Διαβάστε ολόκληρη την πολιτική "παρακαταθήκη" του Σάββα Μετοικίδη, του δασκάλου που έβαλε τέλος στη ζωή του το Σάββατο στη Σταυρούπολη Ξάνθης.
«ΒΙΑ είναι να δουλεύεις 40 χρόνια για ψίχουλα και να αναρωτιέσαι αν ποτέ θα βγεις στη σύνταξη.
ΒΙΑ είναι τα ομόλογα, τα κλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία, η χρηματιστηριακή απάτη.
ΒΙΑ είναι να αναγκάζεσαι να παίρνεις ένα στεγαστικό δάνειο που τελικά το πληρώνεις χρυσό.
ΒΙΑ είναι το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να σε απολύει όποια στιγμή θέλει.
ΒΙΑ είναι η ανεργία, η προσωρινότητα, τα 700 ευρώ με ή χωρίς ένσημα.
ΒΙΑ είναι τα εργατικά «ατυχήματα», επειδή τα αφεντικά περιορίζουν τα εξόδά τους εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.
ΒΙΑ είναι να παίρνεις ψυχοφάρμακα και βιταμίνες για να ανταπεξέλθεις στα εξαντλητικά ωράρια.
ΒΙΑ είναι να είσαι μετανάστρια, να ζεις με το φόβο ότι θα σε πετάξουν ανά πάσα στιγμή έξω από τη χώρα και να βιώνεις μια διαρκή ανασφάλεια.
ΒΙΑ είναι να είσαι ταυτόχρονα μισθωτή, νοικοκυρά και μάνα.
ΒΙΑ είναι να σου πιάνουν το κώλο στη δουλειά και να σου λένε «Χαμογέλα ρε τι σου ζητάμε;»
Αυτό που ζήσαμε εγώ το ονομάζω εξέγερση. Κι όπως κάθε εξέγερση μοιάζει με πρόβα εμφυλίου, μυρίζει καπνιά, δακρυγόνα και αίμα. Δεν τιθασεύεται εύκολα και δεν καπελώνεται. Πυρπολεί συνειδήσεις, αναδεικνύει και πολώνει αντιθέσεις, υπόσχεται στιγμές, έστω, συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Ιχνηλατεί ατραπούς για την κοινωνική απελευθέρωση.
Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στις μητροπόλεις του χάους! Βάλτε πόρτες ασφαλείας και συστήματα συναγερμού στα σπίτια σας, ανοίξτε την tv και απολαύστε το θέαμα. Η επόμενη εξέγερση θα είναι σίγουρα σφοδρότερη, όσο θα προχωράει η σαπίλα αυτής της κοινωνίας… Ή βγείτε στους δρόμους δίπλα στα παιδιά σας, απεργήστε, τολμήστε να διεκδικήσετε τη ζωή που σας κλέβουν, να θυμηθείτε ότι κάποτε υπήρξατε νέοι που θελήσατε ν’ αλλάξετε τον κόσμο».
Σάββας Μετοικίδης
Πηγή: Pekp.gr
Κυριακή 29 Απριλίου 2012
Τετάρτη 25 Απριλίου 2012
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22 Απριλίου 2012, 09:08 EEST
SigmaLive/zougla
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σταυρούπολης Ξάνθης η είδηση πως ο δάσκαλος Σ. Μ., ηλικίας 42 ετών, έδωσε τέλος στη ζωή του το απόγευμα του Σαββάτου στην αποθήκη του σπιτιού του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Μ. απαγχονίστηκε σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει στο τετρασέλιδο σημείωμα που άφησε. Στο ίδιο σημείωμα κάνει λόγο και για δικά του προσωπικά βιώματα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο 42χρονος δάσκαλος δεν ήταν παντρεμένος, δεν είχε παιδιά, ούτε αντιμετώπιζε τραγικά οικονομικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρούν τον Σ.Μ. παντρεμένο με παιδιά.
Όπως αναφέρουν συνάδελφοί του, ήταν πολιτικά ευαισθητοποιημένος, ενώ τον τελευταίο καιρό επαναλάμβανε συνεχώς ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί ιδεολογικά τις συνέπειες του μνημονίου στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στη Σταυρούπολη Ξάνθης την Κυριακή, στις 17.00 το απόγευμα.
Τετάρτη 18 Απριλίου 2012
Ν ΣΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΗΜ.
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ
: 2104110148 – 2104129496
Πειραιάς 18/04/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22
ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00πμ στο ΠΕΡΑΜΑ
(κτίριο Ρουσσάκη -
Μπροστά στις δεξαμενές)
Με
θέματα:
ü
Απολογισμός δράσης
πρώτου τριμήνου του 2012
ü
Προγραμματισμός
δράσης επόμενου διαστήματος
ü
Υπογραφή Σ.Σ.Ε. –
πάλη ενάντια στην κατάργηση των συμβάσεων
ü
Μέτωπο πάλης για την
σωτηρία της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΙΣ
2μμ η
Εκδήλωση
των Σωματείων της Ν/ΖΩΝΗΣ
¨ΠΑΣΧΑ
ΑΝΕΡΓΩΝ¨
Με Συναυλία
αλληλεγγύης στους άνεργους της Ζώνης
Ψήσιμοαρνιών/κρασί
–
Λαϊκό
γλέντι
Συνάδελφοι
Σε
μια περίοδο που το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη
και στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ να εξασφαλίσουμε
την ενότητα και την ενιαία δράση του Συνδικάτου μας σαν βάση για την ανάπτυξη
αγώνων με τα αιτήματά μας για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών
τους, αλλά και του δικαιώματός μας να έχουμε δουλειά με αξιοπρέπεια
.
Οι
Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες με τις πολιτικές τους να
χαρατσώνουν τους εργαζόμενους για να
χρηματοδοτούν στο όνομα της ανάπτυξης της ισχυρής Ελλάδας, Βιομηχάνους –
Εφοπλιστές – Τραπεζίτες , δημιούργησαν την κρίση την οποία με τις ίδιες ακριβώς
πολιτικές τώρα την φορτώνουν στην πλάτη μας .
Είναι
επιτακτική ανάγκη σήμερα για το Συνδικάτο μας να αξιοποιήσει την πείρα των
αγώνων μας μέχρι σήμερα και να οργανώσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία
της Ν/ΖΩΝΗΣ πλατύ άνοιγμα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, τους
συλλόγους των Γυναικών ,στα σχολεία και φυσικά τα σωματεία και τους εργαζόμενους
της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με στόχο την δημιουργία μετώπου συμμαχιών
στην βάση των κοινών αναγκών και συμφερόντων. Ένα λαϊκό μέτωπο που θα ρίξει νέες
δυνάμεις στον αγώνα για να μην πληρώνει την κρίση ο λαός.
ΔΕΝ
ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ–ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ
ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣΚΚΕ
Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ
ΨΗΦΙΖΝΤΑΣ ΜΑΖΙΚΑ ΚΚΕ
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ11:00 π.μ.
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ (ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΖΑΑΕ)
ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ & ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σάββατο 14 Απριλίου 2012
ΠΕΡΑΜΑ
Αυτά που είπα και δεν έγραψε στον δημοσιογράφο Χάρη Καρανικα στα ΝΕΑ γιατί μάλλον του έκαναν λογοκρισία που ήταν και η ουσία. Ότι πέρα από την κρίση με πολιτική απόφαση μας καταδικάζουν στην ανεργία όταν ψηφίσαν στην βουλή το κλείσιμο του Σκαραμαγκά (με βάση το νόμο 3885 του 2010 θα παραμείνει κλειστό για 15 χρόνια βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στο μεγαλύτερο μέρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, αφού οι υποδομές (κύρια δεξαμενές) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ζωτικής σημασίας. Ήδη στη Ν/Ζώνη η ανεργία είναι στο 95% των εργαζόμενων και το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου συμβάλλει σ' αυτό.) Και βούλιαξαν την μεγάλη δεξαμενή στην Ελευσίνα να μην ξανά έρθει η μια εταιρία που έφερνε δουλειά στην Ελλάδα και έκαναν αύξηση 20% στο δέσιμο των πλοίων στην επισκευαστική ζώνη για να γίνει απαγορευτική η επισκευή στην Ελλάδα όταν στην Τουρκία είναι δωρεάν. Δεν τους ενδιαφέρει το συνάλλαγμα που μπαίνει στην Ελλάδα; δεν είναι ανάσα στην οικονομία; Για τον εκβιασμό που προβάλει στο δημοσίευμα του είπα αν θεωρούν οι εργοδότες ότι είναι εκβιασμός όταν αποφάσισε συνέλευση μας κατά πλειοψηφία να πάμε με το μέσω της κινητοποίησης των διμερών και αυτό που κάνουν αυτοί είναι εκβιασμός και δεν πήγαμε στο μέσο της απεργίας λόγο της κατάστασης που υπάρχει και για να μην κατηγορηθούμε ότι με τις απεργίες διώχνουμε τις δουλειές εμείς βάλαμε νερό στο κρασί μας και δεν πήγαμε σε αυξήσεις μείναμε στην σύμβαση του 2010 και όσο διαρκεί η κρίση και αυτοί βρήκαν την ευκαιρία της κρίσης να την εκμεταλλευτούν και να μας ζητούν μειώσεις και να μας πάρουν πίσω κεκτημένα ποιος κάνει εκβιασμό; Εμείς η αυτοί; Αυτά γιατί δεν τα έβαλες κύριε Καρανικα; και έγραψες δυο φορές αυτά που λένε οι εργοδότες?
Σάββατο, 14 Απριλίου 2012
ΠΕΡΑΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Καζάνι έτοιμο να ξεχειλίσει η Ζώνη του Περάματος
Πώς ένας κλάδος που ανθούσε πριν από μόλις λίγα χρόνια με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης
Ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 13 Απριλίου 2012
Μπορεί οι έντονες αντιπαραθέσεις με τους αποκλεισμούς της πύλης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος να κόπασαν, όμως οι σχέσεις μεταξύ του Συνδικάτου Μετάλλου και των εργοδοτών παραπέμπουν σε καζάνι που κοχλάζει, έτοιμο να ξεχειλίσει. «Μας εκβιάζουν να υπογράψουμε σύμβαση με αυξήσεις σε σχέση με το 2009, αλλιώς δεν αφήνουν τους υπαλλήλους των εταιρειών μας να δουλέψουν σε πλοία», λένε μέλη εργοδοτικών ενώσεων. «Η σύμβαση είναι η ίδια με το 2010 και η απεργία δεν είναι εκβιασμός, είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα», αναφέρει το Συνδικάτο. «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για τη Ζώνη, όπου πλέον καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων δεκαετιών, και αποκαλύπτουν την «εκρηκτική χημεία» των δύο κόσμων ενός κλάδου που ανθούσε πριν από μόλις λίγα χρόνια με τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Τρίτη 3 Απριλίου, Πέραμα.
«Για σήμερα έχουν εκδοθεί δέκα άδειες εργασίας σε ολόκληρη τη Ναυπηγοεπισκευαστική, από τη Δραπετσώνα έως και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Εδώ στο Πέραμα πρέπει να δουλεύουν 10-20 άτομα σήμερα», λέει ο υπεύθυνος του Λιμεναρχείου. Μια βόλτα στις προβλήτες επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: επισκευές πραγματοποιούνται μόνο σε ένα πλοίο, ενώ πάνω από δέκα είναι απλώς δεμένα στους κάβους, κάποια με τις μπούκες κλειστές, άλλα με μπάρες στην είσοδο για να αποτρέπουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. «Βγάζουν άδειες εργασίας απλά για να μπορούν να τα "παρκάρουν"», σχολιάζει ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται εκείνο το πρωί στους χώρους εργασίας. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το εργατικό δυναμικό αυτή την περίοδο στη Ζώνη Περάματος πρέπει να φτάνει τις 4.000.
«Από τον Δεκέμβριο που δούλεψα μία ημέρα μέχρι τώρα είμαι άνεργος. Πριν από αυτό δεν είχα δουλειά άλλους τρεις μήνες. Τον Αύγουστο είχα εργαστεί δυο-τρεις ημέρες. Μέσα στο 2011 είχα 33 ένσημα και 65 το 2010. Από το 2008, που έκανα 220-240 μεροκάματα, όλες οι υπόλοιπες χρονιές πήγαν άσχημα», λέει ο Βασίλης Κάπαρης, εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου. «Πιστεύω ότι τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά λόγω πολιτικών αποφάσεων - πέρα από την κρίση που υπάρχει. Εδώ και χρόνια το παλεύουν να μας κλείσουν τα ναυπηγεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει.
Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Για την ακρίβεια, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πεσμένα: το φθινόπωρο του 2008, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση, στη Ναυπηγοεπισκευαστική εργάζονταν συνολικά απ' όλες τις ειδικότητες γύρω στα 6.000-6.500 άτομα. «Τότε δούλευαν όλοι και κάναμε κατά μέσο όρο από 180 έως 240 μεροκάματα τον χρόνο», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Η ημερήσια αμοιβή κυμαινόταν στα 80-100 ευρώ καθαρά και όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι-μέλη του Συνδικάτου, ήταν σχετικά καλά. Οι πρώτοι γιατί ο συνολικός τζίρος της Ζώνης άγγιζε τα 6,5 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, οι δεύτεροι γιατί έπαιρναν τις αυξήσεις που ζητούσαν με τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις και είχαν δουλειά.
Μέσα σε ένα εξάμηνο από την επίσημη έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 η κίνηση έπεσε κατακόρυφα: τον Μάρτιο του 2009 η αναδουλειά σταθεροποιείται σε 500 εργαζομένους να απασχολούνται την ημέρα, σύμφωνα με το Συνδικάτο. Δεν δούλευαν καθημερινά τα ίδια άτομα και ο αριθμός των ημερομισθίων ανά εργαζόμενο τον χρόνο σύντομα έπεσε κάτω από τα 100. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο αριθμός των πλοίων που έρχονταν στη Ζώνη για επισκευή, με αποτέλεσμα να μπουν αρκετά λουκέτα σε επιχειρήσεις του χώρου.
Και τότε άρχισαν οι καταγγελίες.
«Εδώ και μια δεκαπενταετία, όταν ακόμα η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχε δουλειά, το Συνδικάτο εφάρμοζε κάθε χρόνο τις "διμερείς συμβάσεις", με αποτέλεσμα να εκβιάζει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν απαράδεκτες αυξήσεις μισθών και μειώσεις ωραρίου με το έτσι θέλω. Αν δεν υπογράψει ο εργοδότης τη σύμβαση, δεν τον αφήνουν να πιάσει δουλειά στο καράβι. Επιστρατεύουν μια ομάδα 20-40 ατόμων, οι οποίοι εξυπηρετούν και πολιτικά συμφέροντα, και επεμβαίνουν σε κάθε χώρο δουλειάς, κατεβάζουν τον κόσμο από τα πλοία, τον απειλούν. Επίσης έχουν πλήρη έλεγχο των πυλών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - κάνουν κατά κάποιον τρόπο face control: "Πού πας εσύ να δουλέψεις;", ρωτάνε…», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, Αντώνης Αθανασόπουλος. «Σήμερα το Συνδικάτο έχει εξαγγείλει σε κάθε επιχείρηση ότι θα της κάνει απεργία με σκοπό να υπογράψουμε αυτή την εκβιαστική σύμβαση που θέλει αυξήσεις 5% σε σχέση με το 2009», συνεχίζει ο ίδιος και εξηγεί ότι τη συγκεκριμένη χρονιά το ημερομίσθιο μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές ήταν 200 ευρώ. «Με 5% αυξήσεις θα μένουν 120 ευρώ καθαρά για εργασία περίπου 6-6,5 ωρών μαζί με τα διαλείμματα για καφέ, φαγητό και το 30λεπτο που προβλέπεται για τη μετάβαση από τον τόπο εργασίας», καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.
Σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τα όσα αναφέρονται από την πλευρά των εργοδοτών για εκβιασμούς, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά έδωσε την εξής απάντηση: «Είναι πολύ απλό, δεν θέλει πολλή ανάλυση. Εμείς πήραμε τον νόμο που ψηφίστηκε για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μετατρέψαμε τη σύμβαση του 2010 σε επιχειρησιακή και απευθυνθήκαμε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Οπως προβλέπει ο νόμος. Και λέμε: ή την υπογράφετε ή κάνουμε απεργία». Σημειώνει, δε, ότι οι εργοδότες σκόπιμα μιλάνε για αυξήσεις 5% σε σχέση με το 2009 και όχι για πάγωμα των αμοιβών του 2010, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, ώστε να προκαλέσουν εντυπώσεις αφού έτσι φαίνεται ότι το Συνδικάτο ζητάει αυξήσεις σε καιρό κρίσης.
Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές ενώσεις προτείνουν μειώσεις 22% από τους μισθούς του 2009. «Κάνουν λόγο για εκβιασμό επειδή δεν έχει βρεθεί ούτε ένας εργαζόμενος απεργοσπάστης», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου κατά τη διάρκεια απεργίας τρεις εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε για εργασία - και πήγαν, συνοδεία λιμενοφυλάκων, ενώ στη Ζώνη είχε μεταβεί και εισαγγελέας. «Ηταν έξι εργαζόμενοι, οι τρεις δεν ήθελαν. Κάποιοι που βρέθηκαν πήγαν και δούλεψαν κανονικά. Εγώ πήγαινα στο καράβι, τους μίλαγα. Κάποιους τους έπεισα, κάποιους άλλους δεν τους έπεισα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.
Ηταν Ιούλιος του 2010 όταν η εταιρεία ΚΥΜΗ υπέβαλε μήνυση, όπου αναφέρεται ότι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δέχονται επισκέψεις από άτομα, φερόμενα ως μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου, «τα οποία τους απαγορεύουν την περαιτέρω εργασία με την απειλή ότι αν δεν υπογράψουν οι επιχειρήσεις "διμερείς συμβάσεις", δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουν». Πέρα από το 2010, αυτό έγινε και το 2009, υποστηρίζει η εταιρεία στη μήνυσή της και σημειώνει ότι μέλη του Συνδικάτου εγχείριζαν στους επιχειρηματίες την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους όρους αμοιβών των εργαζομένων και φωτοτυπημένες τις υπογραφές της διοίκησης του Συνδικάτου. «Η εξήγηση είναι δεδομένη: "ή το υπογράφεις ή δεν δουλεύεις"», αναφέρεται στη μήνυση και υπογραμμίζεται ότι «πολλές από τις επιχειρήσεις, μαστιζόμενες από την οικονομική κρίση, έχοντας ελάχιστες δουλειές και κινδυνεύοντας να πτωχεύσουν εξαιτίας της ανωτέρω απαγόρευσης, υποκύπτουν στην εκβίαση αυτή και υπογράφουν το σχετικό έγγραφο».
Στην καταγγελία του ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Αντώνης Αθανασόπουλος μιλάει για ζημιά 100.000 ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα και εμπλέκει τις δράσεις του Συνδικάτου: «Εχοντας δύο πλοία για επισκευή, παρεμποδίστηκα πάρα πολλές φορές έπειτα από παρεμβάσεις του Συνδικάτου στις πύλες, στο καράβι και έξω από το καράβι παρεμπόδιζαν τον κόσμο που ήθελε να δουλέψει αλλά φοβόταν».
ΠΕΡΑΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Καζάνι έτοιμο να ξεχειλίσει η Ζώνη του Περάματος
Πώς ένας κλάδος που ανθούσε πριν από μόλις λίγα χρόνια με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης
Ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 13 Απριλίου 2012
Μπορεί οι έντονες αντιπαραθέσεις με τους αποκλεισμούς της πύλης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος να κόπασαν, όμως οι σχέσεις μεταξύ του Συνδικάτου Μετάλλου και των εργοδοτών παραπέμπουν σε καζάνι που κοχλάζει, έτοιμο να ξεχειλίσει. «Μας εκβιάζουν να υπογράψουμε σύμβαση με αυξήσεις σε σχέση με το 2009, αλλιώς δεν αφήνουν τους υπαλλήλους των εταιρειών μας να δουλέψουν σε πλοία», λένε μέλη εργοδοτικών ενώσεων. «Η σύμβαση είναι η ίδια με το 2010 και η απεργία δεν είναι εκβιασμός, είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα», αναφέρει το Συνδικάτο. «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για τη Ζώνη, όπου πλέον καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων δεκαετιών, και αποκαλύπτουν την «εκρηκτική χημεία» των δύο κόσμων ενός κλάδου που ανθούσε πριν από μόλις λίγα χρόνια με τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Τρίτη 3 Απριλίου, Πέραμα.
«Για σήμερα έχουν εκδοθεί δέκα άδειες εργασίας σε ολόκληρη τη Ναυπηγοεπισκευαστική, από τη Δραπετσώνα έως και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Εδώ στο Πέραμα πρέπει να δουλεύουν 10-20 άτομα σήμερα», λέει ο υπεύθυνος του Λιμεναρχείου. Μια βόλτα στις προβλήτες επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: επισκευές πραγματοποιούνται μόνο σε ένα πλοίο, ενώ πάνω από δέκα είναι απλώς δεμένα στους κάβους, κάποια με τις μπούκες κλειστές, άλλα με μπάρες στην είσοδο για να αποτρέπουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. «Βγάζουν άδειες εργασίας απλά για να μπορούν να τα "παρκάρουν"», σχολιάζει ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται εκείνο το πρωί στους χώρους εργασίας. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το εργατικό δυναμικό αυτή την περίοδο στη Ζώνη Περάματος πρέπει να φτάνει τις 4.000.
«Από τον Δεκέμβριο που δούλεψα μία ημέρα μέχρι τώρα είμαι άνεργος. Πριν από αυτό δεν είχα δουλειά άλλους τρεις μήνες. Τον Αύγουστο είχα εργαστεί δυο-τρεις ημέρες. Μέσα στο 2011 είχα 33 ένσημα και 65 το 2010. Από το 2008, που έκανα 220-240 μεροκάματα, όλες οι υπόλοιπες χρονιές πήγαν άσχημα», λέει ο Βασίλης Κάπαρης, εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου. «Πιστεύω ότι τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά λόγω πολιτικών αποφάσεων - πέρα από την κρίση που υπάρχει. Εδώ και χρόνια το παλεύουν να μας κλείσουν τα ναυπηγεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει.
Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Για την ακρίβεια, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πεσμένα: το φθινόπωρο του 2008, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση, στη Ναυπηγοεπισκευαστική εργάζονταν συνολικά απ' όλες τις ειδικότητες γύρω στα 6.000-6.500 άτομα. «Τότε δούλευαν όλοι και κάναμε κατά μέσο όρο από 180 έως 240 μεροκάματα τον χρόνο», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Η ημερήσια αμοιβή κυμαινόταν στα 80-100 ευρώ καθαρά και όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι-μέλη του Συνδικάτου, ήταν σχετικά καλά. Οι πρώτοι γιατί ο συνολικός τζίρος της Ζώνης άγγιζε τα 6,5 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, οι δεύτεροι γιατί έπαιρναν τις αυξήσεις που ζητούσαν με τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις και είχαν δουλειά.
Μέσα σε ένα εξάμηνο από την επίσημη έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 η κίνηση έπεσε κατακόρυφα: τον Μάρτιο του 2009 η αναδουλειά σταθεροποιείται σε 500 εργαζομένους να απασχολούνται την ημέρα, σύμφωνα με το Συνδικάτο. Δεν δούλευαν καθημερινά τα ίδια άτομα και ο αριθμός των ημερομισθίων ανά εργαζόμενο τον χρόνο σύντομα έπεσε κάτω από τα 100. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο αριθμός των πλοίων που έρχονταν στη Ζώνη για επισκευή, με αποτέλεσμα να μπουν αρκετά λουκέτα σε επιχειρήσεις του χώρου.
Και τότε άρχισαν οι καταγγελίες.
«Εδώ και μια δεκαπενταετία, όταν ακόμα η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχε δουλειά, το Συνδικάτο εφάρμοζε κάθε χρόνο τις "διμερείς συμβάσεις", με αποτέλεσμα να εκβιάζει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν απαράδεκτες αυξήσεις μισθών και μειώσεις ωραρίου με το έτσι θέλω. Αν δεν υπογράψει ο εργοδότης τη σύμβαση, δεν τον αφήνουν να πιάσει δουλειά στο καράβι. Επιστρατεύουν μια ομάδα 20-40 ατόμων, οι οποίοι εξυπηρετούν και πολιτικά συμφέροντα, και επεμβαίνουν σε κάθε χώρο δουλειάς, κατεβάζουν τον κόσμο από τα πλοία, τον απειλούν. Επίσης έχουν πλήρη έλεγχο των πυλών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - κάνουν κατά κάποιον τρόπο face control: "Πού πας εσύ να δουλέψεις;", ρωτάνε…», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, Αντώνης Αθανασόπουλος. «Σήμερα το Συνδικάτο έχει εξαγγείλει σε κάθε επιχείρηση ότι θα της κάνει απεργία με σκοπό να υπογράψουμε αυτή την εκβιαστική σύμβαση που θέλει αυξήσεις 5% σε σχέση με το 2009», συνεχίζει ο ίδιος και εξηγεί ότι τη συγκεκριμένη χρονιά το ημερομίσθιο μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές ήταν 200 ευρώ. «Με 5% αυξήσεις θα μένουν 120 ευρώ καθαρά για εργασία περίπου 6-6,5 ωρών μαζί με τα διαλείμματα για καφέ, φαγητό και το 30λεπτο που προβλέπεται για τη μετάβαση από τον τόπο εργασίας», καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.
Σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τα όσα αναφέρονται από την πλευρά των εργοδοτών για εκβιασμούς, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά έδωσε την εξής απάντηση: «Είναι πολύ απλό, δεν θέλει πολλή ανάλυση. Εμείς πήραμε τον νόμο που ψηφίστηκε για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μετατρέψαμε τη σύμβαση του 2010 σε επιχειρησιακή και απευθυνθήκαμε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Οπως προβλέπει ο νόμος. Και λέμε: ή την υπογράφετε ή κάνουμε απεργία». Σημειώνει, δε, ότι οι εργοδότες σκόπιμα μιλάνε για αυξήσεις 5% σε σχέση με το 2009 και όχι για πάγωμα των αμοιβών του 2010, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, ώστε να προκαλέσουν εντυπώσεις αφού έτσι φαίνεται ότι το Συνδικάτο ζητάει αυξήσεις σε καιρό κρίσης.
Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές ενώσεις προτείνουν μειώσεις 22% από τους μισθούς του 2009. «Κάνουν λόγο για εκβιασμό επειδή δεν έχει βρεθεί ούτε ένας εργαζόμενος απεργοσπάστης», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου κατά τη διάρκεια απεργίας τρεις εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε για εργασία - και πήγαν, συνοδεία λιμενοφυλάκων, ενώ στη Ζώνη είχε μεταβεί και εισαγγελέας. «Ηταν έξι εργαζόμενοι, οι τρεις δεν ήθελαν. Κάποιοι που βρέθηκαν πήγαν και δούλεψαν κανονικά. Εγώ πήγαινα στο καράβι, τους μίλαγα. Κάποιους τους έπεισα, κάποιους άλλους δεν τους έπεισα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.
Ηταν Ιούλιος του 2010 όταν η εταιρεία ΚΥΜΗ υπέβαλε μήνυση, όπου αναφέρεται ότι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δέχονται επισκέψεις από άτομα, φερόμενα ως μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου, «τα οποία τους απαγορεύουν την περαιτέρω εργασία με την απειλή ότι αν δεν υπογράψουν οι επιχειρήσεις "διμερείς συμβάσεις", δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουν». Πέρα από το 2010, αυτό έγινε και το 2009, υποστηρίζει η εταιρεία στη μήνυσή της και σημειώνει ότι μέλη του Συνδικάτου εγχείριζαν στους επιχειρηματίες την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους όρους αμοιβών των εργαζομένων και φωτοτυπημένες τις υπογραφές της διοίκησης του Συνδικάτου. «Η εξήγηση είναι δεδομένη: "ή το υπογράφεις ή δεν δουλεύεις"», αναφέρεται στη μήνυση και υπογραμμίζεται ότι «πολλές από τις επιχειρήσεις, μαστιζόμενες από την οικονομική κρίση, έχοντας ελάχιστες δουλειές και κινδυνεύοντας να πτωχεύσουν εξαιτίας της ανωτέρω απαγόρευσης, υποκύπτουν στην εκβίαση αυτή και υπογράφουν το σχετικό έγγραφο».
Στην καταγγελία του ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Αντώνης Αθανασόπουλος μιλάει για ζημιά 100.000 ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα και εμπλέκει τις δράσεις του Συνδικάτου: «Εχοντας δύο πλοία για επισκευή, παρεμποδίστηκα πάρα πολλές φορές έπειτα από παρεμβάσεις του Συνδικάτου στις πύλες, στο καράβι και έξω από το καράβι παρεμπόδιζαν τον κόσμο που ήθελε να δουλέψει αλλά φοβόταν».
Παρασκευή 13 Απριλίου 2012
Τρίτη 10 Απριλίου 2012
Πέμπτη 5 Απριλίου 2012
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι μας λένε; εμείς φταίμε γιατί εδώ και 40 χρόνια με τα λάθει μας και με τον δόλο μας που φτάσαμε ως εδώ άλλα εσείς θα τα πληρώσετε. Ε όχι ρε πηγαίνετε στο διάολο σας μάθαμε ποια, ακόμα και αυτοί που δεν σας ξέρανε τώρα σας μάθανε ήρθε η ώρα όχι άλλο αίμα στο βωμό του καιφαλαιου που έχετε και θράσος να μας ζητάτε τον ψήφο μας αλήτες για να συνεχίσετε φτάνει ποια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσκύνημα οργής στο Σύνταγμα για την αυτοκτονία του 77χρονου
Σχετικά ...
Σοκ σε όλο τον κόσμο από την αυτοκτονία στο Σύνταγμα
Ειδήσεις Διαβάστε τις πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ για την αυτοκτονία του 77χρονου στην πλατεία Συντάγματος
77 year old Greek pensioner commits suicide due to economic crisis
English A Greek pensioner walked right in front of the Parliament and shot himself. On him, they found a note where he explained that this was mainly due to the economic crisis and the austerity measures
tags
Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την αυτοκτονία 77χρονου συνταξιούχου. Διαβάστε τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα (Pics+Vids)
news247Απρίλιος 04 2012 18:20
Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος, στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 77χρονος αυτόχειρας, συνταξιούχος φαρμακοποιός.
Ωστόσο, μετά τις 20:00 σημειώθηκε ένταση και πετροπόλεμος με διαδηλωτές να πετάνε αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ και αυτοί να απαντούν με δακρυγόνα.
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία και για δύο ώρες η κατάσταση ήταν έκρυθμη, χωρίς όμως να ξεφύγουν τα πράγματα.
Μέχρι κάποια ώρα τα ΜΑΤ κρατούσαν αμυντική στάση, ωστόσο μετά τις 22:00 επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, έκανα χρήση δακρυγόνων, ενώ χτυπήθηκαν και διαδηλωτές.
Λίγο μετά τις 22:00 φάνηκαν να ηρεμούν τα πράγματα και δόθηκε στην κυκλοφορία η Αμαλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λίγο αργότερα να σημειωθεί ένας ιδιότυπος πετροπόλεμος, την ώρα που περνούσαν αυτοκίνητα. Λίγο πριν τις 23:00 ένας άνδρας και μια γυναίκα δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ
. Η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προπηλακίστηκαν και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο.
Λουλούδια και συνθήματα
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολίτες άφησαν λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας και φώναξαν συνθήματα όπως "Φτάνει πια" και "ποιος θα είναι ο επόμενος", καθώς και "αυτό δεν είναι αυτοκτονία, αλλά δολοφονία".
Στην πλατεία Συντάγματος, έφτασαν και μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι αφιέρωσαν την πορεία τους στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα.
"Δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή"
Η αδυναμία του να ανταποκριθεί στα χρέη, λόγω της οικονομικής κρίσης οδήγησε τον 77χρονο άνδρα, να δώσει τέλος στη ζωή του.
"Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου, δεν μπορώ να βρω άλλον αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου", ανέφερε στο ιδιόγραφο σημείωμα, που βρέθηκε επάνω του, ο 77χρονος που έβαλε τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στο κεφάλι.
Το τραγικό και πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 σήμερα το πρωί, στην "καρδιά" της Αθήνας, στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος κι ενώ στο σημείο βρισκόταν πολύς κόσμος.
Ο αυτόχειρας κατέβηκε τα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία και κατευθύνθηκε στο σημείο που βρίσκεται πριν την έξοδο του μετρό και τράβηξε την σκανδάλη.
Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Ποιος ήταν ο 77χρονος
Άνδρες της αστυνομίας έψαξαν τις τσέπες του άνδρα, για να εξακριβώσουν την ταυτότητά του, ενώ περισυνελέγη και το περίστροφο, με το οποίο έβαλε τέλος στη ζωή του.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει, ότι ο 77χρονος ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, παντρεμένος, πατέρας μίας κόρης και κατοικούσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η σύζυγός του ήταν επίσης συνταξιούχος.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994.
Τότε πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφό του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αυτόχειρας έπασχε από σοβαρή ασθένεια και η κόρη του εργαζόταν σε πολιτικό γραφείο.
Το καλοκαίρι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα και μιλούσε διαρκώς για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης ενώ αναρωτιόνταν γιατί η νεολαία παραμένει αδρανής και δεν ξεσηκώνεται. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ήταν μέλος του κινήματος "Δεν πληρώνω" και είχε μάλιστα κρεμάσει τη σχετική σημαία στο μπαλκόνι του.
Την Τρίτη, ο συνταξιούχος ο οποίος είναι χωρισμένος πολλά χρόνια και η κόρη του διαμένει σε άλλη περιοχή, πλήρωσε το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα στην διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όπου διέμενε και μάλιστα όταν τον ρώτησε για ποιο λόγο τα εξοφλεί από τώρα φέρεται να της απάντησε ότι αύριο (την Τετάρτη) θα έμπαινε στο νοσοκομείο.
"Καλό ταξίδι άνθρωπε"
Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή άνδρες της ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας, που έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ ασθενοφόρο παρέλαβε τη σορό του, η οποία μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και από εκεί στο Νεκροτομείο Αθηνών.
Κατά τη μεταφορά της σορού του 77χρονου άνδρα, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους χειροκρότησαν, φωνάζοντας "καλό ταξίδι άνθρωπε", ενώ άλλοι φώναξαν "όταν κλείνουν τα σπίτια του κόσμου, εκεί φτάνεις".
"Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου"
Δύο αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στο παγκάκι εκείνη τη στιγμή, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για κατάθεση.
Ένας εκ των αυτοπτών μαρτύρων φέρεται να δήλωσε πως δευτερόλεπτα πριν τραβήξει τη σκανδάλη, ο 77χρονος είπε: "Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου".
Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 το μέλος του ΕΒΕΑ Φώτης Ν. Αλεξόπουλος, για την αυτοκτονία του 77χρονου.
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία και για δύο ώρες η κατάσταση ήταν έκρυθμη, χωρίς όμως να ξεφύγουν τα πράγματα.
Λουλούδια και συνθήματα
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολίτες άφησαν λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας και φώναξαν συνθήματα όπως "Φτάνει πια" και "ποιος θα είναι ο επόμενος", καθώς και "αυτό δεν είναι αυτοκτονία, αλλά δολοφονία".
Στην πλατεία Συντάγματος, έφτασαν και μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι αφιέρωσαν την πορεία τους στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα.
"Δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή"
Η αδυναμία του να ανταποκριθεί στα χρέη, λόγω της οικονομικής κρίσης οδήγησε τον 77χρονο άνδρα, να δώσει τέλος στη ζωή του.
Το τραγικό και πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 σήμερα το πρωί, στην "καρδιά" της Αθήνας, στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος κι ενώ στο σημείο βρισκόταν πολύς κόσμος.
Ο αυτόχειρας κατέβηκε τα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία και κατευθύνθηκε στο σημείο που βρίσκεται πριν την έξοδο του μετρό και τράβηξε την σκανδάλη.
Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Ποιος ήταν ο 77χρονος
Άνδρες της αστυνομίας έψαξαν τις τσέπες του άνδρα, για να εξακριβώσουν την ταυτότητά του, ενώ περισυνελέγη και το περίστροφο, με το οποίο έβαλε τέλος στη ζωή του.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει, ότι ο 77χρονος ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, παντρεμένος, πατέρας μίας κόρης και κατοικούσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η σύζυγός του ήταν επίσης συνταξιούχος.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994.
Τότε πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφό του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αυτόχειρας έπασχε από σοβαρή ασθένεια και η κόρη του εργαζόταν σε πολιτικό γραφείο.
Το καλοκαίρι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα και μιλούσε διαρκώς για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης ενώ αναρωτιόνταν γιατί η νεολαία παραμένει αδρανής και δεν ξεσηκώνεται. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ήταν μέλος του κινήματος "Δεν πληρώνω" και είχε μάλιστα κρεμάσει τη σχετική σημαία στο μπαλκόνι του.
Την Τρίτη, ο συνταξιούχος ο οποίος είναι χωρισμένος πολλά χρόνια και η κόρη του διαμένει σε άλλη περιοχή, πλήρωσε το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα στην διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όπου διέμενε και μάλιστα όταν τον ρώτησε για ποιο λόγο τα εξοφλεί από τώρα φέρεται να της απάντησε ότι αύριο (την Τετάρτη) θα έμπαινε στο νοσοκομείο.
"Καλό ταξίδι άνθρωπε"
Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή άνδρες της ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας, που έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ ασθενοφόρο παρέλαβε τη σορό του, η οποία μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και από εκεί στο Νεκροτομείο Αθηνών.
Κατά τη μεταφορά της σορού του 77χρονου άνδρα, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους χειροκρότησαν, φωνάζοντας "καλό ταξίδι άνθρωπε", ενώ άλλοι φώναξαν "όταν κλείνουν τα σπίτια του κόσμου, εκεί φτάνεις".
"Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου"
Δύο αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στο παγκάκι εκείνη τη στιγμή, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για κατάθεση.
Ένας εκ των αυτοπτών μαρτύρων φέρεται να δήλωσε πως δευτερόλεπτα πριν τραβήξει τη σκανδάλη, ο 77χρονος είπε: "Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου".
Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 το μέλος του ΕΒΕΑ Φώτης Ν. Αλεξόπουλος, για την αυτοκτονία του 77χρονου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτοκτόνησε 77χρονος στην πλατεία
Συντάγματος
Ενας ηλικιωμένος άνδρας αυτοκτόνησε χτες λίγο πριν τις 9 το
πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Ο 77χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπροστά
στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας δεν
είπε κάτι πριν θέσει τέλος στη ζωή του. Βρισκόταν ανάμεσα στα δέντρα στη δεξιά
πλευρά της πλατείας. Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο σημείωμα που είχε πάνω του, έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου». Ο 77χρονος ήταν απελπισμένος, φορτωμένος με προβλήματα. Ζώντας σε μια καπιταλιστική κοινωνία που έχει μεταβάλει τη ζωή σε απελπισμένο αγκομαχητό επιβίωσης για τους εργαζόμενους αλλά και τους απόμαχους της δουλειάς. Σε μια κοινωνία που ο άνθρωπος στοίβεται για τα κέρδη των καπιταλιστών και μετά πετιέται σαν λεμονόκουπα στα σκουπίδια, αφού δεν έχει τίποτα πια να στάξει στα γρανάζια του μηχανισμού της εκμετάλλευσης. Ομως, η συγκεκριμένη πράξη απελπισίας δεν αποτελεί λύση απέναντι στην κατάσταση που βιώνει ο λαός. Αυτό που χρειάζεται είναι οργανωμένος συλλογικός ταξικός αγώνας με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αγώνας που θα έχει στόχο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.
Υποκρισία και εμπαιγμός
Με αφορμή το περιστατικό τα αστικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις που
τουλάχιστον προκαλούν, αφού παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους. Ολοι
όσοι παίρνουν μέτρα που χτυπούν αλύπητα το λαό και καταδικάζουν τους
εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους να ζουν εξαθλιωμένοι με μισθούς
πείνας, να υποσιτίζονται, να μην μπορούν να πάνε στο γιατρό ή να πάρουν τα
φάρμακά τους, βγήκαν με θράσος να μιλήσουν για ..."στοχασμό", "δύσκολες ώρες",
για ανάγκη "να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση". Πιο συγκεκριμένα:Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είπε: «Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι - πολιτεία και πολίτες - να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε: «Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε»(!) «γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, είπε: «Εχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα, όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη» «και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο η πτώχευση, αλλά και το να ζει κανείς χωρίς ελπίδα. Αυτό κάνει το χρέος μας πιο επείγον, να βγάλουμε τους Ελληνες από το τέλμα και την απελπισία», είπε.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε για το θέμα: «Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της αδιέξοδα, τα δικά της προβλήματα. Το αν είχε χρέη ή δεν είχε είχε χρέη, το αν τα 'φαγαν τα παιδιά του ή τα 'φαγε ο ίδιος, σεβασμός σ' αυτές τις περιπτώσεις».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, είπε: «Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, δήλωσε ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία που δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση και «πρέπει όλοι να τη σεβαστούμε».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)