Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Διαβάστε σήμερα...

Κοινός αγώνας ενάντια στα χαράτσια

Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία

Ακατάλληλα τρόφιμα απο την «Καρφούρ»

Αντιλαϊκό σφαγείο για τη διαχείριση της πτώχευσης

«Μπλακ άουτ» για ENERGA και HELLAS POWER

Αύξηση 10,4% στο 9μηνο

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Μπλακ άουτ» για ENERGA και HELLAS POWER

Ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις τους λόγω των χρεών τους και οι πελάτες περνούν στη ΔΕΗ



Αποκλείστηκαν τελικά, χτες, από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, μετά την καταγγελία των συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, ΔΕΣΜΗΕ.



Η δυσάρεστη «οσμή» που συνοδεύει τη χτεσινή απόφαση για τις 2 εταιρείες, οι οποίες πρόσφατα αποκτήθηκαν από το επενδυτικό σχήμα «Worldwide Energy Limited», πρακτικά αφορά σε ολόκληρο το κατασκεύασμα που λέγεται «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πρωταρχικός στόχος της είναι να αντληθούν υπερκέρδη από το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτών και χρήση όλων των επιχειρηματικών πρακτικών, νομότυπων, νόμιμων και μη νόμιμων, με μόνιμα θύματα τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάποιοι, όμως, δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν και αυτές τις εξελίξεις για να ισχυριστούν ότι πρέπει να αρθούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά. Και η βασική ...«στρέβλωση» είναι οι τιμές, που το ύψος τους δεν ικανοποιεί τις ενεργειακές εταιρείες.



Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο ΔΕΣΜΗΕ έκαναν γνωστό, χτες, ότι «με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των 2 εταιρειών και ο ΔΕΣΜΗΕ τις διέγραψε από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς. Οι περίπου 200.000 πελάτες τους «περνούν» στη ΔΕΗ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.



Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τους πελάτες τους ως «τελευταίο καταφύγιο». Οι πελάτες έχουν περιθώριο 3 μηνών για το αν θα επιλέξουν νέα εταιρεία (Πληροφορίες θα δίνονται όλη τη βδομάδα, Δευτέρα - Κυριακή, 8 το πρωί με 8 το βράδυ, στο 214 214 2000).



Οι δύο εταιρείες, έναντι χρεών άνω των 100 εκατ. ευρώ προς ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν 27 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος μπλόκαρε τους λογαριασμούς τους. Επικαλούμενες αυτή την εξέλιξη, οι εταιρείες επιδίωξαν νέο συμβιβασμό. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι επιχειρείται αποκλεισμός τους από την αγορά, κατά παράβαση της πολιτικής της ΕΕ και των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της τρόικας! Με ανακοινώσεις τους αμφισβήτησαν μέρος των οφειλών και κατήγγειλαν τις πρακτικές εναντίον τους. Διεκδικούν μάλιστα και 207 εκατ. ευρώ από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ! Για τις οικονομικές διεκδικήσεις των μεν και των δε έχουν γίνει και αρκετές αγωγές που θα κριθούν στη συνέχεια.



Χτες, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ε. Ράικου, με αφορμή πόρισμα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, όπου εκτιμάται ότι 120 εκατ. ευρώ πήγαν στο εξωτερικό, αντί για τα ταμεία των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ!



Για «φέσι» 1,5 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο εμπορικοί συνεργάτες της HELLAS POWER, που πρόσφεραν τηλεφωνικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν 1.000 εργαζόμενοι.



Αυτά έχει η ιδιωτικοποίηση προς γνώση και συμμόρφωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου