμεσά μας;
Αν ναι, ας ξεθαρρέψει λίγο, ας χαμογελάσει κι ας κάνει ένα βήμα… Μπας και δούμε καμιά άσπρη ημέρα κι όλοι οι υπόλοιποι, που φοβόμαστε και την σκιά μας… … …
Andalucía entera, como Marinaleda! OLE! (Όλη η Ανδαλουσία, σαν τη Μαριναλέδα).
El Mundo entero, como Marinaleda! (Όλος ο κόσμος, σαν τη Μαριναλέδα).
Δείτε το ντοκιμαντέρ http://player.vimeo.com/video/16501735 (Mαριναλέδα: Γη της Ουτοπίας) στο link, που παραθέτουμε ή απευθείας στο You Tube, σε 4 μέρη (θα τα βρείτε παρακάτω). Επίσης, το καλωσόρισμα και ομιλία του στον “Βοτανικό”, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα και ντοκιμαντέρ για την Marinaleda …






Ακολουθεί (videos):
το καλωσόρισμα και οι συμβουλές από την προσωπική εμπειρία του δημάρχου της κοινότητας της Μαριναλέδα, Juan Manuel Sanchez Gordillo, στην εκδήλωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου “Βοτανικός Κήπος”, στην Πετρούπολη, στις 13/09/2010. Λύνει κάθε απορία.













“Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.
Ένα τρελό χωριό με τους δικούς του κανόνες μέσα στην αυτοκρατορία του χρήματος.
Με αυτοδιαχείριση, κοινοκτημοσύνη και έναν τρελό δήμαρχο, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση.
Η Μαριναλέντα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν ο Γκορντίγιο, στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1979, δεν εκλεγόταν δήμαρχος. Η κομμούνα του κλείνει 31 χρόνια ύπαρξης. Την ώρα που η υφήλιος παλεύει με την κρίση, η Μαριναλέντα μοιάζει ένας άλλος κόσμος.
Η Γη της Ουτοπίας καλωσορίζει το «Κουτί της Πανδώρας» (Κώστας Βαξεβάνης).
—————————————————————————————————————————————————
Οι προσπάθειες, οι δουλειές, η σεμνότητα, η απλότητα και η αφοσίωση κάποιων ανθρώπων, όπως ο Αυγερόπουλος κι ο Βαξεβάνης, μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
—————————————————————————————————————————————————

Marinaleda (Ισπανία): Χωρίς παπά και χωροφύλακα

Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr [Τα Νέα (20 Απριλίου 2010)].

Το παρακάτω άρθρο ειναι ουτοπία για το Ελλαδισταν… Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα.
Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια. Ο δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda ήρθε στην Ελλάδα!


democracy Marinaleda (Ισπανία): Χωρίς παπά και χωροφύλακα

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.
Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώ νων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συ νεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.
Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρού νται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά – δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χω ριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.
«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».
Πηγή: http://thenetwar.com

—————————————————————————————————————————————————

Ο δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda ήρθε στην Ελλάδα!

(13-09-2010)
Ήρθε στην Ελλάδα ο δήμαρχος της Marinaleda Juan Manuel Sanchez Gordillo. Χθες μίλησε στο φεστιβάλ της Αμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης.
Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Το μαχητικό blog “Βαθύ Κόκκινο“ ανέβασε video για το θέμα με ελληνικούς υπότιτλους:
http://omadeon.wordpress.com/2010/09/11/marinaleda/

Ακολουθεί η πρόσφατη συνέντευξη στην “Ελευθεροτυπία”, του (επί 31 χρόνια κομμουνιστή δημάρχου της Μαριναλέντα) Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο:

500px Símbolo de Marinaleda Sevilla.svg  Ο δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda ήρθε στην Ελλάδα!

(Μαριναλέδα, μία Ουτοπία για την Ειρήνη).


Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;
«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι “μηχανικοί” των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό και σ’ αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».
Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;
«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;
«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση πρέπει να… επιβραβευθούν».



Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».
Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της – βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;
«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ’ αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».
Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».
Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».
Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;
«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ’ όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς – δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».
(μετάφραση: Ηλέκτρα Μπεθυμούτη και Ελένη Γενναδίου).
Πηγή: http://thenetwar.com

Ο δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda ήρθε στην Ελλάδα! (Marinaleda’s mayor visits Greece; talks in public meetings)

Posted on 11/09/2010 by Omadeon
18 Votes

Juan Manuel Sanchez GordilloΉρθε στην Ελλάδα ο δήμαρχος της Marinaleda Juan Manuel Sanchez Gordillo. Χθες μίλησε στο φεστιβάλ της Αμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης. Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Τομαχητικό blog “Βαθύ Κόκκινο ανέβασε video για το θέμα με ελληνικούς υπότιτλους: …(English section: Click HERE).

Εκδήλωση – Συζήτηση 13 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda στον Βοτανικό Κήπο



Εκδήλωση-Συζήτηση: ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ MARINALEDA ή αλλιώς… πως η ΟΥΤΟΠΙΑ γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Oμιλητής: Juan Manuel Sanchez Gordillo (δήμαρχος της αυτόνομης κοινότητας Μαριναλέντα)
H Marinaleda, μια κοινότητα 2645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα.
“Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους! Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις.Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες”
Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλάεπενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.


Coat of arms of Marinaleda, Seville, SpainΕμβλημα (Coat of arms of) Marinaleda


Flag of Marinaleda, Seville, Spain.Σημαία (flag of) Marinaleda

Official site of Marinaleda (in Spanish): www.marinaleda.com



«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς».

English section:

The mayor of Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo is in Greece these days. He has been invited to give talks in several public meetings, about self-management and the Marinaleda community, etc.
“They all thought that the market was God, who made everything work with his invisible hand. Before, it was a mortal sin to talk about the government having a role in the economy. Now, we see we have to put the economy at the service of man.” — Mayor Juan Manuel Sánchez Gordillo, May 2009 remarks about Spain’s real estate bust and rampant unemployment [4] Mr. Gordillo, the mayor for the past 30 years, has annoited Marinaleda a “utopia for peace”, which has no municipal police (a savings of $350,000 a year). Additionally, political murals and revolutionary slogans adorn the town’s whitewashed walls and streets are named after Latin American leftists. Every few weeks, the town hall declares a Red Sunday over a bullhorn and volunteers clean the streets or do odd jobs.[4]
Marinaleda has a long tradition of sociopolitical struggle by agricultural laborers, which has influenced decisively the attainment of diverse political and social advances. Marinaleda has been ruled by CUT-BAI (Collective for the Unity of Workers – Andalusian Left Bloc) since 1979 until 1986 when CUT joined United Left that has since then been the ruling party (whilst most of the composition of IU’s Local branch is basically members of CUT-BAI).
Source: Marinaleda in Wikipedia

Πηγή: http://omadeon.wordpress.com

———————————————————————————————————————————–

ΠΈΜΠΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2010


Marinaleda: Una Utopia Hacia la paz! Χωρίς παπάδες και χωροφύλακες… (Δόξα τω Θεώ!)


Η Μαριναλέντα( http://www.marinaleda.com), µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.
Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.
Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συ νεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιοΗumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά – δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.
«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

El documental Marinaleda: El sueño de la tierra (España, 2007, color, 90 min) de Eva Abad y Pablo García Cabrera, nos habla de la extraordinaria historia de Marinaleda, un pueblo de Sevilla que por medio de la lucha pacífica ha hecho realidad el viejo sueño de la tierra para quien la trabaja. Una hazaña colectiva basada en la solidaridad, una revolución socioeconómica en una de las regiones más atrasadas de Europa. Marinaleda ya no solo se enfrenta con sus viejos enemigos: ahora también debe consolidar sus logros.
Vemos momentos memorables como la toma del Cortijo El Humoso por parte de los jornaleros de Marinaleda, y también la lucha que durante más de 30 años han llevado a cabo los jornaleros de Andalucía, organizados a través del Sindicato de Obreros del Campo (S.O.C). Sus logros y el momento presente.









*********************************************************************************************************

¡ HASTA LA VICTORIA COMPAYS ! ¡ SIEMPRE !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου